– VANLIG UNG MANN: 23 år gamle Seifeddine Rezgui beskrives av sin onkel som en vanlig ung mann som gikk i moskeen, på kafé og spilte fotball. Ifølge britiske Telegraph skal imidlertid mannen ha skrevet støtteerklæringer av IS på Facebook. Foto:Uncredited,Ap

Terrormistenktes onkel: Vi ble sjokkert da vi så bilde av ham på nyhetene

SOUSSE/ OSLO (VG) Den 23-år gamle Tunisiske studenten skal aldri ha forlatt landet og var ikke kjent for landets sikkerhetsmyndigheter.

 • Lars Thorvaldsen
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Rune Thomas Ege
 • Mona Byrkjedal
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Emilie Hald Torp (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

Tunisias statsminister gikk i dag ut med navnet på terroristen som tok livet av minst 38 personer i feriebyen Sousse i Tunisia.

23 år gamle Seifeddine Rezgui kom ifølge statsminister Habib Essid fra den lille byen Gaafour, skriver nyhetsbyrået AP. Gaafour ligger sentralt nord i landet, knappe to og en halv times kjøring fra Sousse der angrepet fant sted.

VG I TUNISIA: Fra venstre: Emilie Hald Thorp (foto), Nora Thorp Bjørnstad (reporter VGTV), Erlend Ofte Arntsen (journalist) og Helge Mikalsen (foto) Foto: ,

23-åringen, som ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker, skal ikke ha vært en kjenning for landets sikkerhetsmyndigheter. Han skal heller aldri ha vært utenlands i sitt 23 år lange liv.

Ifølge tunisiske myndigheter gikk den mistenkte terroristen på Kairouan University.

IS har tatt på seg skylden

Øyenvitner fra angrepet har fortalt at Rezgui ankom badestranden kledd som om han skulle svømme, med en parasoll som skjulte automatvåpenet. Deretter åpnet han ild mot turister på den populære standen.

Ekspert: Drepte turister for å ødelegge økonomien

Når VG besøker stranden i dagslys dagen derpå, står solsengene tomme, utenom dem som er dekket med blomster og plakater til minne om de 38 drepte. Latter og skrål er byttet ut med gråt og sorg blant de få som har funnet veien til den ellers så populære badestranden.

I løpet av det første døgnet etter angrepet tok terrorgruppen IS på seg skylden for turistdrapene. Foreløpig er det imidlertid uklart hvilken tilknytning 23-åringen har til terrorgruppen.

Onkelen: – Vi er sjokkerte

Både CNN og Telegraph har intervjuet onkelen til den påståtte terroristen i dag.

– Vi ble sjokkert da vi så bilde av ham på nyhetene, og moren hans er knust, sier Ali Al-Rezgui.

Han forteller videre til Telegraph at 23-åringen var en vanlig ung mann som gikk i moskeen for å be, spilte fotballe med venner og dro på kafé.

Telegraph og den tunisiske avisen Assabah skriver at Rezgui oppdaterte Facebook-profilen sin rett før massakren.

«Om min kjærlighet til jihad er en forbrytelse, skal verden få se at jeg er kriminell», skal han ha skrevet.

Telegraph skriver videre at Facebook-kontoen som avisen mener tilhørte 23-åringen har lagt ut innlegg om Real Madrid, rapmusikk og støtteerklæringer til terrorgruppen IS. Foreldrene til 23-åringen sitter i dag i avhør, ifølge avisen.

Etter angrepet har IS publisert et bilde av 23-åringen på en militant nettside, og gitt ham martyrnavnet Abu Yayha al-Kairouni.

Vil stenge moskeer

BBC skriver at tunisiske myndigheter har strammet inn sikkerheten kraftig etter angrepet. Blant annet er reservister kalt inn for å vokte viktige arkeologiske funnsteder samt populære turistmål. Statsministeren i landet har også varslet at rundt 80 moskeer som er mistenkt for å «spre gift» skal stenges i løpet av neste uke.

Majoriteten av de drepte er ifølge Tunisiske myndigheter britiske turister. Det norske Utenriksdepartementet har ikke meldt at noen nordmenn kom til skade under angrepet. Minst 114 nordmenn befinner seg i Sousse. 11 år gamle Filip er halvt norsk og halvt svensk og på familieferie med blant andre bestemor Åse Simonsen.

– Når jeg gikk ut på balkongen så jeg at folk sprang i 120 opp mot hotellet. Vi hørte pang, pang, pang – som om noen skjøt i noe, sier Filip til VG.

Redd og hysterisk

11-åringen forteller at han speidet febrilsk etter resten av familien fra balkongen da han hørte skuddene fra standen. Blant annet hadde faren vært ved bassenget.

– Jeg så ham på andre siden av bassenget men det var ikke noe vits i å rope fordi det var så mange folk som sprang og skrek, forklarer Filip.

DRAMATISK OPPLEVELSE: 11 år gamle Filip Forsberg hørte skuddene fra balkonen og så folk løpe opp fra stranden. Fra venstre Anita Granerud (49), Filip Forsberg (11) og bestemor Åse Simonsen (69) Foto:Helge Mikalsen,VG

Når VG møter 11-åringen dagen etter angrepet, er han tydelig preget av det som har skjedd.

– Man blir redd og hysterisk når man ikke vet hva som skjer, sier Filip.

Bestemor Åse forteller at dette ikke er første gang familien er på ferie i Tunisia.

– Tunisia er et flott land. Nå er lysten til å reise tilbake dessverre ødelagt av disse grusomme menneskene som gjør sånt mot et land som Tunisia, sier hun med gråten i halsen.

– Nå vil vi bare hjem til familien vår som venter på oss hjemme.

Mer om

 1. Tunisia
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Filip (11) ble vitne til terroren: - Vi hørte pang, pang, pang

 2. Tunisiske myndigheter: Gjerningsmannen fikk hjelp

 3. Naboer om Tunisia-terroristen: Han var en vanlig student

 4. Frykter nye terrorangrep i Tunisia: – Faren er ikke over

 5. Tunisia-terroristens far: - Jeg ble rystet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder