ATOMSJØ: Meteoritten traff seks mil unna Lake Karachai som inneholder 120 millioner Curie og er verdens verste radioaktivt forurensede plass, ifølge atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona. Foto:

Meteoritt falt i atomanlegg-område: - Griseflaks

Meteorittstormen som traff Russland, skjedde i et område hvor Mayak, et av verdens største atomanlegg ligger.

Artikkelen er over syv år gammel

- Det er griseflaks at det ikke ble rammet. Det kunne gitt en atomulykke på nivå med Tsjernobyl, sier Bellonas atomfysiker Nils Bøhmer.

Over 500 personer skal ha fått lettere skader da meteoritten traff Chelyabinsk-regionen i Uralfjellene i Russland i 11-tiden lokal tid fredag. Innbyggerne hørte en høy, tordenaktig lyd og så kraftige lysglimt samtidig som en trykkbølge blåste ut vinduer i flere hus.

De fleste ble lettere skadet av glassbiter etter trykkbølgen, men to personer ligger alvorlig skadet på sykehus, ifølge russiske myndigheter.

Undersøker
Chelyabinsk ligger rundt 1500 kilometer fra Moskva, og er en tynt befolket by i Uralfjellene i Russland.

- Vi er i ferd med å undersøke nærmere om noe av anleggene kan være skadet. Foreløpig har russiske atommyndigheter sagt at ingenting er skadet og at de har full kontroll. Men det vil de vanligvis si, så vi har ikke slått oss til ro, men undersøker nærmere, sier Bøhmer, som er en av vestens fremste kjennere av russiske atomanlegg.

- Vet dere hvor langt unna meteorittene slo ned fra atomanleggene?

- Det vi hittil vet, er at nærmeste by som er oppgitt, er seks til syv mil unna, men det er lite informasjon, så det kan være nærmere eller for den sakens skyld ha truffet i nærheten. I Sibir er seks mil veldig kort avstand, sier han.

- Verdens mest atomforurensende

UNDERSØKER ATOMANLEGG: Bellonas Nils Bøhmer sier de prøver å finne ut om det kan ha oppstått skade på atomanlegg. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB Scanpix

Bøhmer sier atomanleggene i området allerede er kåret til verdens mest atomforurensende område, hvor Russland både har en rekke atomanlegg og atomvåpenmateriell, samt lagre av atomavfall.

Det er lageret minst 560 tonn uran, minst 30 tonn plutonium, 500 000 tonn radioaktivt avfall i fast form og rundt 120 millioner Curie med flytende radioaktivt avfall, sier han.

- Vi har ved selvsyn sett at vann og innsjøer har fått store radioaktive utslipp. Dette er virkelig Russlands atombakgård.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder