TAKKER FOLKET: Tyrkias statsminister Binali Yıldırım hyller det tyrkiske folk for deres reaksjon på kuppforsøket. Det beste forsvaret mot terror er å veive det tyrkiske flagget, sier han.
TAKKER FOLKET: Tyrkias statsminister Binali Yıldırım hyller det tyrkiske folk for deres reaksjon på kuppforsøket. Det beste forsvaret mot terror er å veive det tyrkiske flagget, sier han. Foto: Adem Altan AFP

Tyrkias statsminister: – 15. juli er demokratiets dag

UTENRIKS

I en fersk uttalelse erklærer statsminister Binali Yıldırım kuppforsøket som mislykket.

Publisert: Oppdatert: 16.07.16 21:55

– Jeg applauderer alle mine borgere som sto opp mot terroristene og tok til gatene med flaggene sine, sier statsminister Binali Yıldırım på en pressekonferanse.

Statsministeren kaller gårsdagens kuppforsøk som en svart flekk på tyrkisk demokrati og hevder at mannen bak er Fetullah Gülen, den mektige tyrkiske religiøse lederen som lever i eksil i USA.

VGs Tyrkia-korrespondent kommenterer: Tyrkias farlige splittelse

265 personer skal være drept og over tusen skadet som følge av det siste døgnets hendelser, ifølge statsministeren. Han kaller 161 av dem martyrer.

– Heldigvis kom ikke dette kuppforsøket fra militærledelsen, men fra en terroristorganisasjon innad i de militære styrkene, sier han.

Motstandere og støttespillere: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket

– «Demokratiets dag»

Tyrkia har vært offer for flere terrorangrep de siste månedene. Statsministeren sier at det beste forsvaret mot terror er å veive det tyrkiske flagget.

– 15. juli vil bli merket som demokratiets dag. Jeg minnes alle sikkerhetsvaktene, vårt politi og våre borgere som ble drept i dette kuppforsøket med takknemlighet. Jeg deler smerten til de pårørende som mistet sine kjære og jeg tilbyr mine kondolanser. Jeg ber til gud om at våre sår vil leges, sier statsministeren.

Nordmenn i Istanbul: Våger ikke forlate flyplassen

Han opplyser at 2839 offiserer med ulik rank har blitt satt i militær varetekt.

– De som skjøt mot våre borgere med våpen, penger, tanks, bomber, fly og helikoptre er verre enn terroristorganisasjonen PKK, sier Yıldırım.

Les mer: Tyrkias president har iverksatt en rekke tiltak etter kuppforsøket

Her kan du lese mer om