TID TIL LEK. En gruppe flyktningbarn leker i utkanten av Moria-leiren på Lesvos, mens de venter på registrering. Bildet er tatt i november. Foto: Aris Messinis Afp

Frykter for barneflyktninger på greske øyer

UNICEF: 2.000 barn på flukt alene i Hellas

LESVOS (VG) Forholdene for barn på flukt er «uholdbare» i leirene på de greske øyene, advarer Redd Barna og FN. Barn helt ned i ti-års alderen er på flukt alene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Moria-leiren på Lesvos er avstengt for pressen, og flyktningene holdes internert bak doble sett med piggtrådgjerder. Men Redd Barna slapp denne uken inn på inspeksjon, er sjokkerte over forholdene.

– Kvinner og barn sover rett på bakken fordi det ikke er nok telt. Toalettene og sanitetsforholdene er grusomme. Leiren er bygget for to tusen mennesker, men det bor tre tusen der. Forholdene er uholdbare for barn, sier Sasha Myers i Redd Barna på Lesvos til VG.

– Vi er veldig bekymret for sikkerheten. Det har vært mange slåsskamper, og kvinner og barn er spesielt sårbare, selv om det har vært mennene som slåss, sier hun.

De siste dagene har det vært flere voldsomme protester på de greske øyene, fordi flyktninger og migranter frykter å bli returnert til Tyrkia. Slike returer ble igangsatt på mandag, men har siden stoppet opp.

Torsdag kveld får imidlertid VG bekreftet at returer av migranter fra de greske øyene Lesvos og Chios til den tyrkiske kystbyen Dikili skal gjenopptas fredag morgen.

- Vi har fått bekreftet at vi skal forberede en returtransport fredag morgen, men nøyaktig når eller hvor mange det blir, er ikke avklart, sier pressetalskvinne Ewa Moncur i EUs grenseorgan Frontex til VG.

Les også: Fortsatt flere nye flyktninger enn returer til Tyrkia

Sasha Myers i Redd Barna på Lesvos er svært bekymret for situasjonen til flyktningbarna.

– Mange av barna er også på flukt alene, minst 150 mindreårige er på flukt, noen av dem vi snakket med hadde reist alene i en måned. I de forholdene de lever under er det veldg bekymringsfullt.

– Det er barn mellom ti og 17 år som er på flukt alene, og som bor inne i Moria-leiren.

Les også: Sover i gresk havn med fire barn – mannen er i Norge

FNs hjelpeorganisasjon for barn, UNICEF, skriver i en pressemelding torsdag at 22.000 barn nå er på flukt på de greske øyene. 2.000 av dem reiser alene, enten fordi de flyktet alene, eller fordi de er blitt adskilt fra sine foreldre.

– Bare hittil i år er mer enn 1.200 nye enslige mindreårige asylsøkere og migranter ankommet Hellas. Barna er de aller mest sårbare i dagens flyktningesituasjon, og deres stemme trenger å bli hørt, generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland til VG.

– Barnas beste må ligge til grunn for enhver avgjørelse som påvirker disse barnas framtid, enten de er spedbarn eller tenåringer, enten de flykter alene eller med familie. Vi er nødt å sørge for at de får rettighetene de har krav på, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder