27.000 SMITTET: Helsearbeidere i Monrovia i Liberia jobber med å flytte en død ebola-rammet mann tidligere denne måneden. Foto:Stringer,Reuters

Norskledet studie: Ny vaksine kan gi fullstendig beskyttelse mot ebola

Man har trolig lyktes med å utvikle den aller første effektive
ebolavaksinen. Det viser foreløpige resultater fra en norskledet studie i Guinea.

Lars Thorvaldsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vaksinestudien er et samarbeid mellom helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, Leger Uten Grenser og det norske Folkehelseinstituttet. 4000 mennesker er fulgt opp siden mars i år.

Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, forteller til VG at forskerne ble svært overrasket over hvor godt den nye vaksinen tilsynelatende har virket.

– Så langt ser det ut til at vaksinen gir full beskyttelse, det vil si at alle som er vaksinerte er beskyttet mot ebola etter syv dager. Fortsatt er dette tidlige og relativt små tall, og det er grunnen til at vi vil fortsette arbeidet for å få mer robuste tall, men en så sterk effekt hadde vi ikke drømt om, sier han.

Forskerne har over tid intervjuet hvert nye tilfelle av ebola for å kartlegge personens kontakter og deretter kontaktene til disse personene igjen. Deretter har forskerne etablert en oversikt over personer som ansees å ha høy risiko for å bli smittet. Blant disse personene er det trukket lodd og halvparten har fått vaksine påfølgende dag, mens den andre delen fikk vaksinen etter tre uker.

I kontrollgruppen som fikk vaksinen forsinket, var det 16 tilfeller av ebola.

– Resultatene er så lovende at vi har besluttet å avslutte kontrollgruppen for å vaksinere alle fra dag én. Vi mener det ikke er etisk forsvarlig å fortsette med forsinkelse, sier Røttingen.

Bakgrunn: Ett år med ebola - har fortsatt ikke kontroll

HAR LEDET FORSKNINGSARBEIDET: Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen forteller at resultatene av forskningen i Guinea så langt er svært gode. Foto:Støtvig Alf Øystein,VG

Lisensiert av amerikansk firma

Røttingen forteller at studien har hatt nærmere 200 ansatte i Guinea på full tid, og at kostandene kan komme opp mot 15-20 millioner dollar. De involverte partene har spleiset på regningen.

– Vaksinen var opprinnelig utviklet av det kanadiske folkehelseinstituttet som har patent på den, men nå har det amerikanske firmaet Merck lisensen på vaksinen. Vaksinen er under produksjon, men det er i relativt liten skala. Før man starter produksjon i stor skala, må firmaet som eier vaksinen søke om godkjenning, sier Røttingen.

Han tror imidlertid at det ikke er et stort kommersielt marked for denne vaksinen.

– Vaksinen skal først og fremst brukes i Afrika knyttet til Ebola-utbrudd. Kjøpekraften i Afrika er lav, og folk har ikke råd til å betale høye vaksinekostnader. Sånn sett har det ikke vært privat interesse for å bruke hundrevis millioner dollar for å utvikle en vaksine, sier han.

HARDT RAMMET: En baby begraves i Dubreka, Guinea av helsearbeidere i smitteverndrakt. Bildet er tatt fredag 19. juni i år. Foto:Youssouf Bah,Ap

– Uvurdelig betydning

Siden desember 2013 er mer enn 27.000 personer blitt smittet og av dem er over 11.000 døde. Det gjør utbruddet til det absolutt største siden ebola først ble oppdaget i 1976. Selv om antallet nye smittede er drastisk redusert siden desember 2014, pågår utbruddet fremdeles, med mellom 20 og 30 nye tilfeller hver uke.

– En effektiv vaksine vil være et betydelig gjennombrudd i kampen mot ebola. Dette vil være av uvurderlig betydning for landene som er rammet og verden for øvrig, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Resultatene av studien publiserer i dag i tidsskriftet The Lancet.

– Resultatene er svært oppløftende, både for å kunne stoppe det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika, og for å kunne håndtere lignende utbrudd i fremtiden bedre. Jeg er glad for at Norge har vært en aktiv pådriver for å få til dette, sier utenriksministeren.

Les også:Mener verdenssamfunnet har feilet

WHO-sjef: – Resultatet er lovende

Testresultatene viser at man kan nærme seg et gjennombrudd, sier WHO-sjef Margaret Chan ifølge nyhetsbyråene AFP og DPA.

– Det første resultatet er spennende, det første resultatet er lovende, sier hun.

– Dersom det bekreftes, vil det endre håndteringen av ebola-utbruddet, mener WHO-toppen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder