Irakiske styrker hevder å ha gjenerobret Ramadi

IS-soldatene skal ha rømt basen i Ramadi som har vært omringet av irakiske styrker i kampen mot å vinne byen tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge en militærtallsmann har irakiske styrker drevet ut alle IS-krigerne som kontrollerte et kvartal med regjeringsbygg i Ramadi.

– Alle Daesh-krigerne har dratt. Det er ingen motstand, sier Sabah al-Numani til AFP.

– Ved å kontrollere bygningen betyr det at de har lidd nederlag i Ramadi, sier han videre.

Også Al Jazeeras korrespondent melder at irakiske styrker skal ha gjenerobret Ramadi fra IS-soldater.

I går: IS-topplederen med nye trusler

Tidligere søndag meldte BBC at irakiske styrker hadde inntatt byen. Ifølge deres korrespondent inntok hæren et av byggene IS-soldatene hadde forskanset seg i.

Regjeringshæren begynte offensiven mot byen Ramadi 22. desember. Provinshovedstaden er oppgitt å ha snaut en halv million innbyggere og ligger 11 mil vest for Bagdad.

Se bilder: Her angriper russisk ubåt IS

Brende: – Et viktig skritt

Utenriksminister Børge Brende mener gjenerobringen av byen er et viktig skritt for irakiske styrker.

– Det er flere ting som tyder på at det irakiske militæret har vært i stand til å ta tilbake Ramadi etter at ISIL inntok byen i mai i år. Dette er i så fall positivt og kommer jo i tillegg til at man tidligere gjenerobret Tikrit, sier Brende til NTB.

Nå må moderate sunnimuslimske grupper inkluderes dersom storbyen Mosul skal vinnes tilbake, mener utenriksministeren.

– Forutsetningen for å gjeninnta hele Anbar-provinsen, er at president Haider al-Abadi får med seg sunniene i provinsen, slik at det ikke blir et oppgjør mellom sunnier og sjiaer. Det blir viktig i forbindelse med det store slaget om å gjenerobre Mosul, sier Brende.

Strategisk viktig by

Anbar-provinsen er i hovedsak dominert av sunnimuslimer. Ifølge Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen preges provinsen av en sterk misnøye mot regjeringen, som har vart helt siden krigen mot USA.

Derfor er provinshovedstaden Ramadi strategisk viktig både for regjeringsstyrkene og for terrororganisasjonen.

Ramadi ligger et stykke utenfor områdene hvor IS har sterkest fotfeste. Byen er imidlertid viktig for terrororganisasjonen, nettopp fordi det er hovedstaden i Anbar-området.

– Det er ikke blant IS sine kjerneområder, men det er et område med mye misnøye mot regimet som IS kan utnytte, sier han.

INNTAR RAMADI: Irakiske styrker skal ha inntatt provinshovedstaden Ramadi. Foto: Str , Afp

Siden mai i år har Ramadi vært i hendene til IS, etter at USA-trente irakiske styrker rømte den. Da offensiven begynte tirsdag, hadde anslagsvis 300 IS-soldater forskanset seg i sentrum, ved og i bygningene til provinsregjeringen.

Symbolsk viktig

Det at byen har fått frem og tilbake mellom partene, gjør Ramadi også til en symbolsk viktig by.

– Det var et stort nederlag for regjeringsstyrkene å miste Ramadi til IS tidligere i år. Derfor er det en symbolsk viktig by, sier Vikør til VG.

Også Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) mener Ramadi er viktig symbolsk – men hvor viktig avhenger av hva som er årsaken til at Ramadi faller.

– Ramadi er viktig symbolsk, først og fremst fordi man reverserer utviklingen som skjedde i 2015. Da klarte IS å ta både Ramadi og Palmyra. Nå er de på vikende front, sier Hellestveit til VG, og utdyper:

– Ramadi er en spesiell by. Der gikk IS inn og hadde et nærvær allerede i 2013. Byen har vært delt mellom IS-støttespillere og Bagdad-støttespillere i mange år. Det er litt tidlig å si hva som er årsaken til at de har klart å gjenerobre Ramadi, men hvis Ramadi faller fordi man har klart å få en del av dem som vanligvis støtter IS over på sin side, er det et godt tegn. Dersom det kun skyldes at man har brukt militær kraft, uten at man har klart å endre det politiske bildet i Ramadi, er den symbolske seieren mindre viktig, sier hun.

Rask erobring

Tidligere idag meldte den irakiske hæren ifølge Reuters at de stod 300 meter fra bygningene. Styrkene får flystøtte fra den internasjonale koalisjonen ledet av USA.

Sky News Arabia meldte fredag at den lokale lederen for IS i området ble drept i et flyangrep nordøst for Ramadi.

Les også: Irakiske styrker rykker inn i IS-kontrollerte Ramadi

Dagen etter publiserte IS det som skal være et nytt lydopptak fra lederen av IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Her advarte han landene som kjemper mot dem om de kommer til å «måtte betale en høy pris».

I april ble byen Tikrit tatt tilbake fra IS. Etter at Ramadi er tatt og sikret, er Mosul det neste målet. Med sine nesten to millioner innbyggere er Mosul den største irakiske byen som er kontrollert av IS.

Ifølge den amerikanske tenketanken IHS Jane's har IS i løpet av 2015 mistet 14 prosent av landområdene de har kontrollert. Samtidig har kurdiske styrker tredoblet området de kontrollerer. Jane's skriver i en analyse at det er tegn som tyder på at IS er i ferd med å fokusere mer på sin tilstedeværelse i Libya, og mindre på Irak og Syria.

Les også: Slik er FNs plan for fred i Syria

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder