FRYKT: Onthniel (13) (t.v.) og Gladys (17) har blitt vervet i Anti-Balaka gruppen. Gladys forteller at hun var vitne til at de drepte moren og onkelen hennes foran øynene hennes. Foto:REDD BARNA,

28 drept i glemt konflikt: Her er barn (8) soldater, spioner og tjenere

Rundt 10.000 barnesoldater er vervet i Den sentralafrikanske republikk. – Jeg ble veldig sint og vervet meg som soldat
etter at bevæpnede menn drepte familien min, sier Gladys (17).

  • Ola Mjaaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det forteller Redd Barna i rapporten «Caught in a combat zone». Samtidig melder politiet i landet om minst 28 drepte i sammenstøt mellom væpnede grupper denne uken.

– Dette har pågått allerede før den siste konflikten. Det er opp mot 10.000 barn og enkelte er nede i åtteårsalderen. Det er spesielt at de er så ungem, sier Anne Pedersen til VG. Hun er regionleder i Redd Barna for Vest-, Sentral- og sørlige Afrika.

Drepte hele familien

FNs fredsbevarende styrker overtok ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen mot vold og overgrep i april 2014. Et halvt år er gått og det viser seg at fredsarbeidet ikke har fungert, ifølge organisasjonens ferske rapport. Hele styrken på 10.000 militærpersonell og 1820 sivilpoliti skulle vært sendt inn.

Gladys (17) har blitt vervet i Anti-Balaka, som utfører voldelige angrep i forsøk på etnisk rensing av muslimer i landet. Gladys forteller at hun var vitne til at moren og onkelen ble drept foran øynene hennes:

REDDET: Arbeidet til Redd Barna sørger for at små barn i Car berges fra militærgruppene. Foto:REDD BARNA,

– Jeg ble veldig sint og vervet meg som soldat etter at bevæpnede menn drepte familien min. De drepte morfaren min, og de drepte min fars lillebror. De kom også hjem til meg og drept min mor bror og kastet ham i elven. Jeg gikk fortsatt på skolen da det skjedde, og jeg hadde ingen lenger til å passe på meg. Det var derfor jeg var så sint og lot meg verve. Lederne passet i hvert fall på oss, forteller hun i rapporten.

TØFT LIV: Jules (12) var i flere måneder barnesoldat i en anti-balaka gruppe. Han kom fra en fattig familie og var vitne til at en Seleka-gruppe henrettet broren hans rett foran øynene sine. Foto:REDD BARNA,

Utnyttelse av sårbare barn er en kjent metode ifølge Redd Barna.

– De bruker forskjellige teknikker. Noen blir regelrett tvunget og bortført. Noen er ekstremt fattige, og barn som ikke har mat er enkle å lokke med beskyttelse og mat eller klær. En tredje rekrutteringsvei er foreldre som er i en desperat situasjon. De kan tvinge barn til å delta for å beskytte nærmiljøet, sier Pedersen.

Spioner og tjenere

Barn utsettes for drap og grusomme overgrep som gruppevoldtekter, slaveri og seksualisert vold. Mange tvinges eller lokkes til å verve seg som barnesoldater. I mange tilfeller som strategiske mål. Andre brukes som tjenere, spioner eller tvinges til å gifte seg med soldatene.

Othniel (14) har vært med i Anti-Balaka de siste ni månedene. Han ble vervet etter at hjemmet hans ble angrepet. Othniel var vitne til at de drepte moren hans og tok med seg alt de eide. Han vet ikke om faren hans er i live eller ikke.

– Jeg begynte ikke med dette for å skade folk, bare for å kjempe mot fienden. Men jeg har drept i kamper siden jeg lot meg verve. Jeg ønsker livet slik det var, før jeg begynte med dette. Jeg vil ha mitt gamle liv tilbake, forteller Othniel.

Han har aldri fått gå på skolen, men har hjulpet sin far i butikken.

– At barn har et reelt tilbud til disse gruppene er viktig. Verdenssamfunnet må øke innsatsen for å skaffe midler, slik at FN og andre organisasjoner skal kunne greie å beskytte barna, slippe fri barnesoldater og gi dem et skoletilbud, sier Pedersen.

Verste krise i historien

Politiet i landet melder ifølge NTB også om flere titalls skadde i sammenstøtene denne uken, som skjedde tirsdag i sentrum av Mbrès. En tjenestemann opplyser at dødstallene kommer fra Røde Kors.

Mbrès er en by i Nana-Grébizi-distriktet, lokalisert midt i landet – nordøst for landets hovedstad Bangui. Mbrès har opplevd flere voldelige sammenstøt den siste tiden.

Den sentralafrikanske republikk har vært, og er, preget av store konflikter mellom muslimer og kristne. Kaoset brøt fullt ut i kjølvannet av at den muslimske opprørsalliansen Seleka styrtet president François Bozize og satte inn Michel Djotodia i stedet. Kuppet i den tidligere franske kolonien skjedde i mars 2013.

Landet er inne i sin kanskje verste krise i historien, hvor flere hundre tusen mennesker har blitt drept i kampene mellom muslimske og kristne grupper. Over én million mennesker er tvunget på flukt som følge av uroen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder