Politiet til VG: Har ikke fått krav - jobber ut fra at de er i live

Bekjent av bortført til VG: – Trolig nøye planlagt

Undersøker mystisk lapp på ferieanlegget

FORSVANT TIL HAVS: Dette oversiktsbildet viser ferieanlegget på den filippinske øyen Samal. Det var fra denne småbåthavnen at norske Kjartan Sekkingstad, to canadiere og en filippinsk kvinne ble bortført. Foto: , VG-tipser

Nordmann bortført på Filippinene – kidnapperne kledd som turister

Kledd som turister skal kidnapperne sneket seg inn på et ferieanlegg på øya Samal i Filippinene. Så dro de frem våpen – og truet ifølge politiet med seg fire personer.

Artikkelen er over fire år gammel

UD bekrefter at filippinske myndigheter har varslet om at den norske statsborgeren Kjartan Sekkingstad var en av de fire som ble bortført fra ferieanlegget Holiday Oceanview Resort ved 23.30-tiden mandag kveld.

– Bildene viser at elleve væpnede gjerningsmenn står bak kidnappingen, sier kaptein Alberto Caber, talsmann for militærstyrkene i området, til VG.

Broren til nordmannen bekrefter overfor VG at familien er blitt varslet om hendelsen, men at de foreløpig har minmalt med informasjon.

HAR DU BILDER, VIDEO ELLER INFO? TIPS VG!
2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

VG var tirsdag ettermiddag i kontakt med politisjef Benedicto Paco på øya Samal. Han er ansvarlig for å koordinere den storstilte gisselaksjonen som nå foregår i farvannene rundt øya.

- Tror de er i live

- Det er en stor pågående operasjon, der målet er å lokalisere både gislene og gisseltakerne. I tillegg til politiets maritime styrker, deltar Filippinenes kystvakt og marine, sier politisjefen til VG.

Gruppen har fått samlenavnet Task Group Samal, og fikk i løpet av tirsdag tilført en rekke ressurser fra det sentrale politiet og andre filippinske myndigheter.

- På grunn av den pågående etterforskningen og hensynet til situasjonen, er det veldig lite jeg kan si på det nåværende tidspunktet. Men vi jobber ut fra at gislene er i live, sier politisjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet

SJEKKER MC: En privat sikkerhetsvakt utenfor porten til Holiday Ocean View resort på Samal i Davao del norte-provinsen i Filippinene mandag. Den bortførte nordmannen skal ha jobbet i småbåthavnen på anlegget. Foto: Dennis Jay Santos , Afp

Likevel begynner Paco og resten av Task Group Samal danne seg et bilde av hva som skjedde da gisseltakerne slo til mot seilbåthavnen.

En av årsaken er at hele eller deler av bortføringen skal ha blitt fanget opp av overvåkingskameraer.

Kledd som turister

De 11 mennene skal ifølge Caber ikke ha vakt noen oppsikt da de tok seg inn på anlegget på nordspissen av øya Samal rett før 23.30 mandag kveld.

– De var kledd som turister, og oppførte seg som turister. Blant annet skal de ha snakket veldig godt engelsk, i tillegg til det lokale språket tagalog. De laget ikke bråk eller skapte noe oppstyr før de dro frem våpen, sier Caber.

Det var rundt 30 gjester på stedet da angrepet skjedde. Flere av dem skal ha hoppet i sjøen for å unnslippe kidnapperne.

– To japanske turister prøvde å stanse dem, men de lyktes ikke med det, sier Caber til VG.

Brukte håndvåpen

Utstyrt med håndvåpen skal gisseltakerne ha truet Sekkingstad, de to canadiske statsborgerne John Ridsel og Robert Hall, samt en fillipinsk kvinne over i to hurtiggående båter.

- De forsvant i ukjent retning, og vi har foreløpig ikke klart å finne ut hvor de har ført gislene, sier Caber.

Ingen skudd skal ha blitt avfyrt og ifølge Caber ble heller ingen av utlendingene skadet.

- Den filippinske kvinnen var Robert Halls kjæreste eller kone, sier Paco til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mystisk lapp peker mot kommunist-gerilja

Om lag fire timer etter angrepet fant sikkerhetsvakten på ferieanlegget en håndskrevet lapp med en kortfattet beskjed:

«Rettferdighet for vår kommandant: NPA», sto det på lappen ifølge presidentens kontor.

– Både vi og politiet jobber med å se nærmere på denne lappen, og undersøke om den har noen tilknytning til det som har skjedd, sier Caber.

NPA er en ofte brukt forkortelse for New People's Army, den væpnede grenen av det Filippinske kommunistpartiet CPP.

Den islamistiske Abu Sayaff-geriljaen ble raskt utpekt som hovedmistenkt, men overfor VG vil ikke filippinsk politi si noe mer om hvilke spor de jobber etter.

- Vi etterforsker dette bredt og følger mange spor. Men foreløpig er det ingen som har tatt på seg skylden for bortføringen, eller kommet med noen krav, sier Benedicto Paco.

Som VG skrev tidligere i dag, finnes det en rekke mindre væpnede grupperinger i området.

Bekjent av nordmannen: – Trolig nøye planlagt

VG har snakket med en bekjent av nordmannen som er kidnappet. Han bor selv på Filippinene, og har kjent vedkommende i omtrent tre år.

FERIEANLEGGET: Her er marinaen hvor en nordmann, to canadiere og en filippiner skal ha blitt bortført. Foto: ,

– Seiling har lenge vært en stor del av livet hans, og han har jobbet på marinaen i flere år. Han er en stille og rolig type, sier han til VG.

Han han vært på besøk i den lille marinen flere ganger de siste årene.

– Dette stedet er praktisk talt helt øde. Det at kidnapperne kom akkurat dit kan ikke ha vært tilfeldig. Inngangen til havnen er ganske sperret, med både nett og bøyer, så jeg kan ikke forstå annet enn at kidnapperne må ha vært der før. Det virker som det har vært nøye planlagt, men dette er selvsagt spekulasjoner, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder