Avslørt av egne overvåkningskameraer **Antyder at han kan bli arrestert

Ingen kan si hvor presidenten er

Her flykter det som trolig er Viktor Janukovitsj fra luksuspalasset i helikopter. Men ingen kan si hvor eks-presidenten er - eller hva som vil skje dersom han blir tatt.

  • Rune Thomas Ege
  • Ingrid Hvidsten

Artikkelen er over seks år gammel

- Millioner av ukrainere vil vite hvor Janukovitsj er. Og de vil forsøke å finne ham. Han er forsvunnet, sier opposisjonsleder og eks-bokseverdensmester Vitalij Klitsjko til BBC.

Men noen spor finnes. Et av dem er videoen du kan se øverst i denne artikkelen:

Videoen er angivelig filmet av presidentens egne overvåkningskameraer. På svart-hvitt-videoen ser vi det som skal være presidenten og noen av hans nærmeste medarbeidere med trillekofferter på helikopterlandingsplassen ved Janukovitsj' luksuriøse boligkompleks utenfor hovedstaden Kiev.

VG DIREKTE - VI FØLGER UKRAINA MINUTT FOR MINUTTSe direkte-bilder, få siste nytt og chat med VGs journalister

Etter å ha lastet koffertene om bord, tar først det ene, så det andre helikopteret av.

Privathelikopter

Registreringsnummeret UR-CRG er tydelig på videoen. Det er Augusta Westland-helikopteret regimet har leid inn som privathelikopter til presidenten. Det andre er trolig søsterhelikopteret med registreringsnummer UR-CRB.

Hvor helikoptrene skulle - og hvor presidenten er nå - er fortsatt en svært godt bevart hemmelighet. Ryktene og spekulasjonene og de få livstegnene som finnes, gir et slags bilde av hvor Janukovitsj kan ha tatt veien:

**Trolig fløy de østover i landet, der presidenten har hatt sine mest trofaste tilhengere. Her gjorde Janukovitsj sitt foreløpig eneste intervju de siste par dagene. Til en lokal TV-kanal sa Janukovitsj at han ikke hadde noen planer om å gå av.

**Lørdag ettermiddag kom meldingene om grensepolitiet hadde stoppet presidentens privatfly, angivelig på vei til Russland.

- Et privatfly som skulle dra fra Donetsk lufthavn, hadde ikke papirene i orden. Da tjenestemennene ba om å få sjekke dokumentene, ble de møtt av væpnede folk som tilbød dem penger for å få lette raskt, sier talsmann Serhiy Astahov til nyhetsbyåret AFP.

**Andre hevder at Janukovitsj har flyktet landeveien til Russland, eller at han befinner seg i De forente arabiske emirater. Eller at han fortsatt gjemmer seg i Donetsk-regionen, der han selv har vært guvernør i flere år.

**Selv Janukovitsj' egen talsmann sier at han ikke vet hvor den avsatte presidenten befinner seg.

Arresten neste?

DET SISTE BILDET: Dette bildet, hentet fra intervjuet Viktor Janukovitsj gjorde med en lokal TV-stasjon lørdag, er det siste som er publisert av den avsatte presidenten. Foto: AP Photo / Regional Administration of Kharkiv / NTB Scanpix

Ukrainas fungerende påtalemyndighet utstedte søndag arrestordre mot både landets avsatte inntektsminister Oleksandr Klimenko og landets tidligere riksadvokat Viktor Psjonka.

Ifølge Ukrainas nye fungerende innenriksminister, Arsen Avakov, jobber politiet med å få iverksatt en etterforskning av «alvorlige forbrytelser som er begått mot det ukrainske folket, deriblant forbrytelser begått av tidligere statsledere».

Dette er et av de første klare signalene om at landets politikere ønsker å stille Janukovitsj for retten.

Da han i løpet av noen dramatiske minutter lørdag ettermiddag ble avsatt av parlamentet, var det på grunnlag av at han «ikke var skikket til å være president» - som i seg selv ikke er straffbart.

EKSPERTER TIL VG: Dette kan skje videre

Ukrainas nasjonalforsamling vedtok søndag reformer i et rasende tempo for så fort som mulig å få en styringsdyktig regjering på plass i landet, etter avsettelsen av president Viktor Janukovitsj, skriver NTB.

- Innen tirsdag vil avtalen om Ukrainas nye samlingsregjering være på plass, lovet den nye lederen for nasjonalforsamlingen i Kiev, Oleksandr Turtsjinov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Og uansett hvor han måtte befinne seg, er eks-presidenten på vikende front. Søndag fortsatte folkevandringen til et av de tydeligste symbolene på at makten er i ferd med å smuldre opp:

Ekspresidentens luksusslott i utkanten av Kiev, forlatt av både presidenten og sikkerhetsvaktene.

Hageanlegget har privat dyrehage, svømmebasseng, greske søyler og statuer. Innenfor finnes det gullbelagte toaletter. I hagen er det bygget en kopi av et gigantisk seilskip.

VGTV: Se den vanvittige luksusen herBILDESPESIAL: Se presidentluksusen i bilder

Her jobber også gravejournalister med å gå gjennom enorme mengder dokumenter presidenten og hans nærmeste etterlot seg da de forlot luksuspalasset.

Flere av dokumentene ble hentet opp fra en kunstig innsjø på luksuseiendommen der de hadde blitt dumpet. Og Twitter-meldinger fra journalistene viser det som skal være kvitteringer og dokumentasjon på blant annet utbetalinger til støttespillere.

Søndag var situasjonen rolig på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev, der løslatte Julia Timosjenko sittende i en rullestol talte til minst 100.000 demonstranter noen timer i forveien.

- Jeg skal tilbake på jobb. Jeg kommer ikke til å kaste bort et eneste sekund før dere er fornøyde med deres eget hjemland. Leve Ukraina! ropte hun,

VGTV: Se høydepunktene fra dem historiske talen

Samtidig sier demonstrantene VG møtte på plassen søndag at de vil gjøre slik både Timosjenko og Klitsjko har bedt dem om å gjøre: Bli på barrikadene.

De nekter å gi seg før eks-president Viktor Janukovitsj sitter bak lås og slå.

KIEV SØNDAG: Dagen etter at president Janukovitsj flyktet fra hovedstaden og Julia Timosjenko ble løslatt er barrikadene i sentrum av Kiev fortsatt bemannet. Stemningen var søndag dempet, mange valfartet til Uavhegighetsplassen og la ned blomster til minne om de som ble drept den siste uken. Foto: HARALD HENDEN/VG

Journalists, investigators pore through trove of Mezhyhirya documents Yanukovych left behind http://t.co/GlQfBOCOmh pic.twitter.com/vOnUNpGIbU
— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 23, 2014

Mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. Sender ut arrestordre på Janukovitsj

  2. Hvor er president Janukovitsj?

  3. Janukovitsj kastet - Timosjenko satt fri

  4. Ingen vil være venn med den flyktende presidenten i Ukraina

  5. Uklart hvem som styrer Ukraina

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder