Trump i Cuba-tale: – Castro-regimet er brutalt

WASHINGTON D.C. (VG) Under president Barack Obama
gjenopprettet USA et nærere forhold til Cuba enn på flere tiår. I dag trekker Donald Trump tilbake deler av sin forgjengers politikk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Med Guds hjelp vil vi snart oppnå et fritt Cuba, startet Trump talen med å si, til stor applaus fra de fremmøtte i Litle Havana i Miami, Florida, før han gjorde ære på veteranene fra invasjonen i Grisebukta.

Miami er en by hvor det bor mange eksilcubanere og etterfølgere av disse. Ikke et tilfeldig valg av sted for å hold en tale der han redegjør for sin politikk overfor den karibiske øystaten.

Husker du denne? Dette bildet er historisk

I valgkampen lovet han å endre på den «dårlige avtalen» han mener Obama gjorde med cubanerne, da den forrige presidenten normaliserte forholdet til Cuba. I talen omtaler han Cuba som «det brutale Castro-regimet».

– Eksil-cubanerne som er her i dag har sett kommunismen ødelegge deres nasjon. I fjor lovet jeg å være en stemme mot undertrykkelse og for frihet for det cubanske folk. Dere hørte det løftet og dere gikk ut og stemte. Nå er jeg her som lovet, sier Trump.

Obama besøkte Cuba: Blokaden vil bli avblåst

Han fortsetter med å gi eksempler på det han mener undertrykkelse fra cubanske myndigheter og hvordan de gjennom historien har jobbet mot amerikanske interesser, for eksempel ved å la Sovjetunionen få lagre atomvåpen på øyen.

– Vi følger med og vet hva som foregår, sier Trump.

Se hele pressekonferansen her:

Vanskeligere å reise

Presidenten sier han vil gjøre endringer som på nytt vil gjøre det vanskeligere for vanlige amerikanere å besøke Cuba som turister.

Det er fremdeles ulovlig for amerikanere å reise dit som turister, men under Obamas endringer ble det lettere for folk å omgå regelverket. Kritikere mener turisme er med å finansiere en diktatorisk regjering. Det samme sier Trump, som mener Obamas politikk har vært at USA ga mye, men fikk lite igjen.

– Lettelser på reiserestriksjoner hjelper ikke det cubanske folk. Bare regimet. Inntektene fra turisme går rett til militæret. Det er regimet som eier alt. Derfor kansellerer jeg umiddelbart den forrige regjeringens fullstendig ensidige avtale med Cuba, sier Trump.

Han vil heller ikke tillate amerikanske selskaper å gjøre forretninger som det cubanske militære profiterer på.

I fjor: Fidel Castro død

MOT SLUTTEN: Cubas uniformerte president, Raul Castro, avdøde Fidel Castros bror, har sagt at han kommer til å gå av i 2018. Foto: Handout Reuters

Menneskerettigheter

Trump mener man må kreve mer fra Cuba når det kommer til menneskerettigheter. Han nevner at han ikke vil myke opp forholdet igjen før blant annet alle politiske fanger er sluppet fri, alle partier blir lovlige og det blir holdt frie og internasjonalt overvåkede valg.

– Mine handlinger i dag vil gjøre livene til cubanere bedre, sier Trump.

Han oppfordrer de cubanske lederne til å komme tilbake til forhandlingsbordet når de kan love at disse tingene blir gjort. Først da mener han forholdet mellom de to landene kan blir bedre.

– Dere har ikke noe valg, sier Trump direkte til de cubanske lederne, før han gjentar at USA krever en bedre avtale.

Etter talen skrev presidenten under på et dokument som kansellerer avtalen Obama gjorde.

VG-leder i 2015: Endelig normalisering

SIGNERTE: President Donald Trump skrev under på et dokument som kansellerer avtalen Barack Obama gjorde med Cuba i sin presidenttid. Foto: Mandel Ngan AFP

Professor til VG: Ikke store endringer

Etter Barack Obamas historiske omlegging av USAs politikk overfor Cuba har amerikansk næringsliv gjort store investeringer der. Dette gjelder alt fra landbruket, til daglige ruteflyginger og hotelldrift. Blant annet disse investeringene gjør at Trump ikke vil reversere Obamas vedtak fullstendig.

Trump kommer til å opprettholde ambassaden i Havanna, som ble gjenåpnet i 2015, etter at USA ikke hadde hatt ambassade på øya siden 1961. Flyvningene vil også fortsette.

– Man kan ikke putte hele ånden tilbake i lampen, sier en representant for Trumps regjering i forkant av presidentens tale, ifølge The Washington Examiner.

PROFESSOR: Philip Brenner ved American University. Foto: American University

Professor Philip Brenner ved American University i Washington D.C. utgir senere i år bok om Cubas 500 år lange kamp for uavhengighet. Han sier til VG at Trumps politikk i realiteten ikke endrer så mye.

– Fordi det gjelder bare en liten del av reisene til Cuba og ikke mye av de viktige forholdene mellom landene som har utviklet seg. Ting som samarbeid mellom de to kystvaktene for å stoppe narkotrafikk, testing av cubanske medisiner i USA, eller at våre cruiseskip drar ned dit. Ingenting av det han sa vil påvirke dette, sier Brenner.

Professoren, som var på Cuba senest tidligere denne uken, mener det er personer som reiser alene til Cuba som vil merke dette mest, fordi det vil bli vanskeligere for dem. Det betyr også mindre inntekter til vanlige cubanske familier som leier ut rom til turister.

– Så de som Trump sier han vil hjelpe er de som nå faktisk vil lide, mener Brenner.

Også amerikanske hotellkjeder, som har satset i Cuba, vil tape på dette ifølge professoren.

– Det er jo kjeder som konkurrerer med Trump hotels her hjemme, så sånn sett kan man si han tjener på dette selv.

Delte meninger

Brenner frykter Trumps kansellering av Obama-avtalen vil stopper den positive utviklingen han mener har vært mellom landene de siste årene.

– Men dette er ikke noen overraskelse. Vi visste at Trump ønsket dette.

Blant eksilcubanere i USA er det delte meninger om landets politikk mot Cuba. Grovt sett kan den deles inn i at de eldre vil tilbake til det ikke-eksisterende forholdet som var før Obama, mens den yngre garde gjerne vil beholde de endringene som ble gjort under forrige president.

Rundt to millioner mennesker med cubansk bakgrunn bor i USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder