Frankrikes president: Angrep med mål om drepe, knuse og massakrere

Hollande: •  Terrorpreget angrep •  Varsler forsterket kamp mot terror •  Skjerper grensekontrollene • Kaller ut 10.000 ekstra styrker

I flere timer har François Hollande sittet i krisemøter etter at minst 77 mennesker er drept i lastebil-angrepet i Nice.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hollandes tale til nasjonen startet rundt klokken 03.45 natt til fredag.

– Nok en gang har grusomheter rammet Frankrike. Terrorpreget på dette angrepet kan vi ikke fornekte. Angriperen brukte en lastebil til å drepe, knuse og massakrere. I øyeblikket vet vi om 77 drepte, blant dem flere barn, sier François Hollande i sin tale.

Dette har skjedd: Lastebil kjørte inn i folkemengde – minst 77 drept

Det blodige angrepet skjedde rett etter at fyrverkeriet som avsluttet nasjonaldagsfeiringen på promenaden i Nice.

– Det som har skjedd, er fryktelig. Det er grusomt å bruke en lastebil for å målrettet drepe folk var samlet for å feire nasjonaldagen, sier Hollande.

Han sier at Frankrike er rystet over det som har skjedd.

– Men hun er sterk. Og hun er sterkere enn fanatikerne som forsøker å ramme henne, sa presidenten.

– Vi sikrer oss nå identifikasjonspapirer for å kunne bruke de sporene vi kan for å finne ut om det var flere som sto bak dette, sa presidenten.

Han varslet også økt innsats mot terrorgrupper som har Frankrike som mål.

– Vi vil forsterke vår innsats i Irak og Syria. Vi vil fortsette kampen mot dem som ønsker å angripe Frankrike, sa Hollande.

26. juli skulle unntakstilstanden i Frankrike opprinnelig avsluttes – åtte måneder etter terrorangrepet i Paris 13. november 2015.

– Jeg har besluttet at unntakstilstanden blir forlenget med tre måneder, og jeg vil oversende lovforslaget om dette til parlamentet i neste uke, sa Hollande.

Han varslet også at Frankrike vil skjerpe grensekontrollene.

– Jeg har tilkalt reservestyrken på 10.000 mann. De vil bli utplassert der hvor vi har behov for dem, og særlig til å styrke grensekontrollen, sa Hollande.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder