BOMBING: Dette bildet ble delt ut av franske forsvarsmyndigheter, og skal vise deres bombing av strategiske mål i Raqqa 17. november i år. Foto: - , Afp

Slik overlever IS-krigerne vestens luftangrep

Flyalarmer, tunneler under bakken og møtevirksomhet på
sykehus og i moskeer. Det skal være blant virkemidlene som gjør at ikke flere IS-krigere dør når bombene faller fra luften.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nyhetsbyrået AFP har intervjuet folk inne på bakken i Raqqa, den syriske byen som regnes for IS’ hovedsete. De kommer med utsagn som er med på å forklare hvorfor den USA-ledede koalisjonen og Russlands luftangrep mot terrororganisasjonen gjør begrenset skade.

– De har plassert sirener på takene av høye bygninger, på torg og i gatene. Når et krigsfly kommer inn i Raqqa luftrom, starter sirenene å ule, for å advare IS-medlemmene, sier Taym Ramadan, som bor i byen.

Les også: Bomber alene løser ikke problemet

Han er aktivist i anti-IS-gruppen «Raqa is Being Slaughtered Silently».

Ramadan forklarer videre at så snart sirenene begynner å gå forlater IS-krigerne umiddelbart sine poster.

– Noen har til og med blitt sett mens de går fra bilen sin midt i veien.

Eksperter: – Dette er en ønsketenkning

– Gjemmer seg blant sivile

Ettersom intensiteten i luftangrepene har tiltatt har IS også tydd til andre metoder for å beskytte seg selv, ifølge aktivistgruppen.

– De søker tilflukt i tunneler. Noen av dem har eksistert en stund, men det blir også gravd ut nye inne i byen nå, sier Ramadan.

Les også: Denne folkegruppen krangles det om

Den irakiske IS-eksperten Hisham al-Hashimi hevder overfor AFP at tunnelene ikke bare blir brukt som tilfluktssteder når flyene kommer, men også til å holde møter i. På den måten kan man unngå at mange viktige IS-folk er enkle mål på samme sted. Denne taktikken blir også brukt andre steder enn i tunneler, ifølge al-Hashimi.

– Sine hovedmøter holdes på sykehus og i moskeer, fordi IS vet at hverken koalisjonen eller Russland vil angripe disse, fordi de vil unngå å drepe sivile, sier han.

Bakgrunn: Hendelsene som ledet til nedskytingen av russisk fly

Samtidig skal kontrollposter, som tidligere lå i utkanten av byen, ha blitt flyttet til tettbebygde boligområder. Dette har skjedd etter at disse skal ha blitt angrepet av jagerflyene fra Vesten og Russland.

IS-KRIGERE: Dette bildet fra januar 2014 viser IS-krigere i den syriske byen Raqqa. Foto: Uncredited , AP

Assad-samarbeid

I etterkant av terrorangrepet i Paris, fredag for to uker siden, har franske jagerfly gjentatte ganger bombet Raqqa. Frankrikes forsvarssjef Pierre de Villiers sa søndag at de blant annet hadde truffet kontrollsentre og treningsbaser.

– Jeg tror helt ærlig at vi såret dem alvorlig, sier de Villiers, som likevel påpekte at man ikke kan forvente noen militær seier over IS på kort sikt.

Les også: – Risikerer å starte en ny verdenskrig

Raqqa har vært kontrollert av IS siden januar 2014. Siden april samme år har aktivistgruppen i alle hemmelighet forsøkt å dokumentere IS’ brutaliteter i byen.

Fredag opplyser landets utenriksminister, Laurent Fabius, at Frankrike åpner for å samarbeide med Syrias president Bashar al-Assads regjeringssoldater i kampen mot IS i Syria.

JAGERFLY: Franske soldater klargjør et fly som skal delta i luftangrep mot IS. Foto: Karim Sahib , Afp

– For å kunne nedkjempe IS, må vi ha to ting på plass: Bombing og soldater på bakken. Soldatene kan ikke være våre egne, men bør være representert ved motstandsgruppen Den frie syriske hær, sunniarabiske styrker, og hvorfor ikke regimets egne styrker også, sier Fabius til den franske radiokanalen RTL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder