UT MOT USA: Aleida Guevara March er for andre gang på besøk i Oslo. Hun gikk kraftig ut mot USAs blokade av Cuba. Foto: Frode Hansen VG

Che Guevaras datter i Oslo: – En av de verste nyhetene for det cubanske folk gjennom tidene

Cubas revolusjonshelt Fidel Castro er død. Det var en preget Aleida Guevara March, datter av Che Guevara, som i dag møtte Cubaforeningen i Norge.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over tre år gammel

– I dag gjennomfører jeg mitt besøk her med veldig liten lyst. Denne morgenen fikk vi en av de verste nyhetene for det cubanske folk gjennom tidene, sier Aleida Guevara March fra Folkets Hus i Oslo.

Cubaforeningen i Norge hadde invitert til åpent møte i dag og våknet til nyheten om at revolusjonshelten Fidel Castro (90) er død. Det var en alvorstynget forsamling som holdt et minutts stillhet, omringet av plakater om å oppheve blokaden mot Cuba.

– Det vil koste meg mye å snakke, jeg ber om unnskyldning for det, sier Guevara March i det hun starter sin tale, som ble avsluttet til stående applaus.

Les også: Fidel Castro: En leder større enn seg selv.

– Vekk med blokaden

Hun er den eldste datteren av Che Guevara og var bare syv år da han ble henrettet i Bolivia i 1967. Hennes budskap i dag var å samle seg og stå opp og imot handelsblokaden blokaden av Cuba.

– Vi kan ikke ha en normalrelasjon med USA hvis de ikke opphever blokaden og vi kan ikke ha en normalrelasjon med USA hvis de ikke gir tilbake Guantánamo, sier Guevara March.

– Det er viktig at venstresiden holder sammen og ikke blir delt i småbiter. Hvis det ikke finnes samhold, finnes det ikke kraft. Vi trenger denne styrken for å løse disse problemene vi lever med, sier hun.

Les også: Fidel Castro: Cuba trenger ikke gaver fra USA.

FOR CUBA: Til stor applaus fra forsamlingen sa Aleida Guevara March at Europa selv er skyld i den store flyktningstrømmen, ved å støtte terrororganisasjoner som skaper krig i områdene der flyktningene kommer fra. Foto: Frode Hansen VG

Castro skal kremeres allerede lørdag, ifølge AFP. Fidel Castro trakk han seg offisielt som landets øverste leder i 2008, og broren Raúl ble valgt til president. Det var han som i dag kunngjorde at landsfaderen var død.

– Øverstkommanderende for den cubanske revolusjonen døde klokken 22.29 i kveld, sa president Raúl Castro på statlig fjernsyn.

Jubelscener i Miami

For millioner av cubanere er dette en stor dag, en sorgens dag – eller en gledens dag. I Miami har det i dag tidlig vært ville jubelscener med flere hundre eksilcubanere som har feiret Castros død i gatene.

– Det er en del mennesker som hater de som kjemper for et bedre samfunn, sier nestleder Mayo Bustos i Cubaforeningen i Norge.

– De forlot Cuba fordi de var mot revolusjonen. Hvis de feirer, så bryr vi oss ikke om hva de gjør, vi bryr oss om de millionene som går i gatene i Havana og alle de som sitter rundt her i dag, som føler at en veldig viktig og eminent person har blitt borte – fysisk, sier Bustos.

– For ideene hans lever videre.

Eksilcubanere i Miami: – Ingen endring før Castro har falt

Mer om

 1. Cuba

Flere artikler

 1. Spretter champagnen i Miami etter Fidel Castros død

 2. Fidel Castro (90) er død

 3. Pluss content

  Slik endret brødrene Castro Cuba

 4. Fidel Castro: En leder større enn seg selv

 5. Kommunismens morderiske posterboy

Fra andre aviser

 1. Castro: – Historien vil frikjenne meg

  Bergens Tidende
 2. Trump om Fidel Castros død: – Han var en brutal diktator

  Aftenposten
 3. Che Guevara hedres 50 år etter sin død

  Aftenposten
 4. Hva vil skje med Cuba når Fidel dør? Nå er øyeblikket kommet.

  Bergens Tidende
 5. Fædrelandsvennen og Castro

  Fædrelandsvennen
 6. Fyrverkeri og jubel i Miami - stille landesorg på Cuba

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no