Duterte sammenligner Holocaust med sin egen narkokrig

Skandalepresidenten på Filippinene fortsetter med sine ekstreme uttalelser.

Artikkelen er over tre år gammel

Han har truet med å «spise» islamister og kalt Barack Obama en «horeunge». Nå har Filippinenes president Rodrigo Duterte tilsynelatende trukket en sammenligning mellom Adolf Hitler – og seg selv.

– Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner rusmisbrukere på Filippinene. Jeg ville gladelig slaktet dem, uttalte Rodrigo Duterte til journalister i hjembyen sin Davao, ifølge AFP.

Duterte underslo imidlertid kraftig antallet jøder som ble drept under andre verdenskrig. Presidenten fortsatte så med det som tilsynelatende var en sammenligning av seg selv og Hitler.

– Hvis Tyskland hadde Hitler, så ville Filippinene hatt, sa han, før han tok en pause og pekte på seg selv.

– Du kjenner mine ofre. Jeg vil at alle skal være kriminelle for å få slutt på problemene til landet mitt og redde neste generasjon, fortalte han videre.

– Frastøtende

Uttalelsene har allerede vekket reaksjoner.

– Enhver sammenligning med grusomhetene begått under Holocaust med noe som helst annet, er helt uakseptabelt, sier den tyske utenriksministeren Martin Schaefer.

World Jewish Congress omtaler uttalelsene som «frastøtende», og krever en unnskyldning, skriver AFP.

Se bildene: Dette er innsiden av et filippinsk skrekk-fengsel

– Det president Duterte sa er ikke bare grunnleggende inhumant, men det viser også forferdelig lite respekt for menneskeliv, sier organisasjonens president, Ronald Lauder, i en uttalelse.

Har drept over 3000

Over 3000 personer er drept på litt over tre måneder i forbindelse med Dutertes nådeløse krig mot narkotika.

VG var med med politiet på jobb: Slik skal de rense landet med drapsbølge (+)

– Glem lovene om menneskerettigheter. Dere som selger narkotika, alle kjeltringer og unnasluntrere, dere bør skjerpe dere, fordi jeg kommer til å drepe dere, sa Duterte under valgkampen i februar.

Han har holdt løftet. Han har gitt politiet blankofullmakt til å drepe, og det gjør de. De skyter rusavhengige og kriminelle som motsetter seg arrest, men også folk som vet for mye om korrupte politifolk, hevder den filippinske menneskerettighetskommisjonen (CHR).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder