MED UTSTYRET PÅ: Legepersonell i Vest-Afrika er anbefalt å gå med beskyttelsesutstyr på hele tiden nå, på grunn av ebolasmittefaren. Foto:Handout,Reuters

Soldater settes inn i kampen mot ebola

Flere hundre soldater sendes ut for å håndheve sperringer rundt områder som er rammet av ebolasmitte i Liberia og Sierra Leone.

Artikkelen er over seks år gammel

Målet er å hindre at det fryktede viruset sprer seg videre.

Lange kolonner med militærkjøretøy fraktet soldater og helsearbeidere til Sierra Leones østligste områder, der det er høyest tetthet av smittetilfeller. Her skal soldatene håndheve sperringene rundt nabolagene som er satt i karantene.

Områdene vil få matforsyninger og helsearbeiderne får bevege seg fritt, opplyser hæren.

I Liberia har politiet satt opp kontrollposter og veisperringer i de rammede områdene i Lofa fylke. Ingen får reise ut av områdene som er satt i karantene.

Det er også bestemt at alle kroppene til de som har dødd av ebolaviruset skal kremeres, ikke gravlegges. Det melder BBC.

Så langt er over 1.603 mennesker smittet i de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea. Minst 887 av dem har bukket under for blødningsfeberen, forteller WHO.

Gatene i Sierra Leones hovedstad Freetown var uhyggelig folketomme mandag. President Ernest Bai Koromo oppfordrer folk til å bli hjemme og be.

I Nigeria herjer det også en ebola-frykt- Så langt har fire mennesker dødd i landet. Ifølge helsedepartementet har 70 personer som var i kontakt med Patrick Sawyer, en nigeriansk mann som døde av ebola 25 juli, blitt sporet opp og sjekket for viruset. Åtte mennesker skal ha blitt satt på isolat som følge av dette.

Døde blir liggende

I Liberias hovedstad Monrovia ble flere veier blokkert av folk som protesterer mot at de døde ikke blir hentet og begravet.

– Ingen biler får passere på denne veien før myndighetene kommer og henter likene som har ligget i husene i fire dager, sier 56 år gamle Kamara Fofana i Douala, en forstad til Monrovia.

Liberierne har fått beskjed om å ringe et nødnummer slik at myndighetene kan sende noen til å hente likene, men flere hevder det aldri kommer noen.

LES OGSÅ: Slik forbereder Norge seg på ebola-utbrudd

Begravelser

Myndighetene opplyser at de har kjøpt eiendommer hvor de kan begrave de døde. Men det omfattende sykdomsutbruddet er en stor byrde for helsevesenet i en av verdens fattigste regioner.

– Situasjonen vil trolig bli verre før det blir bedre. Vi er overbelastet. Vi trenger hjelp, vi trenger ressurser, vi trenger arbeidere, sier Liberias informasjonsminister Lewis Brown.

Og noe hjelp er på vei. Den afrikanske utviklingsbanken vil overføre 50 millioner dollar (314 millioner kroner) til de tre landene, mens Verdensbanken vil ta en beslutning om støtte senere i uken.

Amerikanere smittet

Helsearbeidere sier antall tilfeller er overveldende.

På toppen av det hele har noen utenlandske hjelpearbeidere forlatt regionen, etter at to amerikanere fra organisasjonen Samaritan's Purse ble smittet. En av dem, Ken Brantley, var tilsynelatende på bedringens vei etter å ha blitt fløyet hjem til USA for behandling. Den andre amerikaneren, Nancy Writebol, er ventet til USA tirsdag.

I Nigeria opplyste myndighetene at en lege i storbyen Lagos er smittet av det dødelige viruset. Legen behandlet en amerikaner som var rådgiver for Liberias finansdepartement, Patrick Sawyer, og som døde på isolat i Lagos etter å ha kommet til landet med fly.

(NTB/VG)

Mer om

 1. Ebola
 2. Liberia
 3. Sierra Leone

Flere artikler

 1. Ebola-utbruddet i Vest-Afrika: Dumper sine døde slektninger i gatene

 2. Norske Kenneth (33) i Liberia: - Mange har blitt smittet

 3. Ebola-panikk etter kvinne ble syk på fly til London

 4. Ebola-tilfeller øker kraftig i Sierra Leone

 5. 15-åring skadet på flukt fra ebola-karantene

Fra andre aviser

 1. Soldater settes inn i kampen mot ebola

  Bergens Tidende
 2. Soldater settes inn i kampen mot ebola

  Aftenposten
 3. Stadig flere eboladødsfall registrert

  Fædrelandsvennen
 4. Brite smittet av ebola i Sierra Leone

  Bergens Tidende
 5. Epidemien forverres av legemangel

  Bergens Tidende
 6. WHO: Over 120 helsearbeidere døde av ebola

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no