KONGRESSEN: Politiet trakk våpen på innsiden av Kongressen da Trump-tilhengere gikk til angrep forrige uke. Foto: DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

FBI advarte mot «krig» dagen før Kongress-angrep

Et FBI-kontor i Virginia skrev 5. januar et internt notat som advarte om at ekstremister forberedte seg til på å reise til hovedstaden Washington, D.C. for å utøve vold og «krig».

 • Jostein Matre
Publisert:

Det viser et dokument Washington Post har fått tilgang på.

Opplysningene står i kontrast til offisielle uttalelser fra FBIs Washington, D.C.-sjef om at byrået ikke hadde etterretning som tydet på at Trump-tilhengere planla voldelige demonstrasjoner.

I dokumentet står det at FBI Norfolk har mottatt informasjon som indikerer oppfordring til vold. Det vises til en diskusjon på et nettforum.

«Vær klar til å kjempe. Kongressen trenger å høre at glass knuses, dører blir sparket inn og blod fra deres BLM og Pantifa slavesoldater flyter. Bli voldelige. Slutt å kalle dette for en marsj, et rally, eller en demonstrasjon. Dra dit forberedt på krig. Vi får vår president, eller vi dør. INGENTING annet vil oppnå dette målet», heter det blant annet i nettdiskusjonen.

BLM er en referanse til «Black Lives Matter», mens Pantifa er et nedsettende begrep for den løslig organiserte venstreradikale bevegelsen Antifa.

Også andre ting ble diskutert i detaljer, som å «forlate tilhengere av BLM og Antifa døde i gaten» og at man måtte ha folk klare med forsynginger, som vann og medisinsk hjelp, til de som stod i frontlinjen.

les også

FBI frykter «væpnede demonstrasjoner» over hele USA

Fem mistet livet

Da Donald Trumps tilhengere angrep Kongressen kort tid etter at presidenten hadde holdt en tale som i ettertid har blitt kritisert for å oppildne til vold, blant annet av hans egen tidligere stabssjef, møtte de liten motstand fra politiet.

Dermed kunne de enkelt ta seg inn i kongressbygningen, hvor de etter hvert kom seg helt inn i salen der politikerene, inkludert visepresident Mike Pence, bare minutter før hadde holdt på med den offisielle godkjennelsen av Joe Bidens valgseier over Trump.

Trump nektet tirsdag å ta selvkritikk, og sa heller at arbeidet som nå pågår fra Demokratene med å stille ham for riksrett for andre gang er «farlig og skaper et voldsomt sinne»

ANGREP: Voldelige demonstranter tok seg inn i Kongressen forrige uke. Foto: Stephanie Keith / Reuters

I etterkant av opptøyene har myndighetene fått kritikk for hvor dårlig forberedt de var, og nettopp hvor lett de voldelige tilhengerne kom seg inn i bygget. Noe de gjorde ved å knuse vinduer og sparke inn dører.

Fem personer mistet livet i forbindelse med angrepet på Kongressen. Flere har siden gitt uttrykk for at det tallet fort kunne blitt høyere.

Skal ikke ha visst identitet

En ansatt i FBI som er kjent med dokumentet forteller til Washington Post at deres kontor i Norfolk skrev rapporten bare 45 minutter etter at de lærte om diskusjonene på nettet, og at det ble delt med andre internt i FBI.

Det er uklart hvem utenfor FBI, som for eksempel Kongress-politiet, eller politiet i Washington, D.C., dokumentet har blitt delt med, men FBIs kontor i hovedstaden skal ha blitt informert om innholdet 5. januar, altså dagen før angrepet på Kongressen, ifølge den ansatte Washington Post har snakket med.

FBI skal ikke ha visst identiteten på de som skrev de truende meldingene på nettet.

Diskutert i detalj

Detaljer som er blitt kjent i helgen viser at gjennomføring av angrepet på Kongressbygget ble diskutert i detalj i dagene i forveien:

 • Blant dem som angrep bygget var flere personer som hadde med strips, som kunne ha blitt brukt til å kidnappe folkevalgte. To av de mest fremtredende er blitt arrestert og siktet for terror.
 • «Hang Mike Pence» var mer enn et slagord: Det florerte av drapstrusler mot folkevalgte, særlig mot demokratenes leder for Representantenes hus Nancy Pelosi.
 • Flere av dem som deltok i angrepet hadde våpen, både hjemmelagde bomber og automatgevær, i nær tilknytning til Kongressen, viser en rapport fra FBI.

Kritikken mot FBI og andre myndigheter har haglet for at dette ikke ble tatt mer på alvor og sikkerheten dermed oppjustert i forkant av demonstrasjonen.

Vil ikke kommentere

I dokumentet påpekes det at dette ikke er «ferdig evaluert etterretning», at det ikke skal deles med noen uten politimyndighet og at de som mottar det ikke skal foreta seg noe basert på dokumentet uten å koordinere med FBI.

FBI har ikke ønsket å kommentere innholdet i dokumentet, men sier at det de rutinemessig deler informasjon med lokale politimyndigheter.

Notatet Washington Post skriver om blir kjent dagen etter at FBI har advart mot voldelige demonstrasjoner i alle 50 av USAs delstater, samt hovedstaden Washington, D.C. i dagene som leder opp mot innsettelsen av Joe Biden onsdag i neste uke.

Publisert:

Les også

 1. Alene mot mobben: Én politimann mot rasende Trump-tilhengere

  Politimannen Eugene Goodman møtte den rasende mobben og ledet dem vekk fra der representantene satt.

Mer om

FBI

Washington D.C.

Presidentvalget i USA

USA

Donald trump

Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

 2. FBI frykter «væpnede demonstrasjoner» over hele USA

 3. Trump advarer Demokratene: – Vær forsiktig med hva du ønsker deg

 4. Slik forbereder USA seg på bråk

 5. Tok privatfly for å delta i stormingen – arrestert fredag

Fra andre aviser

 1. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

  Bergens Tidende
 2. Politikere advart om at bevæpnede opprørere kan forsøke å overstyre maktovertagelsen

  Aftenposten
 3. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

  Bergens Tidende
 4. Kongressens politisjef ba om hjelp seks ganger før opptøyer

  Aftenposten
 5. Jakten på angriperne i Kongressen pågår for full styrke. En datingapp har blitt et av verktøyene.

  Aftenposten
 6. Qanon: – Snart tid for det endelige oppgjøret

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no