Larsgard: - Derfor havner jeg ofte i trøbbel

NAVAJO COUNTY JAIL (VG) John Kristoffer Larsgard (33) tror den intense mobbingen under oppveksten har gjort ham til en så reservert og annerledes person at han kan fremstå mistenkelig i andres øyne.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Inne i det knøttlille besøksrommet i fengselet dagen etter dommen på 7,5 års fengsel for seks tilfeller for forsøk på grov legemsbeskadigelse med dødelig våpen (hans egen leiebil), snakker han ut om hvordan han har det.

- Er du skuffet?

- Ja.

Larsgard ser ned. Han blir stille lenge.

VGTV: Se intervju med Larsgard fra fengselet

VGTV: Her blir Larsgard dømt

- Som en tegnefilm

- Jeg hadde håpet på at dommeren skulle gi oss en ny rettssak, men slik ble det jo ikke. Grunnen tror jeg er at de såkalte ofrene, en av dem var jeg jo borti så vidt med bilen, har en tilknytning til samfunnet her, mens jeg har jo ikke det. Advokaten min har fortalt meg i at det er valgår for dommere i år, og at dommeren ikke ønsket å gjøre seg politisk upopulær før valget. Jeg vet ikke om det er riktig. UD har sagt at så lenge USA er en rettsstat, så er det ikke noe de kan gjøre, men jeg føler jo ikke at jeg har fått en rettferdig behandling her. Tvert imot.

- Hvordan opplevde du det som skjedde i retten i går?

- Det var nesten som en tegnefilm, der man plutselig sto overfor alt mulig rart, ting som ikke hadde noe med denne saken å gjøre, sier han.

Statsadvokaten i Navajo County, Joey Ruechel, trakk i rettsmøtet frem at Larsgard har vært involvert i to saker tidligere som har fått det amerikanske politiets oppmerksomhet.

FENGSEL: Den norske 33-åringen er dømt til fengsel i sju og et halvt år. Her fra da VG møtte ham i fengselet i forrige uke. Foto: Thomas Nilsson

- Skjønner at folk lurer

- Hva er grunnen til at du ser ut å komme i trøbbel mer enn de fleste andre?

- Jeg vet ikke helt. Men det virker som om gamle saker forfølger meg, når du har hatt sak A, så kommer sak B opp, og da kommer man tilbake til A. Jeg er ikke dømt for noe noen gang. Som i går, da det plutselig dukket opp noen gamle politirapporter fra Alabama, selv om det ikke ble noen sak av noe i Alabama.

- Hva tror det er grunnen til at det er så mange politirapporter på deg?

- De rapportene som kom opp i går hadde med saken i Alabama å gjøre, da universitetet ville kaste meg ut. Men jeg ble ikke kastet ut. Så ble jeg slått ned i Chicago. Da var hele grunnlaget for etterforskningen i politiet de politirapportene fra Alabama. Nå skjedde det samme igjen.

- Denne saken interesserer mange i Norge. En del søker opp navnet ditt på Google. VG har mottatt mange henvendelser fra folk som har funnet frem til disse to sakene på nettet. Hva er det med deg som gjør at du alltid havner i trøbbel med noen?

- Jeg skjønner godt at folk lurer på det. Og jeg har gått gjennom dette en god del selv også. Det er ikke lett å finne ut av det. I denne saken var det min intensjon å gjøre det riktige, finne stedet hvor min totalvrakede bil befant seg, fordi der lå vår bagasje. Jeg vet jo at jeg ikke hadde noen uhederlige hensikter. Men likevel er det et faktum at disse vitnene i fullt alvor trodde og tror at jeg forsøkte å skade dem, til og med drepe dem. For meg er det uforståelig. Så har jeg inntrykk av at politifolkene i Winslow mente at jeg hadde sluppet for lett unna tidligere, og at det nå var på tide å ta meg. De hadde jo også tilgang til de gamle politirapportene fra 2001 og 2003. Jeg prøver jo å tenke på årsaker. Men det virker som om hvis du får en ting på deg, så tenker folk at denne personen må det være med.

FORTVILET: Moren Liv Larsgard (68) har tryglet om at UD gjør mer i saken. Tirsdag ble sønnen dømt til 7,5 års fengsel. Foto: Thomas Nilsson

Mobbing

- Du har fått erstatning av den norske stat fordi du ble mobbet på ungdomsskolen. Den kjente jusprofessoren Anders Bratholm skrev en bok om denne saken. Hvordan har dette forholdet påvirket hvilken person du er i dag?

- Den historien, den erfaringen fra min oppvekst, har nok gjort meg til en mer reservert og tilbakeholdende person enn jeg ellers ville vært. Jeg vet ikke om det er grunnen til at mange ser ut til å reagere på meg. Men jeg bruker lengre tid på å skaffe meg venner enn mange andre. Jeg avventer situasjonen mer. Derfor virker jeg kanskje mer skyldig, i et eller annet, i enkeltes øyne. Jeg er reservert i forhold til å dele informasjon med andre. Ikke at jeg ikke har venner, men jeg bruker lang tid på å stole på noen. Og det kan kanskje påvirke hvordan folk ser på meg. Jeg oppfattes nok som annerledes.

- Mannen som slo deg med knyttet neve slik at du brakk nesen mens du satt inne i bilen, nøkkelvitnet Michael Mendoza, forlot i går rettssalen i protest. Han viste deg fingeren. Hva tenker du om det?

- Jeg så at han gjorde det. Statsadvokaten har jo langt avgjørende vekt på at alt Mendoza sier er sant. Mendoza sa at grunnen til at han slo meg var for å slå meg bevisstløs slik at jeg ble forhindret i å kjøre videre. Det er åpenbart helt OK oppførsel hvis du er fra Winslow. Dessuten, jeg hadde ikke fått panikk og kjørt av gårde hvis det ikke var at jeg ble livredd da Mendoza slo meg.

- Hva tenker du om fremtiden nå?

- Aner ikke. Jeg er tom.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder