KRITISK: Tilstanden er kritisk for Liu Xiaobo, her fra 2008. Foto: AP

Kinesisk sykehus: Tilstanden er kritisk for nobelprisvinner Liu Xiaobo

Tilstanden til den kreftsyke nobelprisvinneren Liu Xiaobo er nå kritisk, opplyser det kinesiske sykehuset hvor han er innlagt.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sykehuset i Shenyang opplyser at familien er informert om at det kan bli aktuelt å overføre 61-åringen til akuttavdelingen.

Liu, som ble tildelt Nobels fredspris i 2010, ble diagnostisert med langt fremskredet leverkreft i mai. Han ble fengslet i elleve år i 2009 for undergraving av staten og er underlagt strengt oppsyn på sykehuset.

Lørdag sa sykehuset i en uttalelse at Liu er for syk til å reise til utlandet for behandling. To leger fra USA og Tyskland som besøkte 61-åringen samme dag, sa imidlertid at det vil være trygt for Liu å få behandling i utlandet, slik han selv ønsker.

Liu Xiaobos advokater til VG: – Han er fortsatt en fange

Vil til utlandet

Ifølge familiemedlemmer som var til stede, bekreftet Liu overfor de utenlandske legene at han ønsker å få reise til utlandet for å få behandling.

Videoklippet under skal vise hvordan Liu Xiaobo har fått behandling for sykdommen sin i fengsel

De to legene sa i en pressemelding etter besøket at sykehusene deres i Tyskland og USA har akseptert å behandle Liu, men at en evakuering bør skje så raskt som mulig.

Siden det ble kjent at demokratiforkjemperen har uhelbredelig leverkreft, har både EU og USA har oppfordret Kina til å la Liu få behandling der han selv måtte ønske.

EU-kilde: Jobber for å få Liu Xiaobo til Europa

– Indre anliggende

Dagen etter at de utenlandske legene gikk ut og sa at Liu kan overføres for behandling i utlandet, sa en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet at saken er et «indre anliggende».

Kommentar: Hans kamp er like viktig i dag

– I Kina er alle like for loven. Vi håper relevante land respekterer Kinas rettslige suverenitet og at de ikke bruker en enkeltsak for å blande seg inn i Kinas indre anliggender, sa talsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet mandag.

Les mer: Solberg vil ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder