KAPPES NED: I et stadig økende tempo kuttes regnskogen i Amazonas ned. Foto: REUTERS

Avskogingen øker kraftig i Amazonas

Bare i juni ble det hogd ned mer enn fire ganger så mye regnskog som i samme måned i fjor i Amazonas.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mellom august i fjor og juni i år forsvant over 1.800 kvadratkilometer med regnskog i Amazonas, en økning på drøyt 100 prosent fra samme foregående periode, går det fram av en rapport fra miljøorganisasjonen Imazon.

Bare i juni ble det ryddet 184 kvadratkilometer regnskog i Amazonas, og det var hele 437 prosent mer enn i samme måned i fjor.

Hogsten er størst i den nordlige delstaten Pará og i den sentralvestlige delstaten Mato Grosso, går det fram av rapporten.

Kritiserer skoglov

Imazon påpeker at økningen kommer som følge av Brasils nye skoglov, som åpner for rydding av elvebredder og åssider som tidligere var vernet for hogst.

NY ARBEIDSDAG: Disse arbeiderne i skogen i Abengourou lever av å skjære ned regnskogen i Amazonas. Her er de på vei for å ta nok et tre. Foto: REUTERS

- Skogloven sender et galt signal om at man lukker øynene for tidligere avskoging, og både regjeringen og nasjonalforsamlingen gir uttrykk for at reglene nå er mindre strenge, sier Adalberto Verissimo i Imazon.

- Faren er at vi nok en gang mister kontrollen over avskogingen i Amazonas, som hadde bremset opp, sier han.

Norsk støtte

30 prosent av verdens gjenværende regnskog er å finne i Brasil, som også står for verdens fjerde største utslipp av CO2. Om lag tre firedeler av utslippene skyldes avskoging. Også tidligere har man sett dystre tall på hvor raskt Amazonas avskoges.

LES OGSÅ: Amazonas-regnskog større enn Oslo kommune forsvant på to måneder

Norge har lovet å bidra med opptil 6 milliarder kroner til det såkalte Amazonas-fondet som skal bidra med penger til kampen mot avskoging.

Utbetalingene fra Norge forutsetter at avskogingen bremser opp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder