Krise for Löfven - inviterer de borgerlige til samtaler i kveld

SD: Vi vil felle enhver regjering som arbeider for å øke innvandringen

VARSLER KRISE: Vikarierande partileder i SD, Mattias Karlsson holder pressekonferanse i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Foto:Pontus Lundahl,

Sverigedemokraterna sender Sverige ut i regjeringskrise

Bare to måneder etter valget i Sverige vil omstridte Sverigedemokraterna sende Stefan Löfven ut i regjeringskrise i morgen.

  • Ola Mjaaland

Artikkelen er over fem år gammel

Sverigedemokraterna (SD) har i dag avgjort at de skal stemme mot regjeringen til Stefan Löfven i morgen, når de folkevalgte skal avgjøre statsbudsjettet i Riksdagen.

Löfven kom til makten 3. oktober, men nå kan det altså være over allerede etter to måneder.

– Det har aldri inntruffet før, i alle fall ikke siden 1930-tallet, sier Lena Mellin, innenrikspolitisk kommentator i Aftonbladet til avisens TV-kanal.

Löfven vil imidlertid møte de borgerlige partilederne i kveld, men han har tidligere uttalt at det er uaktuelt å styre med borgerlig budsjett.

Innvandring

SDs vikarierande partileder Mattias Karlsson la ikke skjul på at det er innvandringspolitikken som er avgjørende for at Sverigedemokraterna onsdag kommer til å stemme for budsjettforslaget til den borgerlige Alliansen.

– Vi kommer til å felle enhver regjering og et hvert budsjett, som arbeider for å øke innvandringen, sa partileder Karlsson på pressekonferansen.

Han sa også at det er Stefan Löfvens ansvar å snakke med alle partier i Riksdagen for å løse situasjonen som nå har oppstått. SD-lederen avviser at partiet skaper politisk kaos.

– Det er det Stefan Löfven som gjør med sin politikk, sier Karlsson.

– Bryter Sverigedemokraterna praksis så har vi en ny situasjon, sa statsminister Stefan Löfven til Aftonbladet TV like før avgjørelsen.

KRISE: Statsminister Stefan Löfven. Foto: MAJA SUSLIN / NTB scanpix Foto:Maja Suslin,NTB scanpix

Det er et felles ansvar å sikre at Sverigedemokraterna ikke får innflytelse over statsbudsjettet, mener den svenske statsministeren.

– Regjeringen har naturligvis et stort ansvar. Men nå er det også opp til Jan Björklund, Annie Lööf, Anna Kinberg Batra og Göran Hägglund. Hvordan vil de nå handle? Vil de søke samarbeid og samtaler med regjeringen, eller vil de forsøke å regjere landet sammen med Sverigedemokraterna? sier Löfven.

Møtes i kveld

Björklund, Lööf, Batra og Hägglund leder de fire borgerlige partiene.

– Vi skal treffe dem i kveld, går jeg ut ifra. Jeg regner med at de kommer til det møtet regjeringen har innkalt til i en så alvorlig situasjon, og da vil jeg gjerne se dem i øynene når vi snakker sammen, sier Löfven.

Ved 20-tiden bekreftet alle de borgerlige partiene at de kommer til statsministerens samtaler på Rosenbad i Stockholm. Löfven sitter før dette i krisemøte med Miljøpartiets talsmann, utenriksminister Gustav Fridolin, visestatsminister Åsa Romson og finansminister Magdalena Andersson.

Samtalene med de borgerlige partilederne senere tirsdag kveld vil dreie seg om både formen på og innholdet i statsbudsjettet, opplyser statsministeren.

– Vi er naturligvis beredt på å diskutere substans, understreker Löfven.

– Vi må finne ut om det er forutsetninger for samtaler som leder noen vei, sier han.

– Finnes det ingen vilje til dette hos de borgerlige, betyr det at de ønsker å regjere med støtte fra Sverigedemokraterna, sier han.

På pressekonferansen til SD benyttet Karlsson den store medieoppmerksomheten til å holde igjen hva de skulle stemme for, og han snakket lenge om hva flyktninger koster Sverige. Han avfeide journalistenes spørsmål og ba dem vente til presentasjonen er ferdig.

– Vanligvis betaler man for reklame, og nå drar de hele innvandringspolitikken uten å betale et øre. Det er smart, sa Mellin da Aftonbladet TV valgte å sette tilbake til studio midt i pressekonferansen.

Game of Thrones

Oscar Sjöstedt, økonomisk-politisk talsperson for SD innledet pressekonferansen tirsdag ettermiddag med å forklare hvordan de deles mellom regjeringen og den borgerlige Alliansen. Før talen postet han et manipulert bilde av seg selv i Game of Thrones-kostyme på sosiale medier med tittelen «Budget is coming».

I morgen skal det først stemmes over budsjettforslagene fra den borgerlige Alliansen og fra Sverigedemokraterna (SD). Deretter skal det stemmes over Alliansens og regjeringens budsjettforslag.

Om SD da velger å stemme for Alliansens forslag, som varslet i dag, får mindretallsregjeringen av Socialdemokraterna og Miljöpartiet flertallet mot seg.

Regjeringen har valget mellom å utlyse nyvalg og å be Riksdagens talman, som tilsvarer stortingspresidenten, om å foreslå en ny statsminister. Alternativt kan regjeringen velge å gå i budsjettforhandlinger med Alliansen.

Nyvalg

Nyvalg kan tidligst utlyses 29. desember, og må holdes i løpet av tre måneder etter dette.

– Jeg tror det er et lite trolig altenativ, men det er et altenativ, sier innenrikspolitisk kommentator Mellin.

– Selvsagt kan det ende med at regjeringen blir felt og at det skrives ut nyvalg. Men sjansen er like stor for at regjeringens budsjettforslag nå sendes tilbake til finanskomiteen for videre revidering. Men det kommer til å bli vanskelig for Löfven, det er klart, sier Stenberg til Dagens Nyheter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder