MONA LISA: Slik ser hun ut, Walentina Slobodjanuk, som ifølge tyrkiske myndigheter når som helst kan utføre en terrorhandling sammen med tre andre terrormistenkte som skal vært sendt ut av terrororganisasjonen IS. Målet er å destabilisere den tyrkiske staten. På søndag går tyrkerne nok en gang til urnene for å velge et nytt parlament og forhåpentlig en ny regjering. Foto: Tyrkisk politi ,

Frykter attentat før parlamentsvalget: Tyrkia jakter på «den vakre terroristen»

GAZIANTEP (VG) Hun er 20 år gammel og er nå en av de mest ettersøkte i Tyrkia. Myndighetene frykter at hun er IS-kriger, og at hun skal være sentral i en planlagt terroraksjon mot sivile tyrkere.

Artikkelen er over fire år gammel

Med tilnavnet den vakre terroristen, sprer Walentina Slobodjanuk frykt i landet som det siste halvåret har opplevd en rekke terrortragedier knyttet til borgerkrigen i nabolandet Syria, og hvor terrorganisasjonen IS blir hevdet å stå bak.

Det er valg i Tyrkia på søndag, et svært viktig og avgjørende valg for landets president, Recep Erdogan. Politiet og etterretningstjenesten i landet kjemper nå en kamp mot klokken i jakten på Walentina Slobodjanuk, og for å forhindre at den angivelige kvinnelige terroristen og tre andre mistenkte terrorister utfører en spektakulær terrorhandling før, eller under valget i helgen.

Tyrkisk og britisk presse gjør et stort nummer av at Walentina Slobodjanuk, som også skal bruke navnet Yildiz Bozkurt og reiser rundt med falske identifikasjonspapirer, er en vakker ung kvinne. På ett av bildene av henne, mener mange at hun har det samme uutgrunnelige smilet som Mona Lisa. Kvinneportrettet og mesterverket som Leonardo da Vinci har gjort udødelig, og som henger i Louvre i den franske hovedstaden, Paris.

Færre reiser til Tyrkia: Chaterturister frykter terror

Jakter fire IS-mistenkte

For to dager siden gikk tyrkisk politi ut med opplysninger om at de jaktet på fire terrormistenkte som alle skal tilhøre terrororganisasjonen IS. Politiet ber alle tyrkiske innbyggere om å være på vakt og rapportere til myndighetene alle opplysninger som kan føre til at de fire blir tatt. Det ble også opplyst at en av de fire skulle være en kvinne og at hun angivelig skal reise rundt med tyske identifikasjonspapirer.

20 år gamle Walentina Slobodjanuk skal være født i Kasakstan i 1995, ifølge billedbyrået, European Press Photo Agency, gjengitt i Daily Mail Australia.

Samtidig som jakten på de fire fortsetter, foretar tyrkisk politi en rekke razziaer mot det de hevder er terrorister fra IS. Tirsdag ble 30 militante arrestert. Både i Diyarbakir og i Konya har politiet slått til. Syv militante og to politifolk skal ha blitt drept under disse aksjonene.

Svenske valgobservatører: – Truet på livet

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Erdogan tapte sist

Stemningen i Tyrkia foran valget søndag er svært spent. Det var parlamentsvalg også tidligere i år, da gikk regjeringspartiet, AKP og president Recep Erdogan, på et forsmedelig nederlag.

PRESIDENT: Recep Tayyip Erdogan. Foto: Amel Emric , Ap

Velgerne hadde trøtnet på partiet som Erdogan har bygd opp til å bli det største og mest dominerende politiske partiet i Tyrkia det siste ti-året. Korrupsjon, maktmisbruk og en utilslørt undergraving av den kurdiske befolkningen inngår i kritikken mot president Recep Erdogan.

I august fastslo presidenten at det ikke lot seg gjøre å danne en samlingsregjering og skrev ut nyvalg satt til 1. november. Tyrkia er hardt presset, i første rekke av flyktningestrømmen fra Syria, terrororganisasjonen IS og den ytterliggående delen av kurderne i PKK. På søndag håper Erdogan at velgerne slutter opp om hans parti og hans statsministerkandidat. Det vil i så fall kunne øke mulighetene for at president Recep Erdogan om noen år kan få en ny periode som landets leder. Men da må grunnloven endres. Og da må Erdogans AKP-parti vinne valget og få flertall.

Men like mye som søndagens valg, opptar jakten på de fire angivelige terroristene tilsluttet IS, vanlige tyrkere. Blodbadet i Ankara der en demonstrasjon resulterte i at 102 mennesker mister livet, må for all del unngås.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder