PROTESTMASJ: Dresden er blitt beryktet de siste månedene for de stadig større protestmarsjene mot innvandring og islam som arrangeres av en bevegelse som kaller seg Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten. Foto:Arno Burgi,Afp

Titusener demonstrerte mot PEGIDA i Dresden

35.000 tyskere fylte sentrum av Dresden til en mektig protest mot de antiislamske demonstrasjonene som har vokst i styrke de siste ukene og ventes å vokse mer etter terroren i Paris.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi nekter å akseptere at hat skal splitte oss, sa Dresdens ordfører Helma Orosz fra det konservative CDU-partiet i en tale foran den gjenoppbygde Frauenkirche i sentrum av byen.

– Vi står her sammen for mennesker, enten de er født her i Tyskland, Europa, Afrika eller Asia, og enten de er kristne, jøder, hinduer eller muslimer, fortsatte Orosz.

Demonstrasjonen var arrangert i fellesskap av delstatsregjeringen i Sachsen og bystyret i Dresden som en markering mot rasisme og for toleranse.

Demonstrantene mintes ofrene i Paris med ett minutts stillhet mens de holdt opp plakater med tekster som «Alle ler vi på samme språk», «Je suis Charlie, aber nicht PEGIDA» og «Tyskland er for alle».

Demonstrasjonen lørdag var dobbelt så stor som de største motdemonstrasjonene hittil mot de antiislamske marsjene.

Beryktet

Dresden er blitt beryktet de siste månedene for de stadig større protestmarsjene mot innvandring og islam som arrangeres av en bevegelse som kaller seg Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten (PEGIDA).

Den første demonstrasjonen i oktober i fjor samlet 500 mennesker, men i den siste marsjen forrige mandag var antall deltakere kommet opp i 18.000 mennesker.

Mange er vanlige mennesker, men både kjente nynazister og ledende medlemmer av det nye høyreorienterte, euroskeptiske partiet AfD har spilt en viktig rolle i demonstrasjonene.

Statsminister Angela Merkel og andre tyske partiledere har fordømt PEGIDA-marsjene og bedt tyskerne vende ryggen til bevegelsen. Hun kaller arrangørene hatefulle rasister.

Flere neste gang

Mange eksperter tror terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris denne uka skal føre til økt oppslutning om PEGIDAs mandagsmarsjer.

Werner Patzelt ved Det tekniske universitetet i Dresden mener det er sannsynlig at minst 20.000 mennesker møter fram til den neste PEGIDA-marsjen.

– PEGIDA sier simpelthen til alle som mente at dette marerittet ikke hadde noe med virkeligheten å gjøre, at de nå må skjønne at frykten ikke er uten grunn, sier han.

På Facebook-siden sin sier PEGIDA nettopp at drapene i Paris bekrefter det de har sagt i tolv uker.

Arrangørene har bedt deltakerne i neste ukes marsj ta på seg svarte armbind som «et tegn på sorg over terrorofrene i Paris».

Mobiliserer

Victor Vincze i kommunens kontor for innvandring er enig i at mange flere mennesker trolig blir mobilisert til PEGIDA-marsjen etter hendelsene i Paris.

– Det fins mennesker som hittil har vært hjemme som nå kommer til å si: Se hva som skjedde i hjertet av Europa, i Paris, ikke i Bagdad eller Sana, sier han.

Bevegelsen har ennå ikke klart å slå rot andre steder i Tyskland enn i Dresden, en by der det for øvrig er svært få muslimske innvandrere.

De få demonstrasjonene i vest har bare samlet noen få hundre deltakere, langt færre enn store motdemonstrasjoner.

Likevel viser meningsmålinger at PEGIDAs tanker delvis deles av mange tyskere. I en måling for noen uker siden svarte 57 prosent at de føler seg truet av islam.

Trenger innvandring

Av Tysklands over 80 millioner innbyggere er 4 millioner muslimer, de fleste tyrkere.

PEGIDAs framvekst faller sammen med at Tyskland har tatt imot flere titusen syriske flyktninger den siste tiden, og myndighetene sier de venter ytterligere 200.000 flyktninger i år.

Eksperter og politikere sier at Tyskland sårt trenger flere innvandrere om det skal være mulig å opprettholde velferdsstaten i et land der det blir stadig flere eldre, og der befolkningen allerede nå synker på grunn av lav fødselsrate.

Men det øret vil ikke PEGIDA høre på.

Mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. Titalls tusen protesterte mot antiislamske Pegida i Tyskland

  2. Pegida Norge: Varsler ukentlige marsjer mot «muslimsk innvandring og islamsk påvirkning»

  3. Pegida varsler demonstrasjon mot islam i Oslo

  4. Tidligere Høyre-topp deltok i antiislamsk demonstrasjon

  5. Tysk minister: Pegida misbruker Paris-ofrene

  6. Roste moské-brenning på Pegida Norges Facebook-side

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder