Egypt: - Indikasjoner på en våpenhvile

ASHDOD/OSLO (VG Nett) Egypts president mener det er ting som tyder på at Hamas-styret på Gazastripen og Israel om kort tid kan komme til å inngå en våpenhvile.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er indikasjoner på at det kan bli en våpenhvile om kort tid, sa Egypts president Mohamed Mursi, da han lørdag kveld avholdt en pressekonferanse sammen med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Han la ifølge AFP likevel til at det «ikke er noen garantier».

Egypt har arbeidet for å gjeninnføre en våpenhvile mellom Israel og Gazastripens myndigheter Hamas etter at en uformell våpenhvile brøt sammen.

Mursi fortalte på pressekonferansen at han er i kontakt med både palestinske og israelske myndigheter, skriver nyhetsbyrået NTB.

Fredag besøkte Egypts statsminister, Ismail Haniyeh, Gazastripen. Angrepene fortsatte under besøket, og Hamas meldte at to mennesker ble drept mens han fortsatt var i området.

Se VGs egne bilder fra situasjonen i Israel

Tidligere lørdag opplyste en kilde som sto presidenten Mohamed Mursi nær at presidenten skulle holde samtaler om Gazastripen med Qatar, Tyrkia og Hamas om situasjonen på Gazastripen i løpet av dagen.

Frykter bakkeinvasjon

Lørdag har ellers vært preget at intense rakettangrep fra Gaza mot Israel, og av flere dødelige motangrep fra den israelske hæren.

Lørdag rullet konvoier med tusenvis av israelske soldater rullet mot grensen mot Gaza. Ifølge CNN er dette deler av styrken på 30.000 som det israelske forsvaret hevder de har mobilisert langs grensen.

Den israelske regjeringen har tidligere tilkalt 75.000 reservestyrker som skal stå klare i tilfelle en bakkeinvasjon settes igang.

- Målet er å sende Gaza tilbake til middelalderen. Bare da vil Israel bevare roen i førti år, sa Israels innenriksminister Eli Yishai ifølge avisen Haaretz.

VGTV: Her bombes boligen til Hamas-medlem

OPTIMISTISKE: Egypts president Mohamed Mursi og Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan møtte pressen etter samtaler om Gaza i Kairo. Foto: REUTERS

Hundrevis av angrep

Den israelske hæren bekrefter overfor AP at de har gjennomført nærmere 300 angrep mot Gaza i løpet av lørdagen. Hamas anklager dem for å blant annet ha truffet et leilighetskompleks, der de henvder tre personer ble drept og mer enn 30 såret.

Tall VG Nett har fått fra helsemyndighetene i Gaza viser at 38 har blitt drept og 382 såret etter at Israel iverksatte operasjonen mot Gaza onsdag morgen.

Ifølge helsemyndighetene er elleve av de drepte barn. I tillegg skal 45 av de sårede være barn under fem år.

Bilder: Israel samler styrkene på grensen

Den israelske ambulansetjenesten opplyser samtidig at minst 66 raketter har blitt skutt mot Israel i løpet av dagen. VG Nett har lørdag formiddag kjørt langs grensen til Gaza, og har to ganger blitt nødt til å forlate bilen etter at rakettalarmen har gått.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder