NORGESVENN?: Terrorgrupper og opprørere, ekstreme værforhold og en regjering som er totalt avhengig av utenlandsk hjelp. Hverdagen for soldatene i Malis hær er ikke enkel. Nå skal norske soldater trene dem opp gjennom EU-styrken EUTM. Denne soldaten stiller bedre forberedt enn mange andre - iført lue med norsk flagg.

NORGESVENN?: Terrorgrupper og opprørere, ekstreme værforhold og en regjering som er totalt avhengig av utenlandsk hjelp. Hverdagen for soldatene i Malis hær er ikke enkel. Nå skal norske soldater trene dem opp gjennom EU-styrken EUTM. Denne soldaten stiller bedre forberedt enn mange andre - iført lue med norsk flagg. Foto:Joe Penney,Reuters

Norges nye FN-oppdrag: Nå skal han få norsk hjelp

Norge sender militærfly og EU-offiserer til Mali

Henter hjem norske etterretningsoperatører

Offiserer som skal trene opp hæren i Mali og et C-130 transportfly som skal fly for FN-styrken MINUSMA. Dette er Norges nye utenlandsbidrag.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– FN har bedt spesielt om transportfly for å øke transportkapasiteten i MINUSMA-operasjonen. Det er et velkjent problem at denne type operasjoner sliter med transportfly-kapasiteten, så vi er glade for å kunne bidra, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Det betyr store endringer i Norges militære bidrag til Mali:

**Hercules-flyet – og om lag 50 nordmenn som trengs for å holde maskinen i drift – skal tidlig i 2016 være på plass på sin nye hjemmebase ved flyplassen i Malis hovedstad Bamako.

Herfra skal nordmennene i seks måneder fly utstyr, forsyninger og personell til FN-leirene i det krigsherjede ørkenlandet.

Det er det foreløpig siste av flere utenlandsoppdrag for flyene fra 335 Skvadronen på Gardermoen. De siste årene har flyene operert i Afghanistan, i kampen mot ebola i Sierra Leone - og et heller kortvarig oppdrag i Erbil i Nord-Irak.

**De om lag 20 norske operatørene fra Etterretningstjenesten og Etteretningsbataljonen som i to år har utgjort hoveddelen av FN-styrkens etterretnings- og analyseenhet ASIFU (All Sources Information Fusion Unit) skal hjem i løpet av november.

- Vi er absolutt åpne for å fortsette bidraget igjen på et senere tidspunkt. Men dette er en begrenset kapasitet hentet fra svært spesialiserte miljøer. Så de trenger rett og slett å hvile litt, sier forsvarsministeren.

Artikkelen fortsetter under bildet

TIL UTLANDET – IGJEN: De siste årene har Hercules-flyene fra 335-skvadronen på Gardermoen vært et av Forsvarets mest brukte utenlandsbidrag – og har vært stastjonert både i Afghanistan og Sierra Leone. Nå skal transportkrigerne til Mali. Foto:Torbjørn Kjosvold,Forsvaret

**Norge øker antallet stabsoffiserer ved hovedkvarteret til FN-styrken MINUSMA i Bamako. Neste år skal seks nordmenn tjenestegjøre der, mot to i dag.

**I tillegg sender Norge inntil ti offiserer til EU-styrken som jobber for å trene opp den skrøpelige maliske hæren gjennom den 500 menn og kvinner store styrken EU Training Mission (EUTM).

De skal trolig jobbe sammen med soldater fra Sverige, Latvia, Litauen og Estland i en leir sør i landet.

- Det er en veldig viktig jobb. Å bidra til å trene opp hæren i Mali er et viktig bidrag for å stabilisere ikke bare Mali, men hele Sahel-regionen. Dessuten har vi et uttalt mål om å bidra til EU-operasjoner, og vi har en tradisjon for å gjøre det, sier forsvarsministeren.

Anklages for overgrep

SENDER HERCULES: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Men det er ingen enkel jobb som venter de ti nordmennene i det nye opptreningsoppdraget:

Den maliske hæren har blitt anklaget for vilkårlige arrestasjoner og henrettelser av opprørere soldater fra rivaliserende militære enheter. I tillegg kommer påstander om overgrep mot sivile.

De dårlig utstyrte og enda dårligere trente soldatene ble fullstendig tatt på sengen da opprørere feide sørover fra ørkenområdene, og erobret by etter by i 2012.

Selv om opprørerne – blant dem flere jihadistgrupper med bånd til al-Qaida – er presset tilbake, har hverken de nesten 12.000 FN-soldatene eller regjeringsstyrkene i Mali kontroll over de enorme ørkenområdene nord i landet.

LES HISTORIEN:Den enøyde terrorlederen som opererer nord i Mali

- Det er en region med mye ustabilitet. Her kan vi gjøre en viktig innsats for å opprettholde fred og stabilitet, og bidra til at fredsavtalen blir opprettholdt. Stabilitet i Sahel-regionen er viktig både for Mali og nabolandene. Men det er også viktig for oss i Europa, sier Søreide.

Skjør fredsavtale

PÅ FLUKT: Krisen i Mali har drevet over 200.000 på flukt de siste årene. Mange av de titusener av flyktninger som krysser Middelhavet på jakt etter et bedre liv i Europa kommer fra Mali og nabolandene. Foto:Abdelhak Senna,Afp

I helgen skrev regjeringen i Mali og en koalisjon av opprørsgrupper - Den arabiske Azawad-bevegelsen – under en fredsavtale. Den innebærer blant annet større grad av selvstyre for de urolige nordlige delene av landet.

Likevel er det få som tror på varig fred.

I hovedstaden sliter regjeringen med korrupsjon, høy arbeidsledighet, rask befolkningsvekst og manglende resultater. To år ut i presidentperioden, er Ibrahim Boubacar totalt avhengig av utenlandsk bistand - som utgjør opp til 60 prosent av statsbudsjettet.

FN-utfordringer i kø

Og FN-operasjonen MINUSMA har store utfordringer. Styrken, som er satt sammen av drøyt 11.000 soldater fra over 40 land, sliter med lav tillit i lokalbefolkningen etter beskyldninger om voldtekter, overgrep og unødvendig bruk av vold mot demonstranter.

Bortsett fra svenske og nederlandske soldater, kommer soldatene i felt stort sett fra ulike utviklingsland. Det har gitt en styrke med manglende ressurser, lav effektivitet dårlig trente soldater - og stadig høyere dødstall.

Det bekymrer den danske generalmajoren Michael Lollesgaard som leder MINUSMA.

- Jeg har en del gode militære virkemidler. Men alt i alt har vi en del store mangler som gjør oss ekstremt sårbare. Mange av soldatene mine mangler helt grunnleggende soldatferdigheter, sier han i et intervju med AFP.

PS! I vinter vil norske offiserer drive opptrening av utenlandske soldater i en rekke krigssoner verden over:

Marinejegerkommandoen (MJK) og Kystjegerkommandoen (KJK) trener opp det afghanske spesialpolitiet CRU i Kabul, Telemark bataljon (TMBN) trener peshmerga-styrker i Erbil i de kurdiske områdene nord i Irak, Forsvarets spesialkommando (FSK) hjelper irakiske regjeringsstyrker i Bagdad, og altså norske hærstyrker som skal trene opp hæren i Mali.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder