Ukrainas president: Ingen garanti for at avtalen oppfylles

Kraftige kamper om omstridt og omringet by

Amnesty: Fryker for sivilbefolkningen

KJEMPER FOR LIVET: Ukrainske styrker kjemper en hard kamp for å forsvare den regjeringskontrollerte byen Delbaltseve. Her er det ukrainske soldater som kjører like ved den omstridte byen. Foto:Gleb Garanich,REUTERS

24 timer etter fredsavtalen ble skrevet under: Minst 18 drept siste døgn

Minst elleve soldater fra begge sider og syv sivile skal ha mistet livet etter at fredsavtalen mellom de russiske separatistene og Ukrainske myndigheter ble skrevet under i går morges.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fem år gammel

Mer enn 40 personer skal også ha blitt skadet.

Det er spesielt i den omringede byen Delbatseve kampene er hardest. Her har russiske separatister omringet byen og bomber de ukrainske forsvarsstillingene der vedvarende. Det melder nyhetsbyrået AFP.

PODCAST:Giæver og Joffen uke 7, hør Frithjof Jacobsens vurdering av faren for en ny kald krig.

Våpenhvilen for Øst-Ukraina, særlig i det herjede Donbass-området, skal tre i kraft natt til søndag 15. februar.

– Vi må ikke ha noen illusjoner, og for ikke å framstå som naiv: Vi er fortsatt langt unna fred. Ingen er overbevist om at det vi ble enige om i Minsk vil bli fulgt til punkt og prikke, sier Ukrainas president Petro Porosjenko.

Kraftige kamper

Dette skal ha skjedd under kraftige kamper mellom separatistene i Øst-Ukraina i løpet av de siste 24 timene, bekrefter en talsmann for de ukrainske myndighetene til nyhetsbyrået Reuters.

I går ble det også meldt om at mens forhandlerne satt rundt bordet i den hviterussiske hovedstaden Minsk og forhandlet om en fredsavtale, s kal hele 50 stridsvogner, 40 pansrede kjøretøy og 40 missilsystemer ha krysset grensen inn i Ukraina i løpet av natt til torsdag.

– Ikke en rolig natt

– I Donbass (Øst-Ukraina) har det ikke vært en rolig natt. Fienden har beskutt posisjoner i vår antiterroroperasjon med den samme intensiteten som før, sies det i en uttalelse fra de ukrainske styrkene.

Kampene har vært spesielt harde rundt byen Delbatseve. Dette er et knutepunkt for jernbanen mellom de to opprørsregionene, Donetsk og Luhansk.

Selv om Debaltseve ligger dypt inne i opprørskontrollerte områder, har den ukrainske hæren så langt klart å beholde kontrollen.

Vladislav Seleznyov, en regjeringstalsmann for den militære operasjonen i byen melder om at separatistene bomber byen. Han kaller Delbatseve det farligste stedet i Ukraina.

– Byens infrastruktur blir mer og mer ødelagt. Ukrainske styringer holder sine forsvarsposisjoner og kommer ikke til å forlate disse, sier han til CNN.

STORE ØDELEGGELSER: Her forsøker noen innbyggere i Donetsk å reparere skadene etter at hjemmet deres har blitt skadet. Foto:AFP,

Av de 25.000 menneskene som bor i byen er det nå bare 3–4000 igjen. De fleste har flyktet.

FNs høykommissær for flyktninger melder om at bare i løpet av de tre siste ukene i januar har minst 224 mennesker blitt drept og mer enn 540 blitt såret under kampene i byen.

Kafé truffet

I byen Sjtsjatsja utenfor Luhansk ble en kafé truffet av en granat, ifølge de Kiev-kontrollerte myndighetene i området. Minst to sivile ble drept, ifølge myndighetene.

– Byens varmeanlegg er allerede ødelagt, strømlinjer er brutt og det samme er vannledningene . Slik forberedes altså den omfattende våpenhvilen, sier myndighetstalsmann Hennadij Moskal til Reuters.

AP: Putin forventer at ukrainere overgir seg

Den russiske presidenten, Vladimir Putin har sagt at han forventer at de ukrainske militære som nå er omringet av prorussiske opprørere i Debaltseve, overgir seg. Dette skal ukrainske myndigheter ifølge nyhetsbyrået ikke være enig i.

Nå skal militære eksperter inn for å forsøke å finne en løsning på krisen.

Debaltseve er en viktig by og et jernbaneknutepunkt mellom de to opprørskontrollerte byene i øst.

I SORG: Her sørger russiske separatister over sinte tapte kamerater. Begravelsen skjedde torsdag utenfor den Øst-ukrainske byen Mospino. Foto:,AP

Amnesty: Forsøker å vinne grunn før våpenhvilen starter

Ifølge Amnesty International er det en overhengende fare for at de kraftige kampene om byen skal gå hardt utover en hardt presset sivilbefolkning.

– Gitt de intense kampene og et forventet ønske om å eskalere kampene for å vinne grunn før våpenhvilen trår i kraft så frykter vi for sivilbefolkningen, sier seniorrådgiver i Amnesty International, Joanne Mariner.

Ifølge BBC ble det også hørt nye granatangrep i Donetsk fredag morgen. Angrepene hørtes imidlertid ikke like voldsomme ut som de siste dagenes angrep, og det er ikke meldt om skadde.

Krangler om fengslet ukrainsk pilot

Ett av punktene i fredsplanen mellom de to landene, er ifølge Ukrainas president Petro Porosjenko at alle krigsfanger skal slippes fri innen 19 dager. Dermed forventer ukrainerne at flygeren Nadja Savtsjenko, som har sittet fengslet i Russland i åtte måneder, skal slippes fri.

Fredag sier imidlertid Putins talsmann at spørsmålet om å løslate Savtsjenko ikke ble diskutert da partene forhandlet i Minsk.

Telefonmøte med Merkel og Hollande om noen dager

Ifølge avtalen skal de to presidentene fra Ukraina og Russland, samt Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel, holde tett kontakt for å sørge for at partene følger avtalen. Det første møtet vil skje via telefon i løpet av noen dager, ifølge Kreml.

Les også

 1. E-sjefen om Ukraina-konflikten: Russland ønsker kontinuerlig konflikt

  E-tjenesten mener at Russland har all interesse av en permanent konflikt i Ukraina, for å hindre at landet knytter seg…
 2. Putin bekrefter enighet om våpenhvile

  Den russiske presidenten Vladimir Putin har bekreftet at det er enighet om en våpenhvile i Ukraina.
 3. Natt til torsdag ble de enige om våpenhvile. Samtidig skal 50 russiske stridsvogner ha rullet inn i Ukraina.

  Styresmaktene i Kiev mener 50 stridsvogner, 40 missilsystemer og 40 pansrede kjøretøy entret Ukraina i nattens mulm og…

Mer om

 1. Ukraina

Flere artikler

 1. Ukraina-krisen: Ukrainske styrker trekker seg ut av Debaltseve

 2. Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

 3. Ser dette ut som en våpenhvile?

 4. Kun timer igjen før våpenhvilen: Kamper pågår for fullt i Ukraina

 5. Ukraina: – Partene enige om å trekke våpen ut

Fra andre aviser

 1. Porosjenko vil ha fredsbevarende styrker i Ukraina

  Aftenposten
 2. OSSE: – Våpenhvilen i Øst-Ukraina ser ut til å holde

  Aftenposten
 3. Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

  Aftenposten
 4. Våpenhvilen i Ukraina har raknet

  Aftenposten
 5. Enighet om våpenhvile i Ukraina fra søndag

  Aftenposten
 6. Toppledere i gang med krevende Ukraina-samtaler

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no