SLO TILBAKE: General Keith Alexander, toppsjefen i NSA, forsvarte iherdig amerikansk etterretning da han forklarte seg i Kongressen. Foto: NTB scanpix

- Frankrike og Spania bidro til NSAs spionasje

Amerikanske tjenestemenn hevder at Frankrike og Spania selv sto for avlyttingen, ikke NSA. Tirsdag kveld avviser NSA-toppsjefen alle overvåkningspåstander.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Europeiske etterretningstjenester skal ha samlet inn telefonsamtaler fra krigssoner og andre plasser i utlandet, som de senere skal ha delt med NSA. Hensikten med dette var, ifølge amerikanske tjenestemenn, å bidra til å beskytte amerikanske og allierte tropper, samt sivile.

Det skriver The Wall Street Journal.

I den siste tiden har flere europeiske medier har brakt den ene avsløringen etter den andre om avlytting og overvåking av både mobiltelefoner og internett i europeiske land. Også en rekke europeiske ledere, blant dem Tysklands statsminister Angela Merkel, skal ha blitt overvåket av amerikanerne.

Påstanden fra de amerikanske tjenestemennene peker mot at europeisk etterretning deltar mer aktivt i global overvåking enn de siste dagenes ordskifte har tydet på.

- Spansk lovgivning hindrer oss fra å prate om våre prosedyrer, metoder og relasjoner med andre etterretningstjenester, sier en talsmann for Spanias etterretningstjenester til The Wall Street Journal.

Avviser

En av USAs fremste etterretningssjefer avviste kontant den kraftige kritikken mot amerikansk overvåkingspraksis da han tirsdag møtte i Kongressen.

- Rapportene i europeiske medier om telefonavlytting er fullstendig feil, sa toppsjefen i National Security Agency (NSA), general Keith Alexander, da han forklarte seg i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Ikke forstått

Han hevdet også at journalistene som har analysert lekket informasjon, ikke har forstått hva de har undersøkt.

Etterretningsdataene består ikke av opplysninger som er blitt samlet inn om europeere av NSA, men av opplysninger som er samlet inn både av NSA og organisasjonens utenlandske partnere, ifølge Alexander.

- Det representerer informasjon som vi og våre allierte i NATO har samlet inn for å forsvare våre land og til støtte for militære operasjoner, sa Alexander uten å gå i detalj om hva slags operasjoner han sikter til.

Alexander sier ifølge CNN at NSA arbeider for å øke åpenheten.

- Vi tar dette veldig alvorlig, sier toppsjefen.

- Alt er lovlig

Også USAs nasjonale etterretningssjef, James Clapper, forsvarte USAs metoder.

- Vi spionerer ikke på noen hvis vi ikke har velbegrunnede etterretningsgrunner, og vi arbeider kun innenfor lovverket, sa han.

For etterretningstjenester er det en selvfølge å overvåke andre lands ledere, framholdt Clapper før han fastslo at andre land gjør det samme mot amerikanske politikere og myndigheter.
Også NSAs visedirektør Chris Inglis og USAs visejustisminister, general James Cole, deltok på utspørringen.

Obama taus

I et intervju som ble sendt mandag kveld unnlot den amerikanske presidenten å kommentere nyhetene om at National Security Agency skal ha avlyttet mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel og gjennomført overvåkning av telefontrafikken i flere europeiske land.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder