BAK MURENE: Madelaine Rodriguez har sittet fengslet i Bolivia siden mai 2008, da hun ble tatt med kokain i bagasjen på flyplassen i Cochabamba. Foto: Thomas Nilsson , VG

Bolivia-Madelaine kan sone utenfor fengsel

Madelaine Rodriguez (29) har fått innvilget søknaden sin om å betale kausjon for å kunne gå fri i Bolivia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Når hun betaler kan hun forlate fengselet, men må oppholde seg i Bolivia i påvente av at den ferske anken i den såkalte Bolivia-saken behandles.

Det forteller tvillingsøsteren Nikita Rodriguez til VG. Beslutningen ble tatt av den lokale dommeren i Cochabamba, der Madelaine har sittet fengslet siden 2008 uten en rettskraftig dom, tirsdag kveld norsk tid.

Bakgrunn: Dette er Bolivia-saken

122.000 i kausjon

Retten krever at Madelaine betaler 100.000 bolivares i kausjon, noe som tilsvarer rundt 122.000 norske kroner.

– Forrige gang tok det nesten fem år før den første anken i saken kom til høyesterett. Vi vil ikke risikere å vente så lenge enda en gang, derfor har vi søkt om å få betale henne ut av fengselet, forklarer Niktia Rodriguez.

Madelaine har fått to barn i fengsel. Disse får bli med henne, dersom familien hennes oppdriver pengene.

Les også: Slik var julefeiringen i fengselet

Den narkotikafengslede norske kvinnen får oppholde seg fritt i Bolivia, men får ikke reise ut av landet.

– Hun orker ikke å sitte i fengsel lenger. Derfor må vi betale 100.000 bolivares i et slags depositum, som vi er lovet å få tilbake når hun en dag får en rettskraftig dom, sier tvillingsøsteren.

Etter mange år i Bolivia, snakker Madelaine flytende spansk, og de to barna hennes kjenner ingen annen virkelighet enn den bolivianske.

Det vil derfor være enkelt for henne å bo i landet, utenfor fengselsmurene, mener Nikita Rodriguez. Utfordringen blir å klare seg økonomisk.

– Hun får slippe ut så fort vi har fått inn pengene - som vi skal prøve å samle inn nå. Dette alternativet er bedre enn ingenting, mener tvillingsøsteren.

Madelaine Rodriguez’ norske forsvarer, Marius Dietrichson, ønsker ikke å kommentere saken tirsdag kveld.

Pågrepet i 2008

I 2008 ble Madeleine Rodriguez og to andre norske kvinner pågrepet med det boliviansk politi mente var 22,4 kilo kokain i bagasjen på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

I 2010 ble Rodriguez dømt til 13 år og fire måneder i fengsel for smuglingsforsøk. Straffen ble i senere redusert til ti år og åtte måneder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder