PÅGREPET HER: Bak denne døren bor 38-åringen som er pågrepet og mistenkt for å stå bak et drap og syv drapsforsøk i Malmö det siste året. Selv nekter han straffskyld. Foto: Privat/Patrik Persson/Tanja Irén Berg

Slik er den drapssiktede 38-åringen

MALMÖ (VG Nett) Overintelligent, asosial og pistolinteressert. Slik beskrives mannen Malmö-politiet mener har forsøkt å drepe innvandrere over hele byen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Siktet for et drap og syv drapsforsøk sitter den 38-årige svensken nå i politiets forvaring frem til fengslingen som må begjæres innen klokken 12 tirsdag.

Den enslige mannen politiet mener har terrorisert den sydsvenske byen i over ett år, har bodd her stort sett hele sitt liv. Han vokste opp med sin mor og syv år eldre søster, etter at foreldrene skilte seg på 1970-tallet. Faren flyttet senere til USA, siktede flyttet etter i 1996, men returnerte til Sverige etter tre år.

I USA brukte han tid på snekring, og den musikkinteresserte mannen satt gjerne lenge på farens veranda og malte bassgitarer han lagde selv. Hjemme i Sverige har han det siste året vært sykmeldt fra sin jobb som assistent hos en tanntekniker. Han brukte mye av dagene til å reparere sykler i kjelleren der han bor, og levde et tilsynelatende tilbaketrukket liv.

- Ensom, svært intelligent, våpenfiksert og musikkinteressert. Aktiv skytter, og tidligere aktiv innen kampsport med svart belte i karate, fortelles det om mannen (38) som lider av Aspergers syndrom.

Beskrivelsene kommer på bakgrunn av opplysninger fra siktedes far (71), tidligere arbeidsgiver, kollega i skyteklubben og naboer.

Lagt i håndjern

Lørdag ble han lagt i jern av Malmö-politiet, angivelig etter flere tips fra publikum. Han ble tatt hjemme i oppgangen i en boligblokk i et av byens finere strøk. Han var helt rolig, og gjorde ingen motstand, forteller naboer. I politiavhør nektet han for å stå bak de alvorlige hendelsene han er siktet for.

I tiden før dette skal naboer ha sett ham forlate leiligheten på merkelige tidspunkt, ifølge flere. Noen ganger syklet han av sted, andre ganger tok han bilen, får VG Nett opplyst.

Har du opplysninger om denne saken? Tips VG Netts journalist her

Konkurranseskytter

38-åringen er en svært habil skytter, og resultater publisert på hjemmesiden til pistolklubben han tilhører, viser at han havnet blant topp tre i flere turneringer tidligere i år, senest 17. oktober.

De to våpnene han har lisens for, er nå sendt til kriminalteknisk laboratorium for testskyting.

Saken fortsetter under bildet...

POLITIAKSJON: Her pågripes 38-åringen for Malmö-skuddene.


September i fjor, få uker før Trez West Persson ble drept i Malmö, ble 38-åringen sykemeldt fra sin jobb. Til sin arbeidsgiver sa han at han ikke orket lenger, skriver Aftonbladet. Han skal ha hatt problemer med å tilpasse seg sosialt. Han kom tidligere og dro senere, for å slippe å møte noen i garderoben, er forklaringen fra en tidligere kollega.

Drapssiktelsen og pågripelsen kom som en uventet nyhet for folk i hans tidligere krets.

- Jeg har aldri lagt merke til at han har hatt noe imot innvandrere, blir Aftonbladet fortalt.

Siktedes far opplevde derimot at sønnen uttalte seg negativt om sine nye landsmenn.

- Han var urolig for at innvandrere skulle overta Sverige.

Deltok på dugnad

VG Nett har vært i kontakt med to av dem som sitter i borettslagets styre. De forteller at mannen gjorde lite ut av seg, men at han pleide å møte opp på dugnader.

- Vi har forsøkt å spare penger for å få ned kostnadene, og da har han vært med på å male og litt forskjellig sånt. Han var litt aktiv i foreningen, og hadde en del synspunkter for hvordan vi skulle bedre på diverse, sier en av dem.

38-åringen kjøpte leiligheten for fire år siden og bodde der til politiet pågrep ham lørdag kveld.

- Han var litt annerledes, men definitivt ikke aggressiv. Jeg pleide å snakke litt med ham, jeg møtte ham kanskje fem ganger i løpet av de siste to årene. Da fortalte han at han hadde bodd i USA og at han hadde jobbet som tannlegeassistent, sier et styremedlem.

Lettet, men ikke trygge

Etter pågripelsen lørdag kveld, har politiet fått flere positive tilbakemeldinger på at befolkningen føler seg tryggere allerede. Flere av ofrene uttaler til VG Nett at de er lettet. Samtidig som de ikke tør slappe helt av før de er sikre på at siktede faktisk er gjerningsmannen.

Blant serieskytterens ofre er Trez West Persson (20). Hennes mor, Jeanette, mener det er for tidlig å konkludere, og dermed for tidlig å kommentere pågripelsen.

- Det kan ta flere måneder før saken er ferdig etterforsket, sa konstituert politimester i Malmö, Åsa Palmqvist, på en pressekonferanse mandag.

BAKGRUNN: LES ALT OM SKUDDENE I MALMÖ HER

FÅ NYHETER FRA VG NETT VIA FACEBOOK - KLIKK HER

Les også

 1. Faren i eksklusivt intervju: - Redd innvandrerne skulle ta over Sverige

  STOCKHOLM (VG/AFTONBLADET) Faren til den mistenkte 38-åringen sier sønnen hadde pistol med lasersikte og var kritisk til…
 2. Seriesnikskytteren i Malmö: Kan ha hatt en medhjelper

  MALMÖ (VG Nett) 38-åringen som er siktet for drapet på Trez W. Persson (20) og syv drapsforsøk, kan ha fått hjelp til…
 3. Politiet overvåker boligen til Malmö-pågrepet

  Politiet overvåker nå boligen til mannen som er pågrepet i forbindelse med skyteepisodene i Malmö etter at flere…
 4. - Han hadde pistol med lasersikte

  (VG Nett) 38-åringen som er mistenkt for flere skyteepisoder i Malmö skal ha hatt en pistol med lasersikte.
 5. Snikskytterens offer: - Vil alltid leve i frykt

  MALMÖ (VG Nett) DJ-en Lang Conteh (41) ble skutt etter av snikskytteren i Malmö i juni.
 6. Naboer til VG Nett: - Han virket helt normal

  MALMÖ (VG Nett) 38-åringen levde et tilsynelatende vanlig liv i den brune murblokken i Malmö.
 7. 38-åring mistenkt for drap og syv drapsforsøk

  MALMÖ (VG Nett) Mannen, som politiet mistenker for å være den fryktede serieskytteren, knyttes til drapet på Trez West…
 8. Her ble den mistenkte serieskytteren pågrepet

  (VG Nett) I denne boligblokken i bydelen Västra Innerstaden i Malmö ble 38-åringen pågrepet av et titals bevæpnet politi.
 9. Mann (38) pågrepet for skyting i Malmö

  (VG Nett) En mann som er mistenkt for en rekke skyteepisoder i Malmö, er pågrepet, opplyser svensk politi.
 10. «Hver gang jeg går ut døren, tenker jeg at snikskytteren kanskje venter utenfor»

  MALMÖ (VG Nett) Trebarnsfaren Lang Conteh (41) frykter at snikskytteren, som beveger seg som en skygge i Malmös…
 11. Begjærer politiforsterkning fra hele Sverige

  MALMÖ (VG Nett) Aldri har det vært et større politinærvær i Malmö. Nå ber politiet om enda mer hjelp til å felle…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder