Jens Stoltenberg ber Russland trekke soldatene sine tilbake fra Ukraina. Her fra pressekonferansen på hans første dag som NATOs generalsekretær. Foto:Harald Henden,VG

Stoltenberg ber Russland trekke soldatene tilbake fra Øst-Ukraina

Krisen i Ukraina er forårsaket av Russlands handlinger, mener NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og ber Moskva trekke soldatene ut av Øst-Ukraina.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Russland destabiliserer fortsatt Ukraina, sier Stoltenberg om det han kaller en «alvorlig militær oppbygging».

Han mener russerne nører opp under konflikten i Ukraina ved å støtte separatistene i øst og ber Moskva trekke tilbake soldatene sine fra Øst-Ukraina. Tidligere har lokale grupper meldt om at det har vært opptil 15.000 russiske soldater i Øst-Ukraina.

– Vi ser troppeforflytninger, forflytning av utstyr, av stridsvogner, artilleri og også avanserte luftforsvarssystemer. Dette bryter med våpenhvileavtalen, sier han til pressen i Brussel.

- Moskva har et valg

Moskva har et valg, understreket den ferske NATO-sjefen før han skulle delta på forsvarsministermøtet i EU tirsdag formiddag.

– Krisen er forårsaket av Russlands handlinger, sa Stoltenberg.

Han fortsatte med å skissere opp valgene Russland nå står overfor.

– Russland kan enten være en del av en fredelig løsning, eller Russland kan fortsette veien til isolasjon, sa Stoltenberg.

Kampene raser fortsatt mellom ukrainske sikkerhetsstyrker og prorussiske separatister øst i Ukraina. Vesten anklager Moskva for å støtte opprørerne i uroen som blusset opp i kjølvannet av store politiske omveltninger i Ukraina og Russlands annektering av Krim-halvøya. Tidligere i høst ytret også ukrainske myndigheter et ønske om NATO-medlemskap.

Tirsdag ble det meldt at fem regjeringssoldater er drept og åtte såret etter et døgn med nye kamper. Ifølge FN har den sju måneder lange konflikten i Øst-Ukraina kostet over 4.100 menneskeliv mens nesten 10.000 er såret.

Norge gir flere hundre millioner til Ukraina

Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag i Kiev for å ha politiske møter med statsminister Arsenij Jatsenjuk og president Petro Porosjenko.

Med seg hadde hun en norsk Ukraina-satsning som inneholder flere hunde millioner norske kroner.

– Jeg har kommet til Kiev for å støtte den utviklingen det ukrainske folket ønsker for landet, og med et budskap om at Norge skal gi vårt bidrag til en fredelig og trygg vei videre, sier statsministeren.

SAMTALER: Statsminister Erna Solberg i samtale med Ukrainas president Petro Porosjenko under NATO-toppmøtet i Newport i Wales i september i år. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

Satsningen inneholder blant annet 100 millioner kroner i budsjett-støtte, gjennom en avtale statsministeren og presidenten signerte i dag.

– Hvis ikke staten kan gjøre sine basisting og reformere seg, for eksempel de militære styrkene, kommer de ikke videre, sier Solberg til NTB

Støttepakken fra Norge inneholder også penger til å reformere justissektoren, og til tiltak innen energi og atomsikkerhet, handelstilpasning og europeisk integrasjon. Ifølge Utenriksdepartementet er dette områder der ukrainske myndigheter selv har bedt om støtte og samarbeid.

Tyskland: Oppfyll forpliktelsene i fredsplanen

Også Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier er i Kiev, og oppfordrer både Ukraina og Russland til å oppfylle forpliktelsene de har lovet i fredsplanen selv om den ifølge Steinmeier ikke er perfekt. Han er i dag i Ukraina, hvor han blant annet møtte Ukrainas statsminister Arsenji Jatsenjuk.

– Fredsavtalene som partene tidligere har inngått, er ikke perfekte. Men de danner likevel et grunnlag å jobbe videre på. Partene må oppfylle forpliktelsene de har lovet i avtalene, sa Steinmeier etter møtet med Jatsenjuk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder