GÅR FOR FLERTALL: President François Hollande brukte stemmeretten sin i Tulle, søndag. Foto: Caroline Blumberg, Reuters, NTB Scanpix

Seier for Hollandes sosialistparti

(VG Nett) President François Hollandes sosialistparti og deres allierte vant første runde i valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike.

  • Jorid Nordmelan

Artikkelen er over syv år gammel

De endelige resultatene viser at Sosialistene, De grønne og deres allierte fikk nesten 47 prosent av stemmene i første valgomgang søndag.

Prognosene til meningsmålingsinstituttet CSA viser at Hollande og sosialistblokken kan få mellom 283 og 329 mandater etter andre valgomgang neste søndag. Får sosialistene 289 seter, så har de flertall på egen hånd.

Da kan det altså se ut som den nyvalgte presidenten kan holde det han har lovet. I forkant av valget søndag gikk han sterkt ut og advarte mot å stemme på høyrepartiene.

Han har blant annet lovet å gjøre noe med arbeidsledigheten og redusere den offentlige gjelden. Han ønsker å stimulere til vekst, og vil ikke utsette franskemennene for brutale velferdskutt.

Ett av spenningsmomentene i valget er om Hollande og sosialistene vil få flertall alene eller om han vil trenge støtte fra De grønne eller mer radikale krefter på venstresiden, i form av partiet Venstrefronten. Dette partiet er ikke alltid enige med sosialistene, så det kan bli vanskelig for partiene å eventuelt skulle vedta budsjett sammen.

Det endelige svaret kommer i neste valgrunde 17. juni. Da skal alle valgkretser som ikke stemte fram en kandidat med over 50 prosent av stemmene i denne omgangen, stemme på nytt.

Nasjonal front vokser

Høyreradikale Nasjonal Front fikk 13,6 prosent og gikk kraftig fram sammenlignet med parlamentsvalget i 2007, da partiet fikk fire prosents oppslutning. Det kan derfor se ut til at partiet for første gang siden 1980-årene skal få noen inn i nasjonalforsamlingen.

Marine Le Pen, Nasjonal Fronts leder, fikk 42 prosent av stemmene i valgkretsen sin. Venstreradikale Jena-Luc Mélenchon stilte til valg i samme valgkrets og ble slik ydmyket av resultatet. Begge var kandidater til presidentvalget i Frankrike.

Le Pen har mobilisert velgerne sine veldig i forkant av valget, for å forsøke å frata Hollande makt.

Tidligere president Nicolas Sarkozys konservative parti UMP og deres allierte fikk 34 prosent av stemmene.

De grønne, hvis kandidat i presidentvalget var norsk-franske Eva Joly, ligger an til å få mellom 12 og 18 representanter i nasjonalforsamlingen.

Lav valgdeltakelse

Det er bare litt over en måned siden franskmennene valgte ny president i to valgrunder. Den gangen var valgdeltakelsen lav til å være et presidentvalg, men valgdeltakelsen på søndag ble rekordlav. Kun 57 prosent brukte stemmeretten sin i første valgomgang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder