Nekter straffskyld **Trodde han var overvåket av drone

JAILHOUSE ROCK NESTE: Torsdag ble Paul Kevin Curtis varetektsfengslet, siktet for å ha sendt giftbrev til blant annet Barack Obama. Foto: AP

Elvis-imitator giftbrev-siktet

(VG Nett) Frem til i dag var Paul Kevin Curtis (45) mest kjent som Elvis-imitator. Nå er han siktet for å ha sendt brev med dødelig gift til amerikanske politikere.

  • Rune Thomas Ege
  • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over seks år gammel

Sammen med den dødelige giften ricin var beskjeden i brevene Curtis skal ha sendt til Barack Obama, senator Roger Wicker og en dommer krystallklar:

- Kanskje jeg får oppmerksomheten deres nå, selv om noen må dø?
Da han torsdag kveld ble fremstilt for varetektsfengsling, spurte dommeren om han forsto hvorfor han var der.

- Yes, ma'm, svarte Curtis med tydelig røst, ifølge lokalavisen Daily Journal.

VG har fått tilgang til siktelsen mot Curtis. Den tegner et bilde av en forvirret mann som flere ganger de siste årene har vært i politiets søkelys.

Trodde han var drone-overvåket

I 2007 ble han ifølge siktelsen anmeldt av sin egen ekskone.

- Hun beskriver ham som ekstremt desillusjonert, motstander av myndighetene og overbevist om at myndighetene overvåket ham med en drone, står det i siktelsen.

Elvis-imitatoren ble arrestert i leiligheten sin i Corinth i Mississippi onsdag kveld. Curtis, som på flere av sine sider på ulike sosiale medier kaller seg «KC» eller «KC Curtis», har i en årrekke imitert flere kjente artister - med Elvis som sin egen favoritt.

Egen You Tube-kanal

På sin egen YouTube-kanal har han lagt ut en rekke videoer av seg selv som fremfører flere av Elvis' mest kjente hits.

Parallelt med artistkarrieren, har Curtis forgjeves forsøkt å overbevise myndighetene om at han har avdekket det han mener er en omfattende ulovlig handel med menneskelige organer.

Det er trolig også temaet i giftbrevene han nå er siktet for å ha sendt:

«Ingen ville høre på meg før. Det er fremdeles manglende brikker. Kanskje jeg har oppmerksomheten deres nå, selv om det betyr at noen må dø. Dette må ta slutt. Å se en feil og ikke avsløre det, er å være en taus tilhenger av at det skal fortsette», står det i brevene, som er signert:

«Jeg er KC, og jeg godkjenner dette budskapet».

Det er en ordlyd ikke ulik den presidenten og andre politikere bruker for å vise at de godkjenner budskap for eksempel i valgkampvideoer.

Nekter straffskyld

Både før, under og etter fengslingsmøtet sa Curtis' advokat at han er uskyldig.

- Han understreker ett hundre prosent at han ikke har gjort dette, sier Hal Neilson til AP.

Giftbrevene nådde senatoren, Det hvite hus og dommeren dagen før bombeangrepet i Boston. Amerikanske myndigheter var imidlertid raskt ute med å si at det ikke var noen sammenheng mellom de to hendelsene.

Dagen etter ble det kjent at også Obama hadde mottatt et lignende brev. Brevet ble stanset i en kontroll utenfor Det hvite hus og nådde aldri presidenten.

Posten til Kongressen er blitt undersøkt utenfor kongressområdet helt siden brev med miltbrannbakterier ble sendt til den amerikanske nasjonalforsamlingen i 2001.

Også i 2004 ble flere av Senatets bygninger stengt etter at et brev med ricin ble sendt til en av senatorene.

Svært giftig

Ricin er et svært giftig stoff, og bare en mengde tilsvarende et knappenålshode kan ta livet av et voksent menneske.

Det mest kjente dødsfallet som er forårsaket av ricin, er det såkalte paraplydrapet. Det skjedde i London i 1978, da hemmelige agenter fra Bulgaria drepte den bulgarske dissidenten Georgi Makarov.

Makarov ventet på bussen da agentene stakk ham med spissen av en paraply som var smørt inn med ricin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder