FORSØKT STYRTET: Militære styrker gjennomførte i natt et kuppforsøk mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Lefteris Pitarakis Ap

Derfor forsøkte militæret å styrte Erdogan

En autoritær utvikling i politikken og et godt vennskap som slo sprekker kan være årsaken til kuppforsøket i Tyrkia.

Birk Tjeldflaat Helle
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag kveld kom de første meldingene om et kuppforsøk i den tyrkiske hovedstaden Ankara. Det er fortsatt uklart hvem som står bak og årsakene til kuppforsøket, men både statministeren og presidenten i landet viser til at at det er «elementer av det tyrkiske militæret». Bakteppet er flere måneder med uro:

*President Erdogan har blitt mer og mer autoritær med forsøk på å øke egen makt gjennom endringer i grunnloven.

*En rekke terrorangrep har den senere tiden rammet landet.

*Syria-krigen og konflikten mot kurdiske opprørsgrupper har tilspisset seg.

Forvirret? Dette vet vi om kuppforsøket i Tyrkia

Global islamisme

Førsteamanuensis Hakan Gurcan Sicakkan ved Universitetet i Bergen mener det er vanskelig å spekulere rundt årsakene til statskuppet.

– Erdogan skylder på bevegelsen til imam Fethullah Gulen, det er imidlertid fortsatt usikkert om han står bak angrepet.

Ifølge Sicakkan leder Gulen en bevegelse som kjemper for en stat bygget på liberal islamisme. Imamen var tidligere en nær alliert av Erdogan, men for noen år siden slo det gode forholdet sprekker. Nå lever Gulen i eksil i USA.

Siden angrepet igår kveld har den tyrkiske regjeringen rettet en rekke beskyldninger mot Gulen. Statsminister Yildrim har blant annet uttalt at stater gir støtte til imamen vil bli sett på som en fiende av Tyrkia, skriver Sky News.

Gulen selv avviser at han har tatt del i kuppforsøket.

Førsteamanuensis Sicakkan forteller at bevegelsen imamen leder først og fremst har prøvd å oppnå makt ved å utnytte støttespillere i høytstående posisjoner. Gulen hadde blant annet god kontroll over deler av rettsvesenet frem til desember 2015.

– Hvis Gulen står bak angrepet er det første gang han tar i bruk voldelige midler. Det overrasker meg at han har gått til et slikt grep, sier Sicakkan.

Sicakkan forteller at Gulens bevegelse er USA-vennlige. De kjemper for en liberal islamisme, og selv om de ønsker å innføre Sharia fokuserer de også på menneskerettigheter og rettigheter for kvinner.

– I motsetning til Erdogans nasjonalistiske politikk, kjemper Gulen for en global islamisme. Han har skoler over hele verden der elever læres opp i ideologien.

Sicakkan forteller at de har gått rykter om at Erdogan skal renske hæren for Gulen-tilhengere. Hvis Gulen står bak dette kuppforsøket kan dette derfor være en viktig grunn til det som skjer i Tyrkia nå.

Norske turister i Tyrkia: Våger ikke forlate flyplassen

Autoritær president

Fortsatt er det usikkert om Gulen står bak kuppforsøket, men en ting er sikkert. Flere er misfornøyde med Erdogans autoritære utvikling de siste årene.

Det forteller Knut Vikør, professor i historie ved Universitetet i Bergen.

– Det har vært store spenninger i Tyrkia etter Erdogans forsøk på større makt. Presidentens politikk utvikler seg i en mer autoritær retning og dette har gått utover militærets rolle, sier Vikør.

Les mer: De militære ble lei av Erdogan

I Tyrkia har statsministeren vært den reelle politiske lederen, men de siste årene har dette blitt forsøkt endret.

Etter å ha vært statsminister i 11 år vant Erdogan presidentvalget i 2014, og gikk derfor fra å være statsminister til president.

– De siste årene har han prøvd å gjøre presidenten til den faktiske lederen, forteller Vikør.

Vikør forteller at kemalister, en gruppe mennesker som bygger sin ideologi på frigjøringshelten Ataturks sekulariserte stat, også er en mulig gruppe som kan ha stått bak kuppforsøket.

– De har lenge vært kritiske til Erdogans autoritære utvikling og islamisering av politikken.

Store rettsaker mot offiserer

Lars Haugom, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, tror disse endringene har skapt frykt for at militæret skal miste ytterligere makt. Helt fram til 2002 var militæret en sentral maktaktør i tyrkisk politikk, men har de siste årene hatt lite innflytelse i politiske spørsmål.

Les mer: Dere som står bak dette skal få betale dyrt

Situasjonen tilspisset seg kraftig da en rekke offiserer ble arrestert og dømt i en rekke rettsaker for et par år siden.

– Siden den gang har det vært stor misnøye mot Erdogan i det tyrkiske militæret, sier Haugom.

Forskeren peker også på Erdogans utenrikspolitikk som en mulig årsak til kuppforsøket.

– Mange innenfor militæret mener involveringen i Syria-krigen har satt Tyrkia i en utsatt situasjon, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder