Russlands president Vladimir Putins personlige utsending Sergej Markov sier Latvia og Estland burde være redde, for om det blir en stor krig, «er det mulig at det ikke blir noe igjen av disse landene». Her er Putin avbildet med Barack Obama i Beijing tirsdag. Foto:Alexey Druzhinin,Afp

Putins utsending: – Baltiske land burde være redde

Estland og Latvia burde være redde for Russland, sier president Vladimir Putins personlige utsending Sergej Markov. Han mener «russofobi» er grunnen til Vestens motstand mot Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Dere i Sverige trenger ikke være redde. Latvia og Estland har derimot grunn til å være redde. Om det blir en stor krig, er det mulig at det ikke blir noe igjen av disse landene, sier Markov til Sveriges Television (SVT).

Etter den russiske annekteringen av Krim-halvøya og urolighetene i Øst-Ukraina, vokser bekymringen i flere av Russlands naboland.

Ifølge Markov er annekteringen av Krim et forsvar mot en fiendtlig omverden. Undersøkelser viser at de fleste russere tror Vesten har innført sanksjoner mot Russland for å svekke og ydmyke landet, ikke som en reaksjon på at Russland har tatt kontroll over et annet lands territorium.

– Problemet er russofobien hos den ledende eliten i vest. Russosfobi er rasisme mot russere. Få deres land til å slutte å være russofober, for da kommer det til å bli så mye lettere for dere å leve, sier Markov.

Også i sommer kom Putin-utsendingen med lignende påstander, da han omtalte Finland som «et av de mest russofobiske landene i Europa» og advarte Finland mot å bli med i NATO. Han uttalte da at russofobien kan starte en tredje verdenskrig, på samme måte som antisemittismen starten den andre.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder