I LEIREN: En kvinne som flyktet fra Falluja, går sammen med sitt barn i flyktningleiren i Amiriyat Falluja, sør for Falluja. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

Alvorlig nødhjelpssituasjon i Falluja

Tusentalls sivile flykter fra kampene om den irakiske byen Fallujah. Hjelpearbeidere beskriver innsatsen for å gi nødhjelp til trengende som en kamp mot klokken.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mennesker tvinges til å krysse ørkenen. Iblant skyter IS mot dem, iblant havner de i kryssild. Flere mennesker har druknet i forsøk på å ta seg over elven ved hjelp av hva som helst som flyter, til og med kjøleskap, sier kommunikasjonssjef Jeffrey Bates i FNs barnefond UNICEF i Irak på telefon fra Bagdad.

Å ta seg ut fra Falluja er vanskelig, og mange av dem som flykter, kommer fra områdene rundt. Om lag 50.000 sivile antas å befinne seg i den beleirede byen, men opplysninger tyder på at antallet kan være langt høyere.

Les også: Flykter til fots fra dødsbyen Fallujah

Flyktninghjelpen: Flyktninger fra Fallujah skytes

Mangler ressurser

Når flyktningene endelig kommer fram til leirene bygd av den irakiske regjeringen, er de sultne, trøtte og redde. Og utfordringene er ikke over. Myndighetene har ikke ressurser til å ta hånd om den internt fordrevne befolkningen.

– Jeg risikerte livet mitt fordi jeg var bekymret for mine barn, og det fantes nesten ingenting i Falluja. Ikke noe mat, ingen elektrisitet, ingen ved. Ingenting, sier Umm Bariq som nylig kom til en leir i regjeringskontrollerte Amiriyat Falluja, til New York Times. Det er knapt med mat, vann og medisin i leiren.

– Vi lider under disse vanskelige forholdene.

Ny rapport: Nødhjelpen må endres radikalt

Les også: Slik får FN nødhjelp inn i Syria

Fulle leirer

I en felles uttalelse beskriver FN og samarbeidsorganisasjonene kampen mot klokken for å kunne bistå med livreddende hjelp til mennesker på flukt i provinsen Anbar, der Falluja ligger. I tillegg begynner leirene å fylles opp. Organisasjonene forsøker å jobbe raskere for å kunne bistå med mat, vann og medisinsk hjelp.

– Vann er en av de største utfordringene. Det er ekstremt varmt, og folk flykter med det de klarer å få med seg – klær og kanskje noen dokumenter, sier Bates.

Les også: Norge sender fler soldater til nord-Irak

Les også: Bare et fåtall sivile har reddet seg ut

HARDE KAMPER: Røyk stiger opp etter kamper mellom IS og regjeringsstyrker i Falluja. Foto: Alaa Al-marjani Reuters

– Slangens hode

Falluja ligger om lag 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad. Byen var den første som ble tatt av IS i januar 2014, et halvt år før opprørsgruppens storoffensiv i Irak og Syria. Mange irakere kaller Falluja «Slangens hode», fordi det var der IS' fremrykking i landet startet.

Irak fortsetter offensiven mot IS i et forsøk på å gjenerobre Falluja. Den storstilte militæroperasjonen startet i mai, men IS-krigere har svart med hard motstand. Nylig ble det meldt at irakiske regjeringssoldater hadde tatt seg inn i den sørlige delen av byen for første gang på over to år. IS svarte med å skyte raketter og granater, samtidig som gruppen fortsatte å angripe sivile irakere med selvmordsangrep både i Bagdad og andre steder i landet.

Norges allierte beleirer IS-by: På innsiden sulter innbyggerne i hjel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder