Trump med presidentordre om flyktninger

UTENRIKS

President Donald Trump stenger døren for syriske flyktninger.

Publisert: Oppdatert: 06.02.17 14:04

USAs nye president fortsetter å signere presidentordre i det som må kunne kalles et rekordtempo. Med et pennestrøk sørget Donald Trump sent fredag kveld for midlertidig å stanse innvandringen fra en rekke land.

– Vi vil forsikre oss om at de samme truslene som våre styrker kjemper mot i utlandet ikke slipper inn i landet vårt, sa Trump.

Punkt for punkt: Dette lovet Trump i sin innvandringspolitikk

Stenger grensen

I ordren kommer det frem at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, frem til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I tillegg blir syriske flyktninger stengt ute av USA på ubestemt tid, eller frem til presidenten erklærer at de ikke lenger utgjør en fare for landets sikkerhet.

Det skal på 90 dager heller ikke skrives ut visum til personer fra «land av bekymring». Hvilke land det gjelder er ikke listet opp i ordren, men ifølge CNN er det foreløpig syv land med hovedsakelig muslimske innbyggere som er rammet: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Disse landene er også nevnt i et utkast som tidligere ble lekket.

Videre kuttes antall flyktninger som skal slippe inn i løpet av budsjettåret til 50.000, mer enn en halvering fra Barack Obamas grense på 110.000. Sist budsjettår tok USA imot 84.995 flyktninger, inkludert 12.587 fra Syria.

Mark Zuckerberg om ordren: Jeg er bekymret

Skal gjennomgå F-35

Trump signerte også en ordre hvor han lovet store endringer i forsvaret, blant annet å investere i flere fly, marinefartøy og flere andre militære ressurser.

– Ingen skal kunne stille spørsmål ved vår militære styrke, men heller ikke ved vår plikt til å opprettholde fred. Vi ønsker fred, sa Trump.

Han spår at Kongressen, som godkjenner budsjettet, vil «bli veldig glade over å se» hans forslag for militærets utgifter.

Sikkerhetsvakt: Tar ikke en kule for Trump

De to nye ordrene ble signert etter seremonien hvor den pensjonerte generalen James Mattis ble tatt i ed som forsvarsminister.

Tidligere på dagen ga Mattis ordre om en gjennomgang av kostnadene til to viktige forsvarsprogrammer: F-35-kampflyene, som blant annet Norge har bestilt, og det nye presidentflyet Air Force One. Trump har sagt at begge programmene koster for mye.

Theresa May: Trump står 100 prosent bak NATO

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Trump presserforsvarsbudsjettene i været

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om