ENIGE I DAG: Etter mandagens forsvars- og utenriksministermøte i EU, annonserer utenrikssjef Federica Mogherini at unionen setter i gang en militæroperasjon i Middelhavet. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, har sagt seg villig til å bidra.

ENIGE I DAG: Etter mandagens forsvars- og utenriksministermøte i EU, annonserer utenrikssjef Federica Mogherini at unionen setter i gang en militæroperasjon i Middelhavet. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, har sagt seg villig til å bidra. Foto:,Ap

EU-plan skal stoppe båtflyktninger

Utenrikssjef Mogherini: – Dette er bare begynnelsen

Nato tilbyr seg å hjelpe

En storstilt militæroperasjon skal bekjempe menneskesmuglere, og dermed begrense flyktningstrømmen over Middelhavet.

Theis Roksvåg Pedersen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nyhetsbyråene AP og AFP melder mandag kveld at EU har godkjent en forebyggende plan for å få bukt med de livsfarlige ferdene over Europas sydlige hav.

Vedtaket ble fattet under et utenriks- og forsvarsministermøte i Brussel mandag, og marineoperasjonen skal ha som mål å gå etter menneskesmugler-nettverk.

– Dette er bare begynnelsen, uttaler EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Rett etter at forslaget var vedtatt, skrev Mogherini følgende på Twitter:

– En beslutning er akkurat tatt for å etablere EUs marineoperasjon for å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglere og deres nettverk i Middelhavet.

Stoltenberg: – Vi er klare

Ifølge AP har Nato signalisert at de er villige til å bidra dersom det trengs.

– Vi er klare til å hjelpe hvis det kommer en forespørsel, sier Stoltenberg.

Federica Mogherini opplyser at operasjonen kan settes i gang allerede i juni. Samtidig jobber EU iherdig for en FN-resolusjon som vil forsikre medlemslandene om at de kan forplikte seg fullt ut til å jakte menneskesmuglerne og ødelegge båtene deres.

Nato vil ha libysk samarbeid

Over 10.000 mennesker har blitt plukket opp i livet fra Middelhavet de siste ukene, i forsøk på å entre Europa fra Libya. International Organization for Migration estimerer at rundt 1800 flyktninger har omkommet i forsøk på å komme seg til Europa i år, sammenlignet med 207 døde i samme periode i fjor.

Jens Stoltenberg sier til AP at Nato, der 22 av EUs 28 land er medlemmer, er klare til å bistå den libyske regjeringen med å bygge forsvarskapasiteter «når situasjonen på bakken tillater det».

I begynnelsen av mai ble 6000 båtflyktninger reddet på én helg. I forrige uke presenterte statsminister Erna Solberg det norske skipet som skal hjelpe flyktningene i Middelhavet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder