Nekter for at amerikanske soldater skal kjempe i Irak

Åpner likevel for militæraksjoner

USA overvåker Irak med jagerfly

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Torsdag kveld inntok USAs president Barack Obama talerstolen i Det hvite hus og kom med en uttalelse om situasjonen i Irak. Foto:Mandel Ngan,AFP

Obama sender militærrådgivere til Irak

Barack Obama valgte torsdag kveld å ikke etterleve Iraks ønske om å sende amerikanske styrker for å bombe de militante ekstremistene i landet.

 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over seks år gammel

Men, USA vil sende opp mot 300 militærrådgivere til landet.

Det opplyser USAs president Barack Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag kveld norsk tid.

– Vi vil støtte Iraks regjering i konfrontasjonen med ISIL. De siste dagene har vi utplassert militære enheter i området. Vi er forberedt på å ta målrettede militære grep hvis det blir nødvendig, sa Obama under pressekonferansen.

I forkant av uttalelsen hadde presidenten et møte med det nasjonale sikkerhetsrådet om situasjonen i Irak.

- Jeg har hatt jevnlige møter med dem siden ISIL startet sin offensiv forrige uke.

Skal ikke inn i strid

I går erklærte Irak at de formelt ber USA om å gå til luftangrep på de militante ekstremistene som i forrige uke starten en offensiv i Nord-Irak.

Torsdag er president Obama imidlertid tydelig på at amerikanske styrker ikke skal inn i strid i Irak igjen.

Tidligere har USA sagt at de kontinuerlig vurderer flere muligheter, og USAs utenriksminister John Kerry sa tidligere denne uken at landet vurderer droneangrep mot ekstremistgruppene.

Obama understreker nå at USAs rolle vil være å hjelpe irakiske styrker, og at det de vil foreta seg i landet skjer i tett dialog med irakiske myndigheter.

– Til sjuende og sist er dette et problem som må løses av irakerne.

Sikkerhet og overvåkning

USA har brukt millioner av dollar og mange år på å trene og utruste en ny irakisk hær etter at Saddam Husseins gamle sunnimuslimske styrker gikk i oppløsning da regimet hans falt.

President Obama har i løpet av de siste dagene sendt et lite antall militært personell til Bagdad for å styrke sikkerheten rundt den amerikanske ambassaden.

På onsdagens pressekonferanse kunngjorde han at det nå er viktig for USA å forsterke overvåkningen av ISILs aktivitet i Irak.

- De siste dagene har vi plassert ytterligere militære ressurser i regionen som skal hjelpe oss til å bedre forstå hvem og hvor de er, hva de gjør og hvordan de gjør det, sa Obama.

Se torsdagens pressekonferanse her:

USA har allerede sendt F-18-jagerfly på vingene over Irak for å overvåke opprørernes framrykning i landet.

Det opplyser en amerikansk tjenestemann til Reuters torsdag. Flyene kommer fra hangarskipet USS George H.W. Bush i Persiabukta.

- Har vurdert fly og droner

General Martin Dempsey, som leder den amerikanske generalstaben, sier i Kongressen at USA har gjennomført både bemannet og ubemannet overvåking og rekognosering over Irak og har satt inn både fly og skip i oppdraget.

Amerikanske tjenestemenn har tidligere uttalt at president Barack Obama vurderer luftangrep både fra droner og fly for å stanse fremrykningen fra opprørerne i ekstremistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Men det har også blitt sagt at USA har manglet den nøyaktige etterretningsinformasjonen som trengs for å få dette til.

Militante ekstremister, under ledelse av ISIL har de siste ukene tatt kontroll over flere byer i Nord-Irak, deriblant millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

Nå ser det imidlertid ut til at hæren, støttet av mer og mindre frivillige sjiamuslimer, i større grad greier å stå imot angrepene. Regjeringsstyrkene skal også ha tatt tilbake flere områder.

Mer om

 1. Irak
 2. USA

Flere artikler

 1. BBC: Irak ber USA gå til luftangrep

 2. Obama vurderer alle muligheter i Irak

 3. Obama gir klarsignal for luftangrep i Irak

 4. Nye amerikanske luftangrep mot Irak

 5. Obama: - Kaos i Irak kan true USAs interesser

 6. Amerikanske medier: Nå vil USA diskutere Irak med Iran

Fra andre aviser

 1. USA sender 300 militære til Irak

  Aftenposten
 2. Irak ber USA angripe ekstremister fra luften

  Aftenposten
 3. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten
 4. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten
 5. USA har startet luftangrep

  Bergens Tidende
 6. Nye amerikanske luftangrep mot ISIL fredag kveld

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder