Boston-bomberen dømt til døden

Juryen har talt: Dzhokhar A. Tsarnajev (21) er dømt til døden for terroren mot Boston Marathon for to år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I april ble 21-åringen funnet skyldig i samtlige 30 tiltalepunkter. Hele 17 av tiltalepunktene kunne straffes med døden.

De tolv jurymedlemmene har diskutert om terroristen skulle dømmes til døden eller livsvarig fengsel. Juryen brukte 14 timer på å komme frem til det enstemmige svaret.

Dzhokhar Tsaranjev dømmes til døden.

Nyhetsbyrået AP skriver at 21-åringen viste få følelser da han fredag morgen lokal tid fikk dommen i rettslokalet i Boston. Han satt fremoverlent og hadde foldede hender.

– Passende straff

– Den strengeste straffen er passende straff for denne forferdelige kriminelle handlingen, og vi håper at denne dommen gir ofrene og deres nærmeste en form for avslutning, sier USAs justisminister, Loretta Lynch, i en uttalelse.

DREPT: Fra venstre: Krystle Campbell (29), Lu Lingzi (23) og Martin Richard (8). Foto:UNCREDITED, AP,

– Vi vil for alltid huske og ære dem som mistet livet og ble rammet av disse meningsløse voldshandlingene mot byen vår, sier Boston-ordfører Martin J. Walsh.

Sydney Corcoran overlevde bombingen, men ble skadet av splinter. Hennes mor mistet begge benene, ifølge CNN. Corcoran skriver på Twitter: «Min mor og jeg tenker at det er NÅ han vil forsvinne, og vi kan gå videre. Rettferdighet. Med hans egne ord: "Øye for øye"»

Tsarnajev kan bli den første som blir henrettet i Massachusetts siden 1947. Delstaten avskaffet dødsstraff i 1984, men siden denne saken ble løftet til føderalt nivå kunne det åpnes for dødsstraff.

Den dødsdømte mannen har mulighet til å anke dommen, og en rekke eksperter mener at 21-åringen kommer til å gjøre nettopp det. Så det vil ta tid, kanskje år, før det foreligger en rettskraftig dom.

Drepte tre med hjemmelagde bomber

Tre personer ble drept og over 260 såret ved mållinjen for Boston Marathon da bombene gikk av i midten av april i 2013. Bombene var hjemmelaget og ble utløst med en fjernstyring fra radiostyrte biler.

PISTOLEN I HYLSTERET: Politimannen Sean Collier rakk ikke å trekke tjenestevåpenet før han ble skutt og drept av Boston-terroristene. Foto:,Ap

De tre drepte var:

**Åtte år gamle Martin Richard.

**Den kinesiske utvekslingsstudenten Lu Lungzi (23).

**29 år gamle Krystle Campbell.

Politiet startet etter hvert en intens klappjakt på brødrene Dsjokhar Tsarnajev og Tamerlan Tsarnajev (26). Etter tre dager ble de innhentet av politiet.

Dramatisk politiaksjon

Den 26-årige storebroren døde etter å hja blitt overkjørt av sin egen bror i forbindelse med en dramatisk politiaksjon.

Lillebroren Dzhokhar ble pågrepet i live, fire dager etter bombene mot Boston Marathon. Under politiaksjonen skjøt og drepte brødrene politibetjenten Sean Collier (26).

VG var til stede i starten av rettsforhandlingene, og hørte blant annet innledningsforedraget til aktor William Weinreb, som tegnet et bilde av 21-åringen som en iskald morder.

– Tiltalte og hans bror var «partners in crime». De planla dette sammen og de utførte det sammen, sa Weinreb.

Under rettsforhandlingene var forsvaret til den dødsdømte 21-åringen at det var den avdøde storebroren som var hjernen og hovedmannen bak terroraksjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder