Ecuador varsler avsløringer om hvem som står bak onsdag

DIPLOMATISK ASYL: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (t.v.) og Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino hilser på publikum fra Ecuadors ambassade i London i juni i år. Det er i forbindelse med dette besøket at den angivelige mikrofonen skal ha blitt funnet. Foto: Ap

Hevder skjult mikrofon ble funnet i ambassaden

(VG Nett) En skjult mikrofon er avdekket i Ecuadors ambassade i London, hevder utenriksminister Ricaro Patiño.

 • Vidar Enerstvedt

Artikkelen er over syv år gammel


Utenriksministeren har foreløpig ikke kommet med detaljer, utover at det er «et land» som skal stå bak den angivelige avlyttingen av ambassaden der WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange oppholder seg.

Han sier at mikrofonens opphav skal avsløres senere onsdag, og varsler at han vil kreve en forklaring fra de involverte, skriver NTB.

Mikrofonen skal ha blitt funnet i et rutinesøk i forkant av Patiños besøk i London allerede 16. juni. Utenriksministeren sa til journalister tirsdag at han ikke antyder at mikrofonen har noe å gjøre med oppstyret rundt den amerikanske varsleren Edward Snowden, som blant annet har søkt om asyl i Ecuador, skriver NTB. Snowden har vært kilde til omfattende lekking av amerikanske etterretningshemmeligheter.

Julian Assange har sittet i diplomatisk asyl ved den ecuadorianske ambassaden i London helt siden 19. juni i fjor. Assange er begjært utlevert til Sverige etter voldtektsanklager.

Fra ambassaden er Assange fortsatt tungt involvert i WikiLeaks. Organisasjonen har blant annet hjulpet den spionsiktede amerikaneren Edward Snowden i sitt fluktforsøk. Assange har i et intervju med ABC News hevdet at USA ikke klarer å stoppe flere lekkasjer.

- Han (Snowden) er en helt. Han har fortalt til USAs og verdens befolkning at det finnes omfattende ulovlig avlytting i kommunikasjonen deres som er mye verre enn under Nixon, sier Assange i intervjuet.

ETTERLYST AV USA: Edward Snowden har søkt asyl i en rekke land, deriblant Norge. Foto: Reuters / NTB scanpix

Samtidig har den britiske avisen Guardian avdekket at Frankrike, Italia og Hellas skal ha vært blant 38 mål for amerikansk spionasje. Avsløringene har skapt reaksjoner i Europa. Blant annet har statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet uttalt at det er helt uakseptabelt dersom USA overvåker ambassader.

Amerikanske Snowden har den siste tiden sittet fast i transittområdet på Sheremetjevo-flyplassen i Moskva, etter at USA har kansellert passet hans.

UTENRIKSMINISTER: Ricardo Patino på en pressekonferanse i Ecuador 2. juli. Foto: AP


Jakten på Snowden førte blant annet til at flyet til Bolivias president Evo Morales ble tvunget til å lande i Østerrike tirsdag kveld. Årsaken var ifølge den bolivianske regjeringen at en rekke europeiske land stengte sine luftrom for flyet - på grunn av mistanke om at Snowden var ombord på flyet.

Utenriksminister David Choquehuanca raser og hevder presidentens liv ble satt i fare. Snowden har søkt asyl i en rekke land, blant annet Norge. Søknaden hans ble avslått fordi han hadde søkt fra utlandet, men skal nå behandles på nytt etter at stiftelsen PEN har benyttet initiativretten.

- Gjennom mediene er UDI kjent med utspillet til Norske PEN om at de ønsker å bruke initiativretten sin til å fremme en søknad på vegne av Snowden. Det er knyttet noen vilkår til en slik søknad fra en organisasjon. UDI vil forholde seg til en eventuell søknad fra PEN når den blir mottatt hos oss, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI i en uttalelse onsdag.

(VG Nett/NTB)

Mer om

 1. Wikileaks

Flere artikler

 1. Assange: Snowden er på et trygt sted

 2. Assange-overvåkning har kostet 35 millioner

 3. Ministre skal drøfte Assanges skjebne

 4. Assange: Jeg skal forlate ambassaden snart

 5. Arrestasjonen av Assange: – En trussel mot ytringsfriheten

Fra andre aviser

 1. Ecuador: - Skjult mikrofon funnet i London-ambassade

  Aftenposten
 2. Snowden får hjelp fra Assange i asylsak

  Aftenposten
 3. Assange: - Jeg kommer snart til å forlate ambassaden

  Aftenposten
 4. Assange: - Kommer flere avsløringer fra Snowden

  Aftenposten
 5. Julian Assange nektes asyl i Frankrike

  Bergens Tidende
 6. Assange: - Snowden er en helt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder