Her er det helt Texas: Krisetilstand og −22 grader

AUSTIN/OSLO (VG) Ekstremkulde rammer store deler av USA – aller hardest går det ut over delstatene Texas og Oklahoma. Over fire millioner mennesker er natt til tirsdag uten strøm.

Av 

Håkon Kvam Lyngstad

Publisert:

Egentlig er det som en helt vanlig norsk vinterdag: Vindstille, klart vær, sol og 15 centimeter nysnø. Perfekte forhold for en tur i marka.

Problemet er at Texas og Austin, hvor VG er til stede, er helt uforberedt på disse temperaturene.

– Jeg har aldri opplevd maken, forteller én av Austin-borger som har bodd i byen siden 1976.

Ekstremkulden har ført til store problemer over hele delstaten. Flere enn fire millioner kunder er uten strøm i Texas tidlig tirsdag morgen norsk tid, ifølge Poweroutage, også dette grunnet det kraftige snøværet.

Strømnettet er nemlig ikke dimensjonert for det plutselige behovet som oppsto da hele befolkningen plutselig ønsket å varme opp iskalde hus og leiligheter. Det er derfor innført rullerende strømbrudd rundt omkring i byen.

I området hvor VGs korrespondent bor, ble strømmen brutt natt til mandag. Bruddet skulle egentlig vare i 40 minutter, men vedvarte fremdeles flere timer senere. Strømmen var fortsatt ikke tilbake klokken 15.00 lokal tid (22.00 norsk tid).

– Kaldeste på over 30 år

Mange hjem vil ifølge nyhetsbyrået AP være uten strøm gjennom hele natten, og ifølge Washington Post kan enkelte oppleve at strømbruddet varer i dagevis.

Ifølge Houston Chronicle har nasjonalgarden i delstatens hovedstad i løpet av dagen blitt kalt ut for å hente eldre mennesker ut av iskalde hjem.

Myndighetenes værtjeneste NWS advarer mandag kveld lokal tid om at delstatens innbyggere har en kald natt i vente:

– Historisk lave og farlige temperaturer ventes i kveld sørøst i Texas. Dette vil bli den kaldeste natten i Houston-området på over 30 år. Reising er fortsatt farlig på grunn av is på veiene. Hold deg inne i kveld! skriver de på Twitter.

Mobilnettet i enkelte områder er også svekket, og man får på det beste «en eller to prikker» med dekning. Det gjør det det vanskelig å få greie på siste nytt om krisesituasjonen.

Også i oljeindustrien gir været store utslag: det største raffineriet må stenge, oljeproduksjonen er redusert og strømprisene skyter i været – les mer hos E24.

Bekymret for hjemløse

Butikker og skoler stenges som følge av de kalde temperaturene, og flyplassen Austin-Bergstrom International har innstilt alle avganger.

VGs korrespondent sier likevel han er mest bekymret for dem som både billedlig og bokstavelig står utenfor.

Det har vært en sterk vekst i antallet hjemløse i Austin. Mange skal ha fått tilbud om overnattinger og ly, og dermed kommet seg i hus. VG kom mandag likevel over en leir med hjemløse som hadde vært ute hele natten.

Leiren ligger ved Colorado River – elven som deler Austin i to mellom nord og sør. Der møtte VG en mann som i bukser og hettegenser hadde klart seg utendørs gjennom natten. Han hadde valgt å ikke ta inn på et av hjemløssentrene som har åpnet dørene.

– Jeg trives best i min egen ensomhet, sa han, og fortalte at han derfor foretrakk å være ute.

I tillegg er mange dessuten bekymret for hvordan eldre og ensomme i relativt enkle hus skal klare seg, særlig på landsbygda i delstaten.

Har sendt ut nasjonalgarden

Store deler av USA har lave temperaturer, skriver CNN.

Unntakstilstanden Joe Biden har erklært, gir den føderale administrasjonen mulighet til å sende ekstra finansiering til delstatene, for å bistå i håndteringen av krisen.

I delstaten Oklahoma ser man tilsvarene kalde temperaturer som i Texas. Mandag har Oklahoma city temperaturer på -20 grader celsius, mens det føles ifølge Yr.no som -31 grader.

I Louisiana har is på veiene gjort at store hovedveier og broer har måttet stenges av, mens guvernør Andy Beshear i Kentucky har sendt nasjonalgarden ut for å be folk om å forberede seg på uværet.

– Vi har ikke klart oss gjennom nesten et år med pandemi for å miste folk til en snø- eller is-storm, sa han i en TV-sendt tale mandag.

Nesten 170 millioner mennesker er påvirket av kalde værforhold med glatte veier, strømbrudd og lave temperaturer.

Minst elleve personer har så langt omkommet i værrelaterte hendelser i USA de siste dagene.

To personer ble mandag kveld funnet døde langs veien i området rundt hovedstaden Houston, og ifølge nyhetsbyrået AP mener politiet at kulden kan være årsaken.

Forrige uke forårsaket snø og isete veier en massekollisjon i Texas, som førte til at seks mennesker døde:

Publisert:

Mer om

USA

Texas

Joe Biden

Hjemløshet

Strømbrudd

Flere artikler

 1. Vannmangel på kulderammede sykehus i USA

 2. Texas: Frykter katastrofe om strømnettet bryter sammen

 3. Minusgradene som veltet Texas

 4. Hjemløse i Texas-kulden fortviler: – Det er brutalt

 5. Strømkrisen i Texas: – Minutter unna full krasj

Fra andre aviser

 1. Strømmen delvis tilbake i Texas – men uværet er ikke over

  Bergens Tidende
 2. Syv millioner i USA rammet av sprukne rør og påbud om å koke drikkevannet

  Bergens Tidende
 3. Iskalde og frustrerte texanere i kø for rent drikkevann

  Aftenposten
 4. Iskaldt vær stenger USAs største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 5. Kuldebølge i USA. Biden har erklært krise i Texas.

  Bergens Tidende
 6. Verste kuldebølge på mange år i sørstatene. 3,4 millioner amerikanere strømløse.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no