- EN BRA TING: I et intervju med CNN forsvarer republikaneren Mike Rogers, som leder etterretningskomiteen i representantenes hus, USAs overvåkning av sine europeiske allierte. (Foto: AFP)

Amerikansk etterretningsleder forsvarer overvåkningen av allierte land: Mener Europa bør være takknemlige

Leder av etterretningskomiteen i representantenes hus, Mike Rogers, mener de europeiske landene bør være takknemlige for at de blir overvåket.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN sier republikaneren at overvåkningsskandalen kan ha blitt kraftig misforstått.

Han nekter blant annet for at millioner av franske telefonsamtaler skal ha blitt avlyttet.

- Ville applaudert

- Hvis franskmennene visste akkurat hva det handlet om, så ville de applaudert og poppet champagne. Det er en bra ting. Det holder franskmenn trygge, og det holder amerikanerne trygge. Det hjelper til å holde våre europeiske allierte trygge.

Rogers mener de europeiske statene ikke har noen grunn til å reagere på det han kaller «en virkelig legitim beskyttelse av felles interesser».

Bedre teknologi

- Mindre europeiske stater har ikke nødvendigvis den samme teknologien som vi har. For meg er dét det største problemet her, jeg mener de bør ha en bedre oversiktsstruktur i Europa.

- Så du mener at det egentlig er europeerne sin skyld at USA spionerer på dem - fordi deres egen spionering ikke er like bra? spør programlederen.

- Nei, det vil jeg ikke si. Vår overvåkning er designet for at USA skal kunne beskytte seg selv.

Avsløringer

Han vil ikke kommentere hva slags informasjon som er samlet inn, men påpeker flere ganger i intervjuet at de overvåkede landene fortsatt er venner og allierte av USA.

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skal NSA skal ha overvåket Angela Merkels mobiltelefon i over ti år. Ifølge tyske Der Spiegel har president Barack Obama godkjent overvåkningen av Merkel.

Angela Merkel har tidligere uttalt at det er uakseptabelt å spionere på venner.

Ifølge britiske avisen The Guardian skal NSA ha avlyttet telefonene til 35 statsledere. Avisens journalist hevder også at USA overvåker Norge.

VGTV: Slik svarer USA på påstandene

Norges utenriksminister Børge Brende bekreftet søndag ovenfor VG at Utenriksdepartementet følger utviklingen i saken nøye.

VG har også vært i kontakt med flere norske toppolitikere som bekrefter at de frykter å bli overvåket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder