REISER BORT: Irkiske familier flykter i den nordlige Nineveh provinsen. Her er de ved en veisperring i Aski kalak i går, 40 kilometer vest for Erbil, i den autonome kurdiske regionen. Foto:Safin Hamed,Afp

Desperat kamp for å stanse ekstremistgruppe i Nord-Irak

Nord-irakiske byer ruster seg for å stå imot offensiven til de ekstreme islamistene i gruppen ISIL. Hundretusener er på flukt etter ISILs erobring av storbyen Mosul.

  • Brynjar Skjærli

Artikkelen er over fem år gammel

Kurdisk-irakiske styrker er blitt sendt som forsterkninger til byen Kirkuk, ifølge kilder i de irakiske sikkerhetstjenestene.

Også oljefeltene i den omkringliggende provinsen har fått økt beskyttelse. Flere tusen irakiske soldater og politifolk skal forsvare dem mot opprørsstyrkene som tirsdag erobret Iraks nest største by Mosul.

Angrepet på Mosul viste imidlertid at den irakiske hæren ikke har styrke nok til å nedkjempe den militante islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Hæren flyktet

– Hærstyrkene kastet fra seg våpnene, skiftet klær, forlot kjøretøyene sine og dro fra byen, forteller Mahmud Nuri til nyhetsbyrået AFP. Han var selv på vei bort fra Mosul tirsdag.

The New York Times skriver at soldatene flyktet og lot våpen, biler og til med deres uniformer være igjen.

I et desperat forsøk på å redusere tapene begynte den irakiske hæren å bombe sine egne baser for å forhindre at opprørerne fikk tak i enda mer av deres våpen.

Flere videoer fra Mosul har blitt lastet opp på YouTube.

– Mosul er utenfor statens kontroll, og styres av milits, har en talsperson for Iraks innenriksdepartement uttalt til nyhetsbyrået AFP.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki har erklært unntakstilstand og lovet å gi våpen til frivillige sivile som vil delta i kampen mot Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Det var i går at opprørerne tok kontroll over Mosul. Etter at irakiske myndigheter trakk ut sine militære stryker fra byen, har ISIL nå kontroll.

Den irakiske hæren har i månedsvis kjempet mot opprørere i det som en soldat overfor The New York Times karakteriserer som en «endeløs kamp».

Ifølge avisen har de svært blodige kampene gjort at hæren har mistet omlag 300 soldater om dagen i deserteringer, skader og drap.

Hundretusener på flukt

I en uttalelse fra amerikansk UD heter det at USA støtter en sterk og samordnet reaksjon på angrepet, samtidig som amerikanerne tilbyr all støtte som måtte behøves for å slå det tilbake.

– Det burde være klart at ISIL ikke bare truer stabiliteten i Irak, men at den er en trussel mot hele regionen, sier departementets talskvinne Jen Psaki.

En halv million mennesker har flyktet fra Mosul etter at byen falt, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). På veiene mot den kurdiske autonome regionen i Irak var det lange køer av folk som flyktet. Mange prøver å komme seg inn i den kurdiske regionen og mot Erbil, som er et mye roligere område.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

  2. Opprørere har tatt kontroll over Mosul i Irak

  3. Ekstremistene fester grepet i Nord-Irak

  4. Massiv islamistisk offensiv i Irak

  5. Flyktninger omringet av IS på fjelltopp

  6. USA: – ISIL truer hele regionen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder