Slik var de dramatiske døgnene

Nye bilder fra gassanlegget offentliggjort

(VG Nett) Klokken 06.50 gikk onsdag morgen gikk alarmen hos Statoil. Her kan du lese hva som skjedde i timene og dagene som fulgte.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er tidlig onsdag morgen når fire biler kjører mot det den algeriske grensen fra Libya. Ifølge en sikkerhetskilde den algeriske avisen TSA har snakket med, har de har passert den libyske grensen uten å bli kontrollert.

Ifølge kilden er bilene offisielle biler fra Libya, og grensevaktene tror dermed det er snakk om et offisielt besøk fra nabolandet.

Kolonnen er i virkeligheten fylt med omkring 40 terrorister, som ifølge vitner var forkledd som algeriske militære da de kom til gassanlegget i In Amenas, som drives av norske Statoil, britiske BP og algeriske Sonatrach.

Omtrent 200-300 meter fra anlegget, møter kolonnen to busser med arbeidere på vei mot flyplassen. De åpner ild.
På Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger går alarmen kl 06.50. Anlegget på In Amenas er under angrep. Statoil har 17 ansatte på anlegget.

I In Amenas kjemper de algeriske militære tilbake mot angriperne.

- Rutene ble knust. Det hele var veldig dramatisk, forteller en av nordmennene om bord til VG.

Inne på bussen sitter fire norske Statoil-ansatte. En av dem skulle bare inn til In Amenas for å fornye passet sitt. Han sitter foran med sjåføren da helvete bryter løs.

SLIK BEGYNTE DET: Onsdag får Statoil melding om at væpnede terrorister har angrepet en buss. Det er begynnelsen på det som skal vise seg å være en omfattende gisselsituasjoen i ørkenen i Algerie. Grafikk: TOM BYERMOEN

De algeriske soldatene klarer å frigi bussene, men en algerisk soldat og en britisk sikkerhetsvakt må bøte med livet i kampen. Nordmannen foran i bussen blir truffet av splinter i beinet, og krabber ut i ørkensanden for å komme seg i sikkerhet.

VGTV: Algerisk TV-kanal: Her blir arbeiderne tatt til gisler

Først ved ti-tiden er bussen med fire norske borgere i sikkerhet i In Amenas by.

Ifølge den algeriske statsministeren var utfallet en strek i regningen for terroristene. Mydnighetene mener gruppens egentlige mål å frakte personene ombord på bussen inn i opprørskontrollerte Nord-Mali.

Angriper gassanlegget

I stedet trenger terroristene seg inn i gassanlegget In Amenas. Algeriske myndigheter tror de fikk hjelp av en tidligere ansatt som jobbet som sjåfør vved anlegget.

En ung sikkerhetsvakt ved navn Mohamed Amine forsøker å nekte terroristene adgang, og blir brutalt skutt. Bevæpnet med det som ifølge BBC er seks maskingevær, 21 rifler, to hagler, to 60 mm granatkastere, seks luftvernraketter, to antitankvåpen og ti håndgranater, tar terroristene flere hundre mennesker som gisler. De holder gisler både boligkomplekset og gassraffineriet som befinner seg nesten fire kilometer unna.

- De var på jakt etter utlendinger, forteller et øyenvitne som klarte å komme seg ut til Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PREGET: Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, har gjentatte ganger gitt uttrykk for at dette er en svært vanskelig tid for Statoil. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG


Klokken 11 ringer ett av gislene hjem til sin kone i Bergen.

- Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, fortalte kvinnen til Bergens Tidende.

Først halvannen time senere slippes nyheten i internasjonale medier. Like før klokken 12.20 melder det internasjonale nyhetsbyrået AP at islamistiske militante fra Mali har angrepet gassanlegget, og at minst åtte mennesker er kidnappet. Men tallet er langt høyere.

Uavklart for 13 nordmenn

Norske myndigheter er for lengst informert, og i Utenriksdepartementet er det satt krisestab. Men hverken Statoil eller UD vil bekrefte at det er nordmenn involvert.

Først like etter klokken 17 holder Statoil en pressekonferanse på hovedkvarteret sitt på Forus i Stavanger. Alvoret i situasjonen blir bekreftet: de hadde 17 ansatte på jobb, 13 av dem norske. Bare fire er sikkerhet.

Mediene regner seg frem til at det dermed er minst ni nordmenn som holdes som gisler, et tall som senere skal vise seg å stemme. Statoil, som har vært i Algerie siden 1994, fastslår at dette er den mest alvorlige situasjonen selskapet har vært i.

PÅTAR SEG SKYLDEN: Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar. Foto: REUTERS


Samtidig kommer meldingene om at terroristene krever at hundre islamister løslates. De truer med å sprenge hele anlegget hvis kravet ikke etterkommes. Flere av gislene som kom seg ut i live, forteller at gislene ble påsatt bombevester.

På dette tidspunktet har en gruppe som antas ledet av al-Qaida-toppen Mokhtar Belmokhtar påtatt seg ansvaret for angrepet, og sagt at det var en hevn for at Frankrike får bruke algerisk luftrom til aksjonen i Mali.

VGTV: Dette er islamistlederen som sier han står bak angrepet

Offisielt avviser algeriske myndigheter alle former for forhandlinger med islamistene, men bak kulissene har forhandlingene ifølge det britiske sikkerhetsselskapet Stirling pågått i timevis.

Hjemme i Norge møtes flere regjeringstopper i regjeringens sikkerhetsutvalg, og både E-tjenesten og PST kobles på. Justisminister Grete Faremo avbryter sin Dublin-tur og kommer hjem.

Torsdag

Da Helge Lund for første gang holder pressekonferanse torsdag morgen, har han ingen bekreftende informasjon å komme med om sine 13 savnede ansatte. Men fra algeriske medier og etter hvert store nyhetsbyråer begynner det å tikke inn meldinger om stor aktivitet på In Amenas-feltet. Flere gisler er drept, meldes det. Mange har klart å rømme.

Bakgrunn:Dette er de savnede nordmennene

I kriserommet i Utenriksdepartementet har det vært aktivitet døgnet rundt. Torsdag formiddag følger etterretningstjenesten dramaet minutt for minutt. Når fire biler med gisler og gisseltagere setter seg i bevegelse inne på området, tror algeriske myndigheter at de forsøker å flykte. Men ifølge norsk etterretningstjeneste var hensikten tvert imot å samle gislene i raffineridelen av området, nesten fire kilometer unna boligkomplekset der de fleste gislene holdes.

Ifølge Eide var det i denne perioden kontakt mellom algeriske myndigheter og gisseltakerne, som forsøkte å samle de to gruppene inne på anlegget. Da dette ble blankt avslått av det algeriske militæret, som på dette tidspunktet hadde omringet anlegget, forsøkte gisseltakerne i boligkomplekset likevel å forflytte seg mot anlegget i flere kjøretøyer.

Minst en bil blir truffet når det algeriske militæret går til aksjon.

Samme kveld sier statsminister Jens Stoltenberg at Norge ikke ble varslet om aksjonen mot gisseltakerne i forkant, slik de hadde bedt om. Like før pressekonferansen hadde han vært i kontakt med den algeriske statsministeren, som ga beskjed om at styrkene ikke hadde noe annet valg enn å angripe.

INFORMERTE NASJONEN: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide under en av mange pressekonferanser siden angrepet onsdag morgen. Foto: FRODE HANSEN/VG

Norge har på dette tidspunktet vært i kontakt med myndighetene i Algerie en rekke ganger, og oppfordret dem til å vise tilbakeholdenhet av hensyn til gislenes sikkerhet.

Utenriksminister Espen Barth Eide forteller at Norge har kommunisert at de vil stille med all mulig støtte. Han gjør det også klart at man har tenkt gjennom ulike scenarioer og disponering av ressurser, på samme måte som man ville gjort i en krigssituasjon.

Det blir også kjent at Norge har sendt et fly med sanitetspersonell fra Forsvarets spesialkommando (FSK) i retning Algerie.

Fredag

Fredag morgen er det fremdeles hundrevis av gisler inne på anlegget, men mange er også løslatt. Flere forteller om opplevelser som vil prege dem for resten av livet.

- Hver gang regjeringsstyrkene forsøkte å bruke et helikopter for å skyte på fienden, ble vi brukt som menneskelige skjold, sier filippinske Joseph Balmaceda ifølge AFP.

VGTV: Hør frigitte gisler fortelle om dramaet

Fredag morgen opplyser Statoil at ytterligere én nordmann er i sikkerhet på et sykehus i Algerie. Tilstanden hans blir beskrevet som stabil, og fredag kveld kommer han til Norge og Flesland i ambulansefly, før han blir kjørt direkte videre til Haukeland sykehus.

Fem andre Statoil-ansatte som var på anlegget da terroristene angrep, kommer også til Norge denne dagen. Fire av disse er nordmenn, én er kanadier. På dette tidspunktet er det fortsatt åtte nordmenn som ikke er gjort rede for.

Samtidig skriver det franske nyhetsmagasinet Le Point at vitner forteller om en gisseltaker som ble kalt «nordmannen». Han skal ha vært høy og blond og snakket med de norske gislene på et ikke-engelsk språk de forsto. Norsk UD sier at de ikke har informasjon om at en nordmann er involvert.

HJEM I LIVE: Fredag kveld kom nordmannen i ambulansefly til Flesland. Han ble fraktet direkte til Haukeland sykehus med politieskorte. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG


Lørdag

Ytterligere tre nordmenn kommer til rette lørdag. En av dem er Oddvar Birkedal (57) fra Asker, som i et TV-intervju forteller at han gjemte seg i tre døgn før han ble reddet av militæret.

VGTV: Oddvar Birkedal: - Jeg gjemte meg på rommet

Lørdag ettermiddag bekrefter det norske utenriksdepartementet at gisselaksjonen ved In Amenas er over.

Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide var det mot slutten en liten gruppe terrorister igjen i anlegget. De hadde forskanset seg inne i et kontrollrom sammen med de gjenværende gislene, hvor de forsøkte å tenne på anlegget. Da de ikke lyktes med det, begynte de å henrette gisler og spesialstyrkene grep inn.

Det kommer motstridende meldinger om hvor mange gisler og gisseltakere som er drept. Nå settes det i gang et massiv letearbeid for å finne de fem nordmennene. Det letes inne på det enorme anleggsområdet, i ørkenlandskapet rundt, på legevakter og på sykehus.

TOMME KISTER: Samtidig som statsministeren bekrefter at 48 gisler ble drept, fraktes tomme kister ut til gassanlegget In Amenas. Foto: AFP

Søndag

Søndag kveld går Statoil ut med navnene til de fem savnede nordmennene, som alle er ansatt i Statoil. Disse er Alf Vik (43), Victor Sneberg (56), Hans Martinius Bjone (55), Thomas Snekkevik (35) og Tore Bech (58). Sistnevnte er stefaren til bistandsminister Heikki Holmås.

I Alger jobber personer fra UDs kriseteam på spreng med å få lokalisert dem. De tar utgangspunkt i informasjon om hvor nordmennene befant seg da angrepet skjedde onsdag.

Søket forblir resultatløst. På en pressekonferanse sier en alvorspreget konsernsjef Helge Lund at han er svært bekymret for sine ansatte.

- Jeg ga i går uttrykk for dyp og økende bekymring for våre medarbeidere. Vi vet at mange er drepte, og en ny dag uten svar forsterker denne bekymringen.

Også kong Harald sier at han følger situasjonen i Algerie med bekymring og uro, og at hans tanker er hos de pårørende i Norge som fortsatt lever i uvisshet.

Mandag

Fem dager etter at terroraksjonen startet, hersker det fortsatt stor usikkerhet om hvor mange mennesker som mistet livet. Men på en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyser Algeries statsminister Abdelmalek Sellal at 37 utlendinger fra åtte forskjellige land ble drept.

Et team fra den norske ID-gruppen reiser til Algerie for å undersøke om noen av de drepte er de fem savnede nordmennene. Gruppen består av to krimteknikere, to patologer og to tannleger som er spesialisert på identifiseringsrbeid etter katastrofer.

Samtidig truer gruppen som har tatt på seg ansvaret for gisselaksjonen, De som signerer med blod, med nye angrep mot flere utenlandske selskaper i Nord-Afrika.

- Vi minner våre muslimske brødre om at de må forlate anlegg drevet av utenlandske selskaper, særlig franske, for å redde sine egne liv, heter det i en uttalelse som formidles av det mauritanske nyhetsbyrået ANI.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder