KRØLL PÅ LINJEN: Her er det eneste kjente bildet av Kim Jong-uns tante Kim Hyong-sui, sammen med diktatoren under en seremoni i Pyonyang i februar 2013.
KRØLL PÅ LINJEN: Her er det eneste kjente bildet av Kim Jong-uns tante Kim Hyong-sui, sammen med diktatoren under en seremoni i Pyonyang i februar 2013. Foto:Uncredited,Ap

CNN: Kim Jong-uns tante døde etter telefonkrangel med diktatoren

UTENRIKS

Tanten til Kim Jong-un døde av et kraftig slag etter en opphetet telefonsamtale med sin diktator-nevø, hevder en nordkoreansk avhopper.

Publisert: Oppdatert: 01.12.14 09:50

I et intervju med CNN kommer Kang Myung-do, sønnen til landets tidligere statsminister, med detaljert informasjon om omstendighetene rundt Kim Kyong-huis død.

Tanten har i løpet av de siste årene vært landets viktigste kvinnelige politiske figur, men hun har ikke blitt sett siden september 2013, noe som har ført til flere spekulasjoner om hennes liv og helse.

Tidligere i år meldte sørkoreanske medier at hun lå i koma etter en hjerneoperasjon, men avhopperen hevder tanten døde i fjor, få dager etter en telefonkrangel med diktatoren, hvor tantens ektemann var hovedtemaet.

Henrettet tantens ektemann

Hennes ektemann Jang Song-thaek ble nemlig henrettet i desember i fjor, etter å ha blitt skjøvet ut i kulden fra diktaturets maktelite.

Ifølge avhopperen ringte Kyong-hui til sin nevø kort tid senere, for å diskutere bakgrunnen for at ektemannen ble drept.

I løpet av den opphetede telefonsamtalen skal tanten ha fått et slag. Hun ble fraktet til sykehus, men døde få dager senere.

Årsaken til at nordkoreanske myndigheter holdt dødsfallet skjult, skal ha vært at de ikke ønsket at noen skulle knytte tantens dødsfall til ektemannens henrettelse.

CNN opplyser at de ikke har lykkes med å verifisere avhopperens informasjon. Tidligere har sørkoreanske medier også skrevet at tanten begikk selvmord få dager etter at ektemannen ble henrettet.

Les mer på VG+: Her er Kims hemmelige hoff

Søsteren får toppstilling

Den offisielle årsaken til at onkelen fikk sparken i fjor var beskyldninger om korrupsjon, narkotikamisbruk, gambling og skjørtejaging.

Da han ble henrettet hevdet nordkoreanske myndigheter at han hadde planlagt å lede en kontrarevolusjonær fraksjon.

I forrige uke ble det kjent at Kim Jong-uns søster, Kim Yo-jong, får en toppstilling i Nord-Koreas arbeiderparti, noe som eksperter tror kan være et signal om at søsteren er tiltenkt rollen som den neste i arverekken etter broren.

Her kan du lese mer om