INNREISETRØBBEL: Presidentordren kan føre til at Aylar ikke får deltatt i pokerturneringer. Her fra Dublin i 2014. Foto: Robert S. Eik VG

Aylar får ikke reise inn i USA

Aylar Lie er ateist, tidligere nakenmodell og profesjonell pokerspiller. Nå rammes hun av Trumps presidentordre som skal stanse potensielle islamistiske terrorister.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da VG snakket med Aylar mandag ettermiddag, var hun oppgitt over innreiseforbudet, som rammer henne på grunn av at hun har dobbelt statsborgerskap til Norge og Iran. Ifølge den amerikanske ambassaden gjelder også forbudet for personer med dobbelt statsborgerskap.

– Jeg har vokst opp i Norge, er norsk statsborger, ateist, har brutt alle regler som kan brytes i Islam, men nå er jeg utestengt fra USA, skriver hun på Twitter.

Allerede dagen etter innføringen av innreiseforbudet, begynte det å strømme inn historier om strandede flyktninger. Forbudet førte også til store demonstrasjoner på flere flyplasser.

Bakgrunn: Dette må du vite om Trumps innreiseforbud

Poker-trøbbel

Aylar oppholder seg for øyeblikket i utlandet, men har fulgt med på innreiseforbudet. Hun er redd for at det vil føre til problemer for henne, særlig med tanke på pokerturneringer i USA.

– Mitt liv raser ikke sammen selv om Las Vegas er et naturlig reisemål for meg som pokerspiller, men det gir alvorlige konsekvenser for mange av de som er rammet. Jeg tør nesten ikke tenke på hva dette sirkuset kommer til å resultere i, sier hun til VG.

Aylar, som nettopp måtte trekke seg fra «Farmen», har forståelse for at Trump ønsker å skjerme USA fra potensielle terrorister, men mener innreiseforbudet er helt feil medisin.

– Dette er definitivt ikke den riktig måten å gjøre det på. Det er nesten komisk at han da ikke har tatt med land som Saudi-Arabia, UAE, Egypt og Libanon, der flere av terroristene som sto bak 11. sepetember kommer fra, sier hun.

Mandag ettermiddag sendte det amerikanske utenriksdepartementet ut en hastemelding til alle som er omfattet av reiseforbudet, der de ber om at man verken søker om visum eller møter opp til planlagte møter ved ambassader.

Les også: Aylar vil leve av poker

Store demonstrasjoner

Det har vært store demonstrasjoner flere steder i USA etter presidentordren. Med plakater og slagord møtte store folkemengder for andre dagen på rad opp for å vise hva de mener den nye ordren, som blant annet stenger grensen for syriske flyktninger på ubestemt tid.

I tillegg er det midlertidig innreiseforbud for personer fra syv hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen: Det førte til at også personer som allerede har arbeidstillatelse eller såkalt «green card» ble strandet på flyplasser. Noen ble også sendt ut av landet.

Samtidig er det en rekke republikanske politikere som hilser ordren velkommen. Michael McCaul, som leder komiteen for Homeland Security i kongressen, hyller Trump.

– Med ett pennestrøk har han gjort mer for å blokkere terroristenes veier inn i USA enn den forrige administrasjonen gjorde på åtte år, skeri han til Washington Post.

Les også: Norske Amin (33) tør ikke forlate USA

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder