MANIPULERT: Til venstre er Osama bin Laden slik vi er vant til å se ham. På de to neste bildene er har gjort noe eldre, og på bildet helt til høyre har han også fått kortere hår og skjegg. Foto: AP

Slik kan Osama bin Laden se ut nå

Norsk ekspert: - Han kan være i Jemen eller Somalia i dag

(VG Nett) USA håper dette bildet, av en Osama bin Laden uten langt hår og skjegg, kan hjelpe dem i jakten på verdens mest ettersøkte mann.

  • Håkon Fossmark
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
USAs terroretterlyste


Ved hjelp av fotomanipulering har amerikanske myndigheter gjort bin Laden noe eldre, fjernet hans lange hår og skjegg og erstattet det med kortere og mer grått hår. Annerledes klær har han også fått på seg, og nå håper amerikanske myndigheter at de nye bildene som er publisert skal hjelpe dem i jakten på bin Laden.

ELDRE VERSJON: Osama bin Laden. Foto: Ap

- De nye bildene er et godt eksempel på hvordan ny teknologi og vitenskap kan bli brukt i jakten på etterlyste personer, sier Louis E. Grever, sjef for FBIs teknologiske avdeling.

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar - 140 millioner kroner - for tips som kan hjelpe dem med å fange bin Laden. Les hele etterlysningen hos FBI her! (Ekstern lenke)

Vet ikke hvor han er

Til tross for den gigantiske dusøren, har USA ennå ikke lykkes. Og de har heller ingen idé om hvor han befinner seg.

- Vel, vi vet ikke hvor han er. Hadde vi visst det, ville vi gått etter ham, sa USAs forsvarsminister Robert Gates i et tv-intervju med ABC News nylig.

Det har lenge vært spekulert i om bin Laden er død eller levende - selv om det gang på gang blir publisert lydopptak med bin Laden hvor han kommenterer aktuelle hendelser.

Kommandørkaptein og Afghanistan-ekspert Ola Bøe Hansen ved Forsvarets høgskole tror det er gode muligheter for at bin Laden fremdeles er i live.

- De fleste ekspertene tror at han fremdeles er i live, men at kan være alvorlig syk med blant annet nyreproblemer. Han har levd et hardt liv i ulendt terreng, og dette har tatt på for bin Laden, sier Bøe-Hansen.

Les også:- Osama bin Laden er ikke i Pakistan

EKSPERT: Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen ved Forsvarets stabsskole. Foto: VG

Kommandørkapteinen tror enten at bin Laden lever i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan, eventuelt i provinshovedstaden Quetta i Pakistan, eller at han har klart å komme seg ut til Jemen eller Somalia.

- Det er en mulighet for at han har kommet seg til havnebyen Karachi i Pakistan og derfra med båt til Jemen eller Somalia, som er to andre friområder for al-Qaida, sier Bøe-Hansen.

- Ser ikke slik ut

Han har imidlertid liten tro på at bin Laden vil ha forandret seg noe særlig fra de bildene folk flest har sett av ham.

- Nei, jeg tror ikke han har gjort noe drastisk med utseendet sitt. En leder som han skal ikke vise frykt, og dersom han barberer seg eller klipper håret for å holde seg i skjul, viser dette tegn på svakhet og at han har tapt, mener Bøe-Hansen.

I tillegg til å stå bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001 hvor rundt 3000 personer ble drept, regnes han også som mannen bak angrepet mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998, et angrep som krevde 224 sivile liv og skadet 5000 andre.

Al-Qaida-leder bin Laden yter sin motstand blant annet fordi han er sterkt kritisk til Vesten - da spesielt USA - og deres militære innblandinger i Midtøsten.

OPPTAK: Osama Bin Laden krever her at utenlandske styrker trekker seg ut av Afghanistan. Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder