MENNESKELIG: Roboten har fått på klær og gjør bevegelser som om den ber bønn. Foto: AP

Lærer i Iran bygde bønne-robot

Her er roboten som skal lære iranske barn å be.

Marius Tetlie
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er lærer Akbar Rezaie (27) som selv har konstruert det uvanlige læringsmiddelet.
Rezaie underviser i koran ved Alborz barneskole i byen Varamin, som ligger 35 kilometer sørøst for landets hovedstad Teheran.

Ideen til å bruke robot i religionsundervisningen fikk han da han så jenter leke med vestlige dukker.

Fikk ideen av vestlig dukke

- En gang jeg var i et familieselskap så jeg en liten jente leke med en dukke som kunne danse og synge. Jeg så at jenta ble svært betatt av dukken, og det satte meg på tankene om å lage noe som både kan brukes med religøse hensikter og som underholdning, sier Akbar Rezaie til AP TV.

LÆRINGSMIDDEL: Roboten brukes til religionundervisningen ved Alborz barneskole i byen Varamin i Iran. Foto: AP

«Han bygget roboten hjemme med enkle verktøy og ga den betegnelsen «Veldan», et ord fra koranen som betyr «unge barn i paradiset».

Roboten kan gjøre menneskelige bevegelser - som å be. Den er konstruert med deler fra den koreanske robotprodusentne Robotis Bioloid.

Ved å improvisere en del, blant annet ved å gi robotoen to ekstra motorer, fikk han den til å utføre bevegelser som om den ber bønn.

- Det var så spennende å se på at roboten ber bønn. Jeg har bestemt meg for å gjennomføre mine bønner også, sier en av elevene ved skolen til nyhetsbyrået.

SELVLAGET: Det er lærer Akbar Rezaie (27) som selv har konstruert og bygget roboten. Nå håper han at den skal bli masseprodusert. Foto: AP

Læreren håper at bønne-roboten kan bli masseprodusert.

- Som du kan se av barnas reaksjoner er de fascinert av hvordan roboten blir brukt på en god måte i den religionopplæringen. Jeg er sikker på at den vil ha en stor effekt når vi skal lære barna å be, sier Akbar Rezaie.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder