En frivillig soldat i den irakiske hæren overvåket utenfor Al-Othaym i Diyala-provinsen nord for Bagdad i går. Foto:Amer Al-saadi,Afp

Flyktninger omringet av IS på fjelltopp

Medlemmer av minoritetsgruppen Yezidi er omringet av fundamentalistiske IS-opprørere i et fjellområde nord i Irak. – Vi risikerer å bli drept alle sammen, sier en av flyktningene.

Artikkelen er over fem år gammel

IS, tidligere ISIL, erobret byen Sinjar og flere landsbyer i samme område i helgen, og både yezidier og andre irakere flyktet opp i fjellene utenfor byen.

Så mange som 200.000 mennesker kan ha søkt tilflukt i Sinjar-fjellene, ifølge FN. Ifølge nyhetsbyrået DPA er det flere hundre yezidi-familier blant flyktningene.

– Vi er i alvorlig fare. Den irakiske og kurdiske regjeringen må gripe inn for å redde livene våre, ellers så risikerer vi å bli drept alle sammen, sa flyktningen Ayas Khalaf på telefon til DPA søndag.

IS, som tidligere kalte seg Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), anser sjiamuslimer og alle andre som ikke følger deres ekstreme tolkning av islam, som vantro som fortjener å bli drept.

– En humanitær tragedie

Mens opprørerne i IS tilhører en svært streng retning innen sunniislam, er yezidismen en religion som er påvirket både av islam, kristendom og zoroastrisme.

– Vi er her sammen med flere titall familier ved toppen av Sinjar-fjellet, og vi er omringet av islamistene, forteller Khalaf.

FN har uttrykt stor bekymring for flyktningene i området og peker på at de risikerer å bli værende i ødemarken uten forsyninger i stekende varme.

– En humanitær tragedie utspiller seg i Sinjar, sier Nickolay Mladenov, FNs øverste representant i Irak.

Erobret demning

Byene Sinjar og Zumar, som ligger vest og nordvest for Mosul, var fram til søndag under kurdisk kontroll. Offensiven mot Zumar startet fredag, da de ytterliggående jihadistene i ISIL angrep en kurdisk kontrollpost og drepte 14 kurdiske soldater.

Først etter harde kamper greide IS-opprørerne å ta seg inn i byen. Der heiste de sine svarte flagg, noe som gjerne betyr massehenrettelser av motstandere som er tatt til fange, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Innbyggerne forteller:Slik er livet under IS-kontroll

Deretter inntok opprørerne Sinjar, der innbyggerne ifølge øyenvitner allerede hadde forlatt byen.

IS erobret også Mosul-dammen, Iraks største demning. Dermed har de mulighet til å oversvømme flere irakiske byer, noe som gir dem et sterkt kort på hånden i kampen mot Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

De nordligste delene av Irak er fortsatt kontrollert av de kurdiske regionale myndighetene som i en årrekke har hatt stor grad av selvstyre.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

  2. Yezidiene gjør seg klare til å kjempe tilbake mot IS

  3. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

  4. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

  5. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

  6. Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder