FARLIG VEI: En gruppe migranter hjelper et barn med å krysse grenseelven mellom Hellas og Makedonia. Foto: Alexandros Avramidis , Reuters

Krysser elv - tre funnet døde

Grensestenging ved Makedonia sender flyktningene på alternative og farlige ruter fra Hellas.

  • Ida Christine Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Mer enn 40.000 flyktninger står fast i Hellas etter at Makedonia og andre nærliggende land stengte grensene for flyktninger; den såkalte Balkan-ruten. Dette fører til at mange søker alternative veier for å komme seg videre som igjen kan innebærer farlige utfordringer.

Flere har forsøkt å ta seg over grensen til Makedonia fra teltleiren i den greske byen Idomeni og over elven Suva Reka nær byen Gevgelija. Talsmann for politiet, Toni Angelovski, bekrefter til nyhetsbyrået AP at tre lik ble funnet i elven mandag.

Det skal være to menn og en kvinne som politiet tror er migranter.

Det var omtrent 1.500 flyktninger og migranter som klarte å ta seg inn i Makedonia mandag etter flere timers vandring i regnvær og vassing gjennom en elv. Disse er nå sendt tilbake til Hellas, melder NTB.

Leste du? Hellas: – Det er en absolutt kritisk situasjon

De aller fleste av dem ble kjørt i lastebiler tilbake til Hellas i natt til tirsdag.

Hundrevis av flyktninger og migranter tok seg mandag ut av den midlertidige leiren i den greske grensebyen Idomeni og gikk i timevis for å komme rundt gjerdet som Makedonia har satt opp langs grensen.

Flyktningene og migrantene ble pågrepet av makedonsk politi med en gang de kom inn i landet.

Det er anslått at det er minst 12.000 mennesker i den provisoriske leiren i Idomeni. De krever å få dra nordover i Europa, men møtes av stengte grenser.

Statsminister Alexis Tsipras sier Balkanlandene neppe kommer til å åpne grensene sine og oppfordrer flyktninger til å registrere seg ved mottakssentre som Hellas har satt opp.

Samtidig mener greske myndigheter at mandagens flukt fra teltleiren var planlagt.

– Vi har funnet notater som viser at dette var en organisert hendelse, en svært farlig hendelse som satte folks liv i fare, sier regjeringens talsmann George Kyritsis.

Les også: Her vaskes Baya (20 dager) over en sølepytt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder