Trump med presidentordre om flyktninger

President Donald Trump stenger døren for syriske flyktninger.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USAs nye president fortsetter å signere presidentordre i det som må kunne kalles et rekordtempo. Med et pennestrøk sørget Donald Trump sent fredag kveld for midlertidig å stanse innvandringen fra en rekke land.

– Vi vil forsikre oss om at de samme truslene som våre styrker kjemper mot i utlandet ikke slipper inn i landet vårt, sa Trump.

Punkt for punkt: Dette lovet Trump i sin innvandringspolitikk

Stenger grensen

I ordren kommer det frem at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, frem til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I tillegg blir syriske flyktninger stengt ute av USA på ubestemt tid, eller frem til presidenten erklærer at de ikke lenger utgjør en fare for landets sikkerhet.

PROTEST: Demonstranter samlet seg i New York i protest mot Donald Trumps nye presidentordre om migranter og flyktninger. Foto: Spencer Platt AFP

Det skal på 90 dager heller ikke skrives ut visum til personer fra «land av bekymring». Hvilke land det gjelder er ikke listet opp i ordren, men ifølge CNN er det foreløpig syv land med hovedsakelig muslimske innbyggere som er rammet: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Disse landene er også nevnt i et utkast som tidligere ble lekket.

FLERE PLANER: Donald Trump viser sammen med forsvarsminister James Mattis frem en av to presidentordre som han signerte fredag kveld. Foto: Susan Walsh AP

Videre kuttes antall flyktninger som skal slippe inn i løpet av budsjettåret til 50.000, mer enn en halvering fra Barack Obamas grense på 110.000. Sist budsjettår tok USA imot 84.995 flyktninger, inkludert 12.587 fra Syria.

Mark Zuckerberg om ordren: Jeg er bekymret

Skal gjennomgå F-35

Trump signerte også en ordre hvor han lovet store endringer i forsvaret, blant annet å investere i flere fly, marinefartøy og flere andre militære ressurser.

– Ingen skal kunne stille spørsmål ved vår militære styrke, men heller ikke ved vår plikt til å opprettholde fred. Vi ønsker fred, sa Trump.

Han spår at Kongressen, som godkjenner budsjettet, vil «bli veldig glade over å se» hans forslag for militærets utgifter.

Sikkerhetsvakt: Tar ikke en kule for Trump

De to nye ordrene ble signert etter seremonien hvor den pensjonerte generalen James Mattis ble tatt i ed som forsvarsminister.

Tidligere på dagen ga Mattis ordre om en gjennomgang av kostnadene til to viktige forsvarsprogrammer: F-35-kampflyene, som blant annet Norge har bestilt, og det nye presidentflyet Air Force One. Trump har sagt at begge programmene koster for mye.

Theresa May: Trump står 100 prosent bak NATO

VGs Frithjof Jacobsen kommenterer: Trump presserforsvarsbudsjettene i været

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder