LAVA: Siggi Gislason foran et av sine egne bilder av Eyjafjallajökull etter et foredrag i Oslo torsdag. Innfelt: Vulkanen sett fra Hella 22. april. Foto: Tom Berby/AFP/Scanpix (innfelt)

Avkler vulkanen verdensordningen?

Professor spør om vi har blitt for avhengige av lufttransport

(VG Nett) Han var en av de første som kom helt inntil vulkanen. Har globaliseringen gjort oss for sårbare overfor moder natur, spør den islandske professoren.

Tom Berby
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vulkanutbruddet på Eyafjallajökull har lært oss noe om verden, sier Sigurdur Reynir Gislason.

Han er professor i geokjemi ved Universitet i Island i Reykjavik. Han var med i teamet på snaut 20 mennesker - forskere, journalister og redningsmannskap - som først tok seg inn til kanten av vulkanen.

Han er i Oslo i dag for å være opponent i en doktordisputas ved Universitetet i Oslo.

- Har vi gjort oss alt for avhengig av lufttransport og internasjonal handel? Kanskje det snart er på tide å se inn i vår egen lokale hage? Kanskje denne erfaringen tilsier at vi bør utvikle vår egen handel, undrer han.

Eksepsjonell og vakker

ASKEPRØVER: Siggi Gislason er med i dette teamet som samler askeprøver. Foto: Omar Oskarsson

Siggi Gislason var på ski med familien nord på sagaøya, da nyheten om utbruddet nådde ham. Da var det brått slutt på familieturen og forskeren fôr av gårde for å slutte seg ekspedisjonen, som etter litt venting kunne ta seg med beltebiler inn mot ildgapet.

- Først var hun bare eksepsjonell og vakker. Da vi kom fram var det enkelte som gråt over synet, og må medgi at det var andektig. Men det var før asken.

- Da ble det bare stygt, forteller han. Og flere ganger var han redd, ikke minst da han en natt kjørte alene gjennom askenedfallet. Sikten var dårlig og han engstelig for at forholdene skulle bli så ugjennomtrengelig at det ville skje noe dramatisk med ham eller bilen.

Når kommer Katla

- Vil Eyafjallajökull-vulkanen leve lenge?

- Umulig å si. Den har gått litt ned nå, men det er fremdeles mulig at den kan slå kraftig til igjen. Det er nok av krefter igjen nede i dypet. Men nå er isen smeltet ved åpningen, så askeskyene blir antakelig ikke de samme.

Så det uunngåelige spørsmålet. Alle frykter jo nabovulkanen Katla som er større, og også er dekket av is, slik at en askesky vil stige mot himmelen og igjen legge igjen et illevarslende askelag i atmosfæren, som avhengig av vindretninger vil stoppe flytrafikken i enda større grad enn i dag. Skjer det snart?

- Det er ikke mulig å si annet enn at vi hver dag kommer en dag nærmere Katla, sier Gislason. - Men det er ikke noe automatikk i at Katla følger Eyafjallajökull. Katla har gjort det tre ganger, men Katla har også eksplodert på egen hånd 20 ganger. Så ingenting er sikkert.

Flyselskapene har den siste tiden hatt store problemer på grunn av vulkanasken på Island. I dag ser det derimot ut til at trafikken er i full gang igjen.

- Vi har planlagt mellom 320 og 330 avganger i dag, med andre ord fullt program, med visse unntak. Island er den eneste destinasjonen vi ikke flyr til i dag, sier informasjonssjef i SAS Knut Morten Johansen.

Foto: Omar Oskarsson

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder